CHP’li Karasu: 28 bin TL asgari ücret, bu ülkede neye yetecek?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını belirterek sorunun yalnızca zam değil, köklü bir ücret politikası ve adil bir sistem eksikliği olduğunu söyledi.
Fotoğraf: elifalpar/Pixabay
Hasret Gültekin Kozan
[email protected]
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, asgari ücret ve çalışma koşullarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de milyonlarca işçi ve emekçinin yoksulluk koşullarında yaşamını sürdürdüğünü belirterek mevcut ücret politikasını eleştirdi.
Karasu, “Mesele, asgari ücrete yapılacak sınırlı bir artış tartışmasının çok ötesindedir; ihtiyaç duyulan şey, insan onuruna yaraşır yaşamı güvence altına alan köklü bir ücret politikası ve adil bir ücret rejimidir” dedi. Asgari ücretin toplumun genel ücreti haline geldiğini belirten Karasu, bunun emeği ucuzlattığını ve milyonları yoksulluk sınırına hapsettiğini ifade etti.
“Her iki çalışandan biri asgari ücret düzeyinde”
Türkiye’de 16 milyon 619 bin işçi bulunduğunu, toplam istihdamın ise 32 milyon 158 bin olduğunu belirten Karasu, Merkez Bankası verilerine göre asgari ücret ve civarında çalışanların oranının yüzde 42’ye ulaştığını kaydetti. Kayıt dışı çalışanlar ile asgari ücretin biraz üstü ya da altında gelir elde edenler de dahil edildiğinde bu oranın yüzde 50’yi aştığını belirten Karasu, “Yani, bugün Türkiye’de her iki çalışandan biri 28 bin TL ile yaşam mücadelesi veriyor” dedi.
“Asgari ücret açlık sınırının altında”
Karasu, asgari ücretin açıklandığı gün dahi açlık sınırının altında kaldığını belirterek, yüksek enflasyon, vergi ve kesintilerin ücretleri erittiğini ifade etti. Üçüncü ay itibarıyla asgari ücretin 2 bin 819 lira eridiğini kaydeden Karasu, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 32 bin 793 liraya, yoksulluk sınırının ise 106 bin 817 liraya ulaştığını belirtti.
Karasu, “Bugün Türkiye, öyle bir noktaya getirilmiştir ki insanlar çalıştıkça yoksullaşmakta, çalışmadığında daha az giderle yaşamaktadır. 28 bin TL asgari ücret, bu ülkede neye yetecek? Hangi ihtiyacı karşılayacak?” ifadelerini kullandı.
“Asgari ücret genel ücret haline geldi”
Mevcut ekonomik düzeni eleştiren Karasu, asgari ücretin toplumun genel ücretine dönüşmesinin yapısal bir sorun olduğunu belirterek, “Asgari ücretin, toplumun genel ücreti haline gelmesi, emeği ucuzlatan ve milyonları yoksulluk sınırına hapseden bu düzenin en ağır sonucudur; artık bu yapının tasfiye edilmesi zorunludur” dedi.
“Çözüm köklü bir ücret politikası”
Karasu, çözümün insan onuruna yaraşır yaşam koşullarını sağlayacak bir ücret politikası olduğunu belirterek, çalışanların barınma, beslenme, ulaşım, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilecek gelir düzeyine ulaşmasının temel bir hak olduğunu ifade etti. “Bu ülkede milyonların emeği; hayata tutunmaya çalışan bir kalabalık olarak görülmeyecek, üreten, yaratan ve geleceği kuran büyük bir toplumsal güç olarak hak ettiği ücret düzeyine mutlaka kavuşacaktır” dedi.
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et