Aksaray’da LGBTİ’ler tek kişilik hücrede tutuluyor
Aksaray T Tipi Cezaevi'nde bulunan 6 LGBTİ tutuklu, tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Tutuklular, cezaevi yönetiminin transfobik ve homofobik tutumlar sergilediğini belirtti.

Fotoğraf: MA
Aksaray T Tipi Cezaevi’nde tutulan 6 LGBTİ tutuklu, sistematik ayrımcılık, kötü muamele ve hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya geldiğini belirtti. Yargı süreçleri devam eden tutuklular, cezaevi yönetiminin transfobik ve homofobik tutumlar sergilediğini ve bu ayrımcılığın kurumsallaştığını dile getirdi.
BirGün gazetesinden Tugay Can’ın haberine göre, henüz cezaları kesinleşmemiş olan H.S., M.B., R.D., S.E., E.K. ve G.Y. adlı tutuklular, uzun süredir tek kişilik hücrelerde tutuluyor.
Tutuklulardan G.Y’nin avukatı Yağmur Çağla Demirtaş, “Tutukluluk durumunda ağırlaştırılmış müebbet ceza şartlarına maruz kalıyorlar” dedi.
Ölüm orucuna başladı
Cezaları henüz hükme bağlanmamış olan LGBTİ’ler ceza infaz kanununda var olan haklarından faydalanmak istiyor. Diğer mahkumlar saat 10.00 ile 16.00 arasında havalandırmadan yararlanırken, hücrede tutulan tutuklulara yalnızca bir saatlik havalandırma hakkı tanınıyor. Öte yandan söz konusu şartlar sebebiyle tek kişilik hücrede tutulan tutuklulardan E.K ölüm orucuna başladı.
Tutuklulardan R.D.'nin kanser hastası olduğu ve "tek kişilik hücrede kalamayacağı" yönünde raporu bulunduğu bildirildi. H.S. ise astım ve kronik bronşit başlangıcı nedeniyle sağlık açısından risk altında. M.B.’nin de ortopedik rahatsızlıkları bulunuyor. Tutuklular, aldıkları disiplin cezaları nedeniyle revire dahi çıkarılmadıklarını dile getirdi.
Avukat Demirtaş, şunları söyledi:
“Kendisine hala yastık verilmemiş. Diğer mahkumların kullandığı yorganları kullanmak zorunda. Ayrıca havalandırmadan da yararlanamıyor. Bize kantinde eksiklerin bulunduğunu söyledi, ancak hücrede oldukları için de bir mutfakları yok. Kıyafetlerini yıkamak ve kurutmak için de alanları mevcut değil. Bunlar infaz yasasına uygun değil. Bu insanların cezaları hükme bağlanmış değil, ancak ağırlaştırılmış müebbet cezası şartlarına maruz bırakılıyorlar.”
Cezaevi açıklama yapmadı
Aksaray T Tipi Cezaevi yönetimi ise iddialara ilişkin açıklama yapmadı.
Cezaevi yönetimi, “hiçbir mahkum adına dışarıya bilgi veremeyeceğini” belirterek tutukluların CİMER, savcılık ya da cezaevi müdürlüğüne başvurabileceğini belirtti. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et