11 Nisan 2013 11:10

Havaya kanser püskürtülüyor

Sivrisinek, yaz gecelerinin kabusu. Vücut bütün benliğiyle uykuya geçmişken ‘vızzzz, vızzzzz’ diye iğrenç bir ses böler bu güzelliği. Sadece bir el hareketi yapıp kovduğunu sanarsın bu uyku  ritüelini bozan münasebetsizi. Ama nafile, tek seçenek vardır biraz kan akıtmak, kimin kanı olduğu ne fark eder...T

Havaya kanser püskürtülüyor
Paylaş

Tabii sivrisinekle mücadele bu aşamaya gelmeden önce birşeyler yapılabilir. Örneğin cama tel takılır, ev ilaçlanır, uyumadan önce vücuda ilaç sürülebilir ya da belediyeler yazın mahallelerde dolaşarak havaya ilaç sıkarlar. Ancak belediyelerin mahalleli tarafından büyük taktir toplayan bu eylemi, uzmanlar tarafından eleştiriliyor.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız belediyelerin genelde yaz aylarında ilaçlama yaptığına dikkat çekerek,  “Bu kesinlikle doğru değil. Görüyoruz, belediyeler bir aracın arkasına ilaç atan mekanizma yerleştirerek her yeri ilaçlıyorlar. Bu ilaçlama sivrisinekleri öldürmez. Sadece insan ve çevreyi ve yer altı su kaynaklarını zehirler. Böyle bir ilaçlama şekli dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde yok. Ayrıca, sivrisinek ilaçlarında öyle maddeler var ki, doğadaki zehirli etkisi ancak 100 yılda atılabiliyor. Bu sebeple bu ilaçları hoyratça havaya sıkmamız doğru değil.” uyarısında bulundu.

Yıldız, “Oysa doğru zamanda ve doğru yapılan ilaçlama hem maliyeti çok çok düşürecek hem çevre kirliliğinin önüne geçecek” diye konuştu.


YUMURTA YAPMAK İÇİN KAN EMİYOR? Larvaların besini algler, bir hücreliler ve detritusdur.   Ergin dişi ve erkeklerin besini bitki ve meyve sularından aldıkları şeker ve proteinden oluşur. Dişiler, yumurta yapabilmek için kan emmek zorundadır. Laboratuvar ortamında bitkisel besinlerle uzun süre yaşatılabilirler fakat yumurta elde edilemez. Familya türlerinin hepsi kan emmez; tamamen bitkisel beslenenler de vardır.


SİVRİSİNEKLE MÜCADELE ZAMANI... Sivrisinekler en yoğun nisan ayında ürerler. Su birikintileri, bataklık, açık foseptikler sivrisineklerin doğal üreme alanlarıdır. Uzmanlar bu alanların ilaşlanmasının sivrisinekle mücadelede başarılı olunacağına işaret ediyor. Diğer yandan sivrisinekler üreyebilmek için mutlaka durgun sulara ihtiyaç duyarlar. Bunlar da etrafımızdaki su birikintileri, foseptikler, küçük göletlerdir. Uzmanlar belediyelerin buraları rehabilite etmesi halinde, yaz aylarında rahat edeceğimizi belirtiyor. Aynı zamanda belediyelerin ve de vatandaşların daha az ilaç kullanmasının yolunu açılacağını belirten uzmanlar bu yolla insanları ve de çevreyi daha az zehirlemiş oluruz diyor. Uzmanlar birçok sivrisinek ilacının kanserojen madde içerdiğini, havaya bilinçsizce sıkılan ilaçların kanser vakalarını tetiklediğini belirtiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Polisin alışkanlıkları değişmiyor

SONRAKİ HABER

Filistin Başbakanı istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...