Balıkesirli çiftçiler: ‘Traktör almayı bırak, çiftçiliği bırakıyoruz’
Ayvalık’ta artan girdi maliyetleri çiftçiyi üretimden koparıyor. Mazotun 70, gübrenin 2 bin liraya dayanması ve tırmanan tarla kiraları üreticiyi isyan noktasına getirdi.
Gözde Tüzer Korkmaz
[email protected]
Tarımsal girdi maliyetleri yıllık yüzde 34.26 arttı. Traktör alımları da şiddetli bir düşüş gösterdi. Balıkesir’de görüştüğümüz çiftçiler bırakın yeni bir traktör almayı, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle çiftçiliği bırakmak üzere olduklarını anlattı.
Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’ndeki semt pazarında sıkça karşılaştığımız çiftçilerle hem yüksek girdi maliyetlerini hem de traktör alımlarıyla ilgili sorunları konuştuk. Geçen yıl 600 liraya aldığı gübrenin bu sene 2 bin lira olduğunu, mazot fiyatlarının 70 liraya dayandığını, kiralık alanların ise fiyatlarının geçen yıla oranla yüzde yüz arttığını söyledi.
Bezelye ve baklaları görünce Arif’le sohbet etmeye başladık. 3 dönüm tarlası ve 2006 yalından beri traktörü olduğunu aktardı. “Yeni traktör istemez misin?” diye sorduğumuzda “Çiftçi o kadar kötü durumdaki… Seneye ekip ekmeyeceğim bile belli değilken, ben neden yeni traktör alayım. Geçen sene 900 liraya aldığım gübre bu sene 2 bin liraya dayandı. Ben şimdi nasıl çiftçilik yapacağım, nasıl traktör alacağım” dedi.
‘Mazot bu kadar yüksekken, traktörü yerinden oynatamıyoruz’
Hemen yan tezgahtaki Hasan ise 4 dönümlük yerine marul ektiğini söyledi. ’89 model bir traktörü olduğunu, bugün yenilemek istese 3 milyondan başladığını anlatan Hasan, “Zaten mazot fiyatları bu kadar yüksekken, traktörü yerinden oynatamıyoruz nerdeyse. 365 günün 360 günü yerinde kenarda yatıyor zaten traktör. Dolu dolu 65 gün çalışıyor” diye konuştu.
O sırada tezgaha elindeki pazar arabasıyla Nermin Hanım yaklaştı. Ailesinin pamuk ektiğini aktaran Nermin Hanım ise kızgındı: “Pamuk para etmiyor, gübreydi, mazottu, tohumdu zaten yaklaşılmıyor, bir mazot 70 lira olmuş, gübre 2 bin liraya dayanmış, çiftçi bundan sonra traktör falan almaz, çiftçi çiftçiliği bırakıyor.”
‘Şimdi olsa mümkünatı yok alamazdım’
Biber tezgahının arkasında Hakan’la konuşurken Altınova’da biber tarlası olduğunu ve yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ben traktörü 2008’de almıştım. Şimdi olsa mümkünatı yok alamazdım, Geçen sene 650 liraya aldığım gübreyi 1800 liraya aldım. Artık çiftçi olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Çiftçi ekmesin diyorlar herhalde. Bugün kimse traktör almıyor, alan da zaten zenginler oluyor.”
Aydın ise 2008 yılında sadece bir dönemde patates satarak bir ev, bir traktör aldığını söyleyerek lafa girdi: “10 senedir bırak yatırımlık, yaşamalık bir şey almayı, evi zor geçindiriyoruz. 10 senedir yüzümüz gülmedi.”
‘2 traktörümü de sattım’
Tam bu sırada “2 traktörüm vardı benim . Sattım ikisini de bıraktım bu işleri” diyerek söze girdi Mehmet: “2 traktörüm vardı. Birini 3 sene önce, birini geçen sene sattım. Mazot, gübre, işçilik almış başını gitmiş, bu saatten sonra çiftçilik yapılmaz. İcarlar zaten delirmiş. Geçen sene 100 dönüme verdiğim parayı bu sene 3 dönüme istiyor. Ekmiyoruz, bırakıyoruz artık.”
Evrensel'i Takip Et