07.12.2025 23:31

Zeydan Karalar için tahliye başvurusu: HTS kayıtları iddiaları çürütüyor

Avukatlar, ifadelerdeki çelişkilere, MASAK raporundaki seçici değerlendirmelere ve Karalar’ın kaçma şüphesi bulunmadığına dikkat çekti.

Zeydan Karalar için tahliye başvurusu: HTS kayıtları iddiaları çürütüyor

Fotoğraf: ANKA

Tutuklu Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın tahliyesi için mahkemeye başvuru yapıldı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve 8 Temmuz 2025’ten bu yana tutuklu bulunan Zeydan Karalar’ın avukatları Battal Özer ve Sertaç Köse, 9 Aralık’ta yapılacak tutukluluk incelemesi öncesinde mahkemeye tahliye talepli dilekçe sundu.

“HTS kayıtları ile iddialar örtüşmüyor"

Dilekçede, rüşvet iddialarının temel dayanaklarını oluşturan tarihlerde HTS kayıtlarıyla çelişen durumlar bulunduğu ifade edildi. Savunma, iddianamede para teslim ettiği öne sürülen sanık Tekin Sönmez’in, belirtilen tarihlerde Adana’da değil, İstanbul’da olduğunun telefon sinyal kayıtlarıyla görüldüğünü belirtti.

Dilekçede yer verilen bazı tespitler şöyle:

13 Nisan 2018 iddiası: İddianamede 14.49’da Adana’da para teslimatı yapıldığı öne sürülse de, HTS kayıtları Tekin Sönmez’in 12 Nisan’da Adana’dan ayrıldığını ve 13 Nisan’da İstanbul’da olduğunu gösteriyor.

7 Mart 2019 iddiası: Aynı şekilde, 7 Mart 2019’da Adana’da gerçekleştiği belirtilen para teslimi iddiasına karşın, Sönmez’in o tarihte İstanbul’da olduğu; Adana’ya ancak 25 Mart 2019’da geldiği vurgulandı.

Savunma ayrıca sanık Baki Nugay’ın ifadelerindeki çelişkilere dikkat çekti. Nugay’ın 16 Mayıs 2025’te “Kimseye rüşvet vermedim” dediği, ancak 5 ay sonra tutukluluktan kurtulmak için ifadesini değiştirdiği aktarıldı. Avukatlar, Nugay’ın adresini dahi hatırlayamadığı bir tarihte yıllar önceki olayları ayrıntılı anlatmasının “hayatın olağan akışına aykırı” olduğunu savundu.

Zamanlama ve niyet itirazı

Dilekçede, rüşvet iddialarının başlangıç tarihlerine ilişkin mantık dışı unsurlar bulunduğu belirtildi. 2016’da imzalanan sözleşmeden 18 ay sonra rüşvet sürecinin başlamasının tutarsız olduğu belirtilirken, Karalar’ın 2019 seçimlerinde yeniden aday olup olmayacağının belirsiz olduğu bir dönemde geleceğe yönelik menfaat talep etmesinin mümkün olmadığı ifade edildi.

24 Mayıs 2025 tarihli MASAK raporuna da değinilen dilekçede, sanık Hamit Ünal’ın hesaplarından 2017–2019 arasında toplam 2.798 işlemle 474 milyon TL çıkış olduğu, ancak binlerce işlem arasından yalnızca 11’inin “muhtemel tarihler” üzerinden suçlamaya konu edilmesinin objektiflikten uzak olduğu belirtildi.

Savunma, Karalar’ın 67 yaşında olduğunu, belediyede her gün fiili görev yaptığını ve kaçma şüphesi bulunmadığını belirterek 9 Aralık’ta yapılacak tutukluluk incelemesinde tahliyesini talep etti.

(Politika Servisi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
30.01.2026 19:31

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 play-off turu kura çekimi: Galatasaray'ın rakibi Juventus oldu

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 play-off turu kura çekiminde Galatasaray'ın rakibi Juventus oldu

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 play-off turu kura çekimi: Galatasaray'ın rakibi Juventus oldu

Fotoğraf: AA

01.02.2026 16:43

Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu 4–5 Şubat’ta yapılacak

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya, ABD ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4–5 Şubat’ta Abu Dabi’de süreceğini duyurdu.

Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu 4–5 Şubat’ta yapılacak
Fotoğraf:  Harun Özalp/AA
01.02.2026 17:12

'Mustafa Suphi'nin Toplu Yazıları' 105 yıl sonra okurla buluştu

TÜSTAV, Türkiye Komünist Fırkası yöneticileri ve Mustafa Suphi'nin katledilmesinden 105 yıl sonra, "Mustafa Suphi Toplu Yazıları" nı yayıma hazırlayan araştırmacı-yazar Hamit Erdem, okurlarla buluştu. 

"Mustafa Suphi'nin Toplu Yazıları" 105 yıl sonra okurla buluştu

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!