01 Nisan 2013 10:57

Akil insanlar taraflara eşit mesafede olmalı

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, kurulması planlanan Akil İnsanlar Komisyonu için önerilen isimlerin partisinin MYK’sında görüşüldüğünü belirtirken, isimleri Hükümete, İmralı’ya ve Kandil’e de ulaştıracaklarını da söyledi. Çelik, komisyonda yer alan isimlerin iki tarafa da eşit mesafede olmas

Akil insanlar taraflara eşit mesafede olmalı
Paylaş

TBMM’de basın toplantısı yapan Çelik, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair 40 maddede değişiklik öngören TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifini anlattı. Çelik, “Belediye Başkanları İçişleri Bakanlığı’nın vesayeti altındadır. Bu teklifimiz Bakanlığın var olan idari denetiminden kurtaran bir teklif yapıyoruz. Bu teklif idari denetim yerine hukuki denetimi esas alıyor” dedi.

İmralı süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik, sürecin Türkiye’de tartışılmaya başlandığı son 3 ay içerisinde, barış karşıtı bir kısım faaliyetlerin ayyuka çıktığını belirtti. Çelik, muhalif kesime ve farklı düşünen fikir insanlarına yönelik şiddetin giderek yoğunlaştığını söyledi.

GEREKİRSE ULAŞTIRACAĞIZ

Akil İnsanlar Komisyonu’na ilişkin BDP’nin bu konuda bir liste hazırlayıp hazırlamadığı ve isimlerin İmralı’ya da gönderilip gönderilmediği yönündeki bir soru üzerine Çelik, komisyonun kurulmasının Abdullah Öcalan’ın da istediğini hatırlattı. Çelik, sürecin akamete uğramaması için gerekli yasal mevzuatların da yapılması gerektiğini söyledi. Komisyonun kurulması gerektiğini anlatan Çelik, “Komisyon üzerinden bu süreç AKP ve BDP’den; AKP, CHP’den; CHP, MHP’den bağımsız, her iki tarafa yani hem devlete hem örgüte ya da hem hükümete hem PKK’ye eşit mesafede olan, toplumda itibarı yüksek, toplumda kişiliği yaşamı tartışma konusu olmayan, toplumda önemli şahsiyet konumunda bulunan insanlardan oluşan, 25-30 civarında bir sayı olabileceğini baştan söylemiştik. Adını da koyduğumuzda çoğu zaman dile getirdiğimiz Murat Belge, Yaşar Kemal, Sezen Aksu, İsmail Beşikçi, Gencay Gürsoy... Sayıları çoğaltabiliriz” diye konuştu. Çelik, isimler konusunda bir havuz oluşturduklarını partisinin MYK’da üyelerin görüşlerini dile getirdiklerini ve gerekirse belirlenen isimlerin Kandil ve İmralı’ya gönderileceğini söyledi. Çelik ayrıca İmralı’ya gidilecek tarihin henüz belli olmadığını belirtti. (ANKARA)


AKP’NİN AKİL İNSANLAR LİSTESİ HAZIR!

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ‘Akil İnsanlar’ listesini oluşturduklarını belirterek, “7 kişilik 7 komisyon oluşturuldu. Toplam 49 kişi onlar kendilerini biliyorlar. Grubun başkanları Başbakan ile muhatap olacaktır” dedi.Gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtlayan Bozdağ, Akil İnsanların kimler olacağının bu hafta içerisinde kamuoyuna bilgisinin verileceğini belirtti. Bozdağ, Akil İnsanların konferans, seminer gibi Türkiye’nin 7 ayrı bölgesinde çalışmalar yürüteceğini ve grubun başkanlarının Başbakan Erdoğan ile muhatap olacaklarını söyledi.

Anayasa çalışmalarına ilişkin yaklaşık 300 akademisyenin imzaladığı bildiriyle ilgili bir soru üzerine Bozdağ, Anayasa’dan Türk kelimesini çıkarmak isteyen kimse olmadığını iddia etti. Bozdağ, Anayasa’da Türk kelimesinin pek çok yerde geçtiğini, konuşulan şeyin ‘vatandaşlık’ tanımıyla ilgili olduğunu ifade etti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Şimdi barış zamanıdır!

SONRAKİ HABER

Murat İzol'dan 6 gündür haber alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa