31 Mart 2013 04:46

Sider Metal’de iş cinayeti

Sider Metal fabrikasında işçilerin aylar süren tüm uyarılarına rağmen önlem alınmaması sonucu iş cinayeti yaşandı. Perşembe günü 16-24 vardiyasında saat 20 sularında yaşanan kazada mekanik vinç bakım işçisi 3 çocuk babası 32 yaşındaki Mustafa Gündüz hayatını kaybetti.İş arkadaşlarının anlattığına g&

Sider Metal’de iş cinayeti
Paylaş

İş arkadaşlarının anlattığına göre, döküm vinci üzerinde biriken yağların alev alması sonrası, alevleri söndürmeye çıkan Mustafa Gündüz alevleri söndürdükten sonra nedenini bilmedikler bir sebepten dolayı 25 metrelik vincin üzerinden düşerek feci biçimde can verdi.

Kazadan sonra olay yerine gelen savcı incelemeler yaptıktan sonra ölen işçinin cesedi Adli Tıp'a götürüldü. Sendika temsilcileri ve patronun olay yerine geldiği bilgisini veren işçiler kendilerine hiçbir açıklama yapılmadığını söyledi.

TOZ FİLTRELERİ ÇALIŞTIRILMIYOR

Ölen içinin mesai arkadaşları yaşanan olayı kaza değil cinayet olarak tarif ediyor ve şunları anlatıyor: “Tozdan gazdan önümüzü göremiyoruz. Defalarca söyledik, umursamadılar bizi. Toz tutma sistemini çalıştırmıyorlar. Ocaklarda piyasa hurdası denen kalitesiz hurdalar yakılıyor. Çıkan tozun, gazın haddi hesabı yok. Kimse arkadaşımızın vinçten 6-7 metre öteye nasıl düştüğünü anlayamıyor. Herkes bir tahminde bulunuyor. Kimisi vincin üzerindeyken tozdan önünü göremedi, merdivenlere doğru ilerlerken düşmüş olabilir diyor, kimisi gazdan etkilendi boğulmamak için geri kaçarken düşmüş olabilir, maskesi bile yokmuş diyor.”

İşçiler sendikaya tepkili: “Sendika da umursamıyor, onların tek yaptığı işçileri sakinleştirmek ve çalışmaya devam etirmek, çünkü patron bunu istiyor onlardan.”

DEFALARCA ŞİKAYET EDİLDİ

İşçiler kendilerinin, çevrecilerin, köylülerin hatta civarda kurulu diğer fabrika müdürlerin de defalarca fabrikayı şikayet ettiklerini ama hiçbir şeyin düzeltilmediğini, devletin elinin buralara bir türlü uzanamadığını söylüyor.

Cenazesi Aliağa Çıtak Köyünden ailesi, dostları ve mesai arkadaşları tarafından kaldırılacak olan Mustafa Gündüz’ün çocukları ve eşi hala ölüme inanamıyor.


SENDİKA ŞİKAYETLE YETİNMİŞ

Türk Metal 2 No’lu Şube Başkanı Hayrettin Çakmak yaşanan acı kazadan dolayı çok üzgün olduklarını, çalışma koşullarının düzeltilmesi için çok çabalamalarına rağmen işyerinde bir şeyin değişmediğini, ailesi için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını ifade etti.

İşyeri temsilcisi Ferit Kaliç kazanın nasıl yaşandığına ilişkin bir bilgilerinin olmamasını şöyle açıkladı: “Ocaklar yeni çalışmaya başlamıştı. Fabrika duruştaydı. Nasıl gerçekleşti bilmiyoruz. Kesin olan arkadaşımızın vinçten düşerek hayatını kaybettiğidir.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

103 gündür yılmadılar!

SONRAKİ HABER

BTS Adana’da greve hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...