6 Mayıs 2025 17:47

İran Kızılayı: Şehit Recai Limanı'ndaki patlamanın nedeni forkliftten çıkan kıvılcım

İran'ın en büyük ticari limanı olan Şehit Recai Limanı'nda 26 Nisan'da gerçekleşen ve onlarca kişinin yaşamını yitirdiği patlamaya dair İran Kızılayı, "Bir forkliftten çıkan kıvılcımla başladı" dedi.

İran Kızılayı: Şehit Recai Limanı'ndaki patlamanın nedeni forkliftten çıkan kıvılcım

Fotoğraf: AA

İran'ın en büyük ticari limanı olan Şehit Recai Limanı'nda 26 Nisan'da gerçekleşen ve en az 65 kişinin yaşamını yitirdiği, 1200 kişinin yaralandığı bildirilen patlama ve yangına dair İran Kızılayından yeni bir açıklama geldi. İran Kızılayı Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, "Yangın, bir forkliftten çıkan kıvılcımla başladı" dedi.

Limandaki konteynerlerin standart dışı bir şekilde yerleştirildiğini ve gıda maddeleri ile kimyasal maddelerin yan yana tutulduğunu aktaran Kolivend, "Dolayısıyla ilk tespitler olayın dikkatsizlik ve ihmalden kaynaklandığı; güvenlik ve mesleki ilkelere uyulmadığı yönünde" dedi. Kolivend, yangının çıkış nedenine ilişkin ise "Şehid Recai Limanı'ndaki yangın, bir forkliftten çıkan kıvılcımla başladı. Orada bir itfaiye aracı olsaydı bu yangını ve yayılmasını kolayca önleyebilirdi" dedi.

Konteynerlerde roket yakıtı mı vardı?

Bender Abbas Gümrük Müdürlüğü, yaptığı ilk açıklamada, olayın Sina konteyner sahası üzerinde meydana geldiğini duyurmuş ve "Patlamanın kaynağı büyük ihtimalle liman bölgesinde bulunan tehlikeli madde ve kimyasalların deposudur” demişti.  

Bahsi geçen sahanın bağlı olduğu Banagostar Şirketi, İran petrolünün transferi ve satışındaki rolü nedeniyle Trump yönetimi tarafından 2018'de ambargo listesine alınan Sepehr Energy Holding'e bağlı. Şirket "amonyak tankı patlaması" yaşandığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Şirketin CEO'su Said Caferi, "Bu kaza, ithal edilen yükün yanlış beyan edilmesi ve son derece tehlikeli yükün sıradan mallar kategorisinde ithal edilip depolanması sonucu meydana geldi" demişti.

Patlamaya, roket yakıtında kullanılan sodyum perkloratın neden olduğu öne sürülmüştü. Limanda Çin’den gelen yaklaşık 2 bin ton sodyum perklorat depolandığı iddia edilmişti. Savunma ve güvenlik analistleri, yangın ve dumanın türünün patlayıcının sodyum türevi olduğunu doğruladığını dile getirmişti.

Patlamada İsrail’in parmağı olduğu da öne sürülen iddialar arasındaydı. Patlamanın İran ile ABD arasında nükleer müzakereleri sürerken yaşanması da dikkat çekmişti.

İran'ın en önemli ihracat limanı

Şehit Recai Limanı, 80 uluslararası limanla ticaret yaparak İran’ın dış ticaretinin yarısını üstleniyor. Bu stratejik liman, İran’ın dünya ile ticaretindeki altın kapı olarak kabul ediliyor.

Liman, ülkenin en büyük konteyner limanı ve yıllık 6 milyon TEU (20 ayaklık yani 6,1 metrelik konteyner) kapasiteye sahip konteyner terminallerine ev sahipliği yapıyor. Liman 2040 yılına kadar kapasitesini 20 milyon TEU’ya çıkarmak hedefliyor.

Şehit Recai Limanı yılda 90 milyon ton çeşitli yük taşıma kapasitesine ve 4 binden fazla dökme yük, konteyner ve tanker gemisini kabul etme yeteneğine sahip. İran limanlarındaki toplam yükleme ve boşaltma işlemlerinin yüzde 53’ünden fazlası bu limanda gerçekleştiriliyor.

Şehit Recai Limanı Özel Ekonomik Bölgesi, dünyanın en önemli uluslararası transit koridorlarından biri olan Güney-Kuzey Transit Koridoru’nun merkezinde yer alıyor. Bu koridor, Hint Okyanusu ve Fars Körfezi’ni İran üzerinden Hazar Denizi’ne, oradan da Rusya ve Saint Petersburg üzerinden Kuzey Avrupa’ya bağlıyor. (Dış Haberler)

Evrensel'i Takip Et