5 Mart 2025 18:31

Adana'da tarım işçisi yevmiye ile geçinmeye çalışıyor

2024 yılı TÜİK verilerine göre, mevsimlik tarım işçilerine en düşük ücret ödemesi Adana’da. Adana’da işçiler ise “yetmeyen bu ücretlerle geçinmeye çalışıyoruz” diyor.

Adana'da tarım işçisi yevmiye ile geçinmeye çalışıyor

Fotoğraf: ANKA

Adana- Kozan ilçesinde mevsimlik tarım işçileri günlük aldıkları 900 liralık yevmiyenin yetmediğini ifade etti.

Bir tarla işçisi, "Yevmiye 900 lira. Yetmez ama şimdilik idare ediyoruz. Yazın fıstık, ot falan oluyor ona gidiyoruz. Boş kaldığımız aylar var. Yapacak bir şey yok idare ediyoruz" dedi. Başka bir işçi ise "Yeterli değil ama mecbur ne yapalım idare etmeye çalışıyoruz. Nasıl para biriktirelim 900 lira ile iki çocuğum üniversite okuyor. Geçimi böyle işte yevmiye ile sağlıyoruz. Ramazan ayı geldi ama ne yapalım işte oruç tutuyoruz hem de çalışıyoruz Allah'a şükür" diye konuştu.

“Başka bir olduğu zaman da gidiyoruz”

Bir başka işçi de "Günde 900 lira kazanıyorum. İdare ediyoruz yani yetmezse ne yapacaksın? Başka iş olduğu zaman gidiyoruz. Zor ama alıştık yani" diye konuşurken diğer bir işçi "900 lira alıyoruz. Yetmez, yetiyor mu? Gıdamızı falan ancak alıyoruz yetiştiremiyoruz” dedi.

TÜİK: Ortalama günlük ücretler 943 TL

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılına ilişkin 'tarımsal işletme iş gücü ücret yapısı' istatistikleri açıkladı. Buna göre tarımsal işletmelerde 2024 yılında mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi erkek işçiler için 2 bin 32 TL, kadın işçiler için bin 960 TL ile Rize ilinde gerçekleşti.

En yüksek günlük ücret ödemesi erkek işçiler için 2 bin 32 TL, kadın işçiler için bin 960 TL ile Rize ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ödemesi ise erkek işçiler için 753 TL ile Adana, kadın işçiler için ise 569 TL ile Hatay ilinde gerçekleşti. (ANKA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Dersler iptal, herkes dışarı

Dersler iptal, herkes dışarı

Gençler geri adım atmıyor. Yargı darbesine karşı halk hareketinin en etkin ve sürükleyici güçlerinden olan üniversite öğrencileri, geçen hafta sonu aldıkları boykot kararını dün uygulamaya başladı. Ülkenin belli başlı tüm üniversitelerinde yüksek katılımlı boykotlar gerçekleştirildi. Öğrenciler sadece derse girmemekle kalmadı, kampüslerde eylem için bir araya geldi. Talepler şunlar:

Üniversiteleri iktidarın siyasal ajandasına alet eden karar ve uygulamalar derhal son bulsun.

İstanbul Üniversitesi yönetiminin “diploma iptali” kararı geri çekilsin.

İBB Başkanı İmamoğlu ve hukuksuzca gözaltına alınan herkes serbest bırakılsın.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Fahrettin Altun: Türkiye sokağa teslim olmayacak.

Evrensel'i Takip Et