18 Nisan 2013 09:08

Utanmadan hâlâ para diyorlar!

AKP’li Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ilaç sorununu konuşmak isteyen kanser hastası Dilek Özçelik’in eline para tutuşturmaya kalkması ile başlayan tartışma sürüyor.Özçelik, Bakan Bayraktar’ın tutumunu eleştirmek için “Ben ilaç dedim bakan para” sözleriyle isyan etmişti. &U

Utanmadan hâlâ para diyorlar!
Paylaş

Özçelik, Bakan Bayraktar’ın tutumunu eleştirmek için “Ben ilaç dedim bakan para” sözleriyle isyan etmişti. Ülke, kanser hastalarının durumunu ve ilaç sorunun tartışırken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de “para” demeyi sürdürdü.

Bir televizyon programında konuşan Çelik, “Bakana verilen bilgi, kanser hastası olduğu ve acilen ilaç alması gerektiği yönünde. Bilgi bu yönde olduğu için bakan da cebinde ne kadar parası varsa veriyor. Kendisine, ‘ne kadar vardı’ diye sordum, ‘2 bin TL’ dedi. ‘Al kızım, ilaçlarını al’ diyor. Cebinde ne kadar varsa veriyor” sözleriyle Bayraktar’ı savundu. Çelik’in “Herkes her önüne gelene cebinden çıkarıp 2 bin TL vermez” ifadeleriyle “Bakanın cömertiliğine” dikkat çekmeye çalışması gözlerden kaçmadı.

Hüseyin Çelik’in, “Kızın saçları da kemoterapiden dolayı dökülmüş değil. Yeni kanser teşhisi konmuş ve henüz hastaneye yatırılmış değil” sözleriyle ise Dilek Özçelik’i itibarsızlaştırmaya çalıştı.  

ÇELİK’İN MUMU YATSIYA KADAR

Çelik’in sözleriyle ilgili açıklama yapan kanser hastası Dilek Özçelik ise verilmek istenen paranın 2 bin değil 300-400 lira olduğunu açıkladı. Özçelik, “Parayı saymadım, çünkü parayı almak gibi bir niyetim yoktu. Ancak paradan anlayan bir kişi orada 2 bin lira olmadığını anlar. 2 bin lira olsa avuç içine sığmaz, ancak ben parayı iade ederken, rahatlıkla avuç içime aldım. Bana verdiği para tahminen 200 ya da 300 lira, en fazla 400 liradır” dedi.

Lenf kanseri hastası olan Dilek Özçelik’in tedavi için eksik olan “Dekarbazin” etken maddeli ilacın 3 aylık tedaviyi karşılayacak miktarı ise Türk Eczacıları Birliği tarafından kargoyla Edirne’ye gönderildi. Edirne Eczacı Odası Başkanı Cenk Kes, ilaçları Özçelik’e teslim etti. Özçelik, “Şuan 3 aylık ilacım var. İlaçlarım bittiği zaman Edirne Eczacılar Odası’ndan temin edebileceğim söylendi. Bugün de kemoterapi tedavisine başlanacak. İnşallah en kısa sürede de sağlığıma kavuşacağım” dedi.

İLAÇLAR YURTDIŞINDAN GELDİ

Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir açıklama yapan Edirne Eczacı Odası Başkanı Cen Kes, yurt dışındaki tüm ilaçların birlik kanalıyla geldiğini belirterek,  “Sadece Dilek Özçelik hastamıza değil, Türkiye’deki tüm hastalarımıza bu ilaç hizmetini birlik kanalıyla veriyoruz. Yurt dışına gidip bir şekilde o ilacı sahip olup buraya getirmek doğru bir yöntem değil. Burada yapılması gereken tek iş bakanlık ile protokol imzalamış olan kuruluşları vasıtasıyla bu ilaçların temidir. Bunu da şu anda Türk Eczacılar Birliği yapıyor. Onların kontrolünde olmadan herhangi bir ilacın yurda girmesi hem yasal hem de diğer açıdan olumsuz tablolar yaratacak” dedi.


İSTANBUL ECZACI ODASI: İLAÇLAR İÇİN UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR

Kanser hastası Dilek Özçelik’in ilaç sorunu ile ilgili İstanbul Eczacı Odası da yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türk Eczacıları Birliği’nin Türkiye’de ithal ilaç sorunu yaşanmadığı ve piyasada bulunmadığı ileri sürülen ilaçların Birliğin İthal İlaç Biriminin stoklarında yer aldığı iddiaları yalanlandı. Açıklamada, “Bu açıklamalar ne yazık ki gerçeği yansıtmamaktadır. Bugün 200’e yakın ilaç piyasada yoktur ve bu ilaçlar eczanelerde bulunmamaktadır. Bu ilaçlara ihtiyacı olan hastalar Türk Eczacıları Birliği’nin İthal İlaç Birimine başvurduğunda uzun kuyruklar oluşmakta, ilacı temin için haftalarca beklemek zorunda kalmaktadırlar. Hastaların TEB İthal İlaç Birimine telefonla ulaşması mümkün olamamaktadır. Tartışmaya konu olan ilaçların hiçbiri bugün eczanelerimizde mevcut değildir. İthal İlaç Birimini önünde kuyruklar oluşturan hasta feryatlarına kulaklarını tıkayarak neredeyse tamamına yakını 50 TL’nin altında olan ve kanser gibi hayati önemde hastalıklarda kullanılan ithal ilaçların piyasada bulunduğunu savunmak Türk Eczacıları Birliği’nin kurumsal saygınlığı ile bağdaşmamaktadır”


‘MİLYONLARCA DİLEK VAR’

Edirne Tabip Odası da, Dilek Özçelik'in durumu ile ilgili açıklama yaptı. Tepkiler üzerine Özçelik’in kullandığı ilaca SGK tarafından provizyon verildiği hatırlatılarak, “Bu ülkede Dilek gibi milyonlarca yurttaşımızın nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti alamadığını biliyoruz. Giderek ticarileşen bu sağlık sistemiyle bu yurttaşlarımızın sorunlarının çözülemeyeceğini bir kez daha tekrarlıyoruz. Çözüm; genel bütçeden finanse edilen, herkese nitelikli ve eşit sağlık hizmeti sunacak düzenlemelerin hızlıca yapılmasıdır. Aksi durumda ne yazık ki sorun derinleşecek ve çözümü olanaksız hale gelecektir. Bu fırsatla konunun ülke gündemine gelmesine katkı sağlayan Sayın Dilek Özçelik’e acil şifalar diliyoruz” denildi.


Sağlık Bakanlığı önünde kanser hastası Dilek Özçelik’e destek için zincirli eylem yapıldı. Polis 4 kişiyi göz altına aldı.
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), kanser hastası Dilek Özçelik için Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. “Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz, biz ise yoksulluğu ortadan kaldırmak istiyoruz” pankartı açan SDP üyeleri bir basın açıklaması yaptı. Sağlık Bakanlığının önünde kendini zincirleyen 4 SDP üyesi ise polis tarafından yaka paça gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gül: İyi şeyler olacağını hep söyledim

SONRAKİ HABER

‘Gazeteci barışın tarafı olmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...