19.05.2026 10:57

Şavşat’ta maden ve enerji projelerine tepki: 'Doğamız talan ediliyor'

İstanbul Şavşat Dernekleri Federasyonu, Artvin ve Şavşat’ta maden, HES ve RES projeleri ile orman kıyımlarına karşı yürüttüğü mücadeleyi sürdürdüğünü belirterek, bölgedeki doğal alanların tehdit altında olduğunu açıkladı.

Şavşat’ta maden ve enerji projelerine tepki: “Doğamız talan ediliyor”

Fotoğraf: ANKA

İstanbul Şavşat Dernekleri Federasyonu, Artvin ve Şavşat’ta planlanan maden, HES ve rüzgâr enerji santrali (RES) projeleri ile ormanların talanına karşı tepki gösterdi. Federasyon, bölgedeki doğal alanların korunması için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Federasyon Başkanı Mustafa Faruk Altun,"Şavşat’ta da ülkenin birçok yerinde olduğu gibi büyük çelişkiler yaşanıyor. Bir taraftan devlet, turizm fuarları düzenleyerek Şavşat’ı turizm alanı ilan ediyor, diğer taraftan ise en kıymetli bölgelerimizi maden sahası olarak açmaya çalışıyor. Bazgiret de bunlardan biridir. Bazgiret, biyosfer özelliğiyle Türkiye’nin en önemli alanlarından biridir. Hem doğa turizmi hem arıcılık hem de diğer doğal faaliyetler açısından son derece değerli bir bölgedir. Yaklaşık 2 bin rakımda bulunan bu bölgeyi maden sahası haline getirmek istemelerine karşı bizler de mücadele ediyoruz. Şavşatlılar, doğaseverler ve federasyon olarak buna kesinlikle karşıyız. Şavşat’ın yer altı zenginliklerinden çok, yer üstü zenginlikleri daha değerlidir" dedi.

Bilirkişi keşfine katılım çağrısı

Altun, Dere İçi ve Çukur köylerinde maden ruhsatı kapsamında sondaj çalışmaları yapıldığını ve numuneler alındığını ifade ederek, bölgede maden açılmasına karşı olduklarını söyledi. Haziran ayında yapılacak bilirkişi keşfine katılım çağrısı yapan Altun, “Doğamıza sahip çıkalım” dedi.

Federasyon açıklamasında Karagöller ve çevresindeki ormanlık alanların da risk altında olduğu belirtilerek, ağaç kesimlerine ilişkin uzman tespitlerinin bulunduğu ifade edildi. Bölgede daha önce böcek sorununa yönelik faaliyet gösteren bir laboratuvarın kapatıldığı da hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca Artvin’de Yavuzköy’den Hopa ve Kemalpaşa yaylalarına uzanan yaklaşık 26 kilometrelik alanda RES projesi planlandığı belirtildi. Altun, enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını ancak doğaya ve üretime zarar vermeyecek alanların seçilmesi gerektiğini söyledi.

(ANKA)
19.05.2026 06:02

Güneş yerini yağmura bırakıyor: Sağanak yağış hangi illeri vuracak?

Trakya, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz’de gök gürültülü sağanak yağış etkili olacak. Doğuda sıcaklıklar 5 derece birden düşerken, yüksek kesimlerde kar bekleniyor. Yağıştan etkilenecek bölgeler haberimizde…

Güneş yerini yağmura bırakıyor: Sağanak yağış hangi illeri vuracak?

Fotoğraf: Gen Pol/Unsplash

19.05.2026 00:23 / Güncelleme: 00:31

Bolivya’da ekonomik ve siyasi kriz: Hesap sokakta soruluyor

Eylemlerin bir ayağını akaryakıt kıtlığı, enflasyon ve özelleştirme gibi mevcut sağcı hükümetin neoliberal politikaları oluşturuyor. Öte yandan ülkenin solcu eski Devlet Başkanı Evo Morales’e yönelik yakalama kararıysa siyasi krizi derinleştiriyor.

Bolivya’da ekonomik ve siyasi kriz: Hesap sokakta soruluyor

Fotoğraf: AA

19.05.2026 09:18

Libya uçağı kazasına ilişkin yeni iddia: 'Şüpheli jet olay günü Ankara’dan İsrail’e uçtu'

CHP'li Yavuzyılmaz, Libya Genelkurmay Başkanı Muhammed Ali Ahmed el-Haddad’ın da yaşamını yitirdiği uçak kazasına ilişkin uçuş kayıtları paylaştı. Yavuzyılmaz, kaza günü aynı apronda bulunan bir jetin Ankara’dan İsrail’e gittiğini iddia etti.

Libya uçağı kazasına ilişkin yeni iddia: “Şüpheli jet olay günü Ankara’dan İsrail’e uçtu”

Arşiv: Uçağın parçalarının dağıldığı alanda incelemeler | Fotoğraf: DHA

19.05.2026 09:45 / Güncelleme: 09:57

Almanya’dan Türkiye’ye Patriot ve asker sevkiyatı: NATO kapsamında 150 asker konuşlandırılacak

Almanya, NATO’nun güneydoğu kanadındaki hava savunması için Türkiye’ye Patriot ve yaklaşık 150 asker göndereceğini duyurdu. Alman birliğinin bölgede görev yapan ABD askerlerinin yerini alacağı belirtildi.

Almanya’dan Türkiye’ye Patriot ve asker sevkiyatı: NATO kapsamında 150 asker konuşlandırılacak

Fotoğraf: Alman ordusu

19.05.2026 00:36

Almus Barajı'nda taşkın riski: Turhal'da 15 mahalle ve 7 köyün tahliyesine karar verildi

Almus Barajı'nın dolma aşamasına gelmesi nedeniyle taşkın risk altındaki 15 mahalle ile 7 köyün geçici olarak tahliye edilmesine karar verildi.

Almus Barajı'nda taşkın riski: Turhal'da 15 mahalle ve 7 köyün tahliyesine karar verildi

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!