6 Mayıs 2025 13:20

Sivas Kayaören köylüleri taşınma kararına tepkili: “Yeni yer de heyelan açısından tehlikeli”

Kayaören köyünün heyelan riski nedeniyle taşınmasına karar verildi. Köylüler, yeni yerleşim alanı olarak belirlenen arazinin de riskli olduğunu ve tarım arazilerinin ellerinden alındığını belirtti.

Sivas Kayaören köylüleri taşınma kararına tepkili: “Yeni yer de heyelan açısından tehlikeli”

Fotoğraf: DHA

Sivas’ın Koyulhisar ilçesine bağlı 54 haneli Kayaören köyü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından heyelan ve sel riski taşıdığı gerekçesiyle taşınacak köyler arasında değerlendirildi. Ancak köylüler, yeni yerleşim alanı olarak seçilen arazinin de risk taşıdığı gerekçesiyle karara itiraz ediyor.

DHA'nın haberine göre, ilk etapta köyün Yukarıkale köyü Topçulu mevkisine taşınması planlandı. Ancak bu karar, iki köy arasında sorun yaşanabileceği gerekçesiyle iptal edildi. Ardından Eyekkıran mevkisindeki, 172 numaralı ada üzerinde yer alan Şahin ailesine ait tarla yeni yerleşim yeri olarak belirlendi. İstimlak işlemleri sonrası burada şantiye kurularak inşaata başlandı.

Ancak yeni yer seçimi köyde tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı köylüler, bu arazide geçmişte sel felaketi yaşandığını ve heyelan riskinin hâlen bulunduğunu savunarak taşınmaya karşı çıktı. Ayrıca yerleşim için seçilen alanın tarım arazisi olduğunu belirten köylüler, kendilerinden onay alınmadan istimlak yapıldığını dile getirdi. Konuya ilişkin şikâyetler CİMER’e taşındı.

Köylülerden Sedat Kaya (60), kararın aceleyle alındığını savunarak şöyle konuştu:

“Köyümüz sel ve heyelan riski nedeniyle taşınmak isteniyor ama seçilen yeni yer de riskli. Zemin etüdü yapılmadan inşaata başlandı. Ayrıca burası bizim tarım arazimiz. Şu an çalışmalar durduruldu. Biz daha uygun bir yere taşınmak ya da köyün mevcut yerinde kalmasını istiyoruz. Eski köyümüzün yeri daha sağlam, sadece yol sorunu var.”

Arazisi istimlak edilen Sırrı Şahin (80) ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu tarla 1945’ten beri ekip biçtiğimiz yer. Bana sormadan istimlak ettiler. Beş kardeşe bölüşülünce bana düşen 18 bin lira. Zemin kaygan, buraya ruhsat nasıl veriliyor anlamıyorum. Tarlamı geri istiyorum.”

Tarla sahiplerinden Arslan Şahin (65) de inşaat çalışmalarına karşı çıkarak, “Ruhsatsız şekilde inşaata başladılar. Şantiyenin kaldırılmasını ve arazimin tarım için geri verilmesini istiyorum” dedi. (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et