21 Mart 2013 03:33

1992'de katliam 2013'te anıt!

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 1992 yılında Newroz kutlamaları sırasında yaşamını yitiren 16 kişinin anısına anıt dikildi. Yaşananlara tanıklık eden yurttaşlar ise, "Bize vur emri var, geri dönün denildi. Biz ise orada oturma eylemi yaptık. Üzerimize panzerler yürüdü. Halepçe gibi bir katliam yaptılar" dedi.Nusaybin

1992'de katliam 2013'te anıt!
Paylaş


Nusaybin'de 21 Mart 1992 yılında çok sayıda yurttaş tarafından Newroz bayramı olaysız kutlanırken, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin de bu durumu tebrik etti. Aynı gün Şırnak'ın Cizre ilçesinde Newroz kutlamaları sırasında devlet tarafından gerçekleşen sert müdahalede onlarca yurttaşın katledilmesinin ardından Nusaybin'de protesto yürüyüşü düzenlendi. Çağ Çağ Deresi üzerinde bulunan Şehitler Köprüsü'nde polis engeliyle karşılaşan yüzlerce yurttaş, oturma eylemi yaptı. Uyarılara rağmen, oturma eylemini sürdüren kitlenin üzerine panzerler sürülerek ateş açıldı. Gerçekleşen müdahale sırasında kimi yurttaşlar Çağ Çağ Deresi'ne atladı; ancak bilanço ağır oldu. Müdahalede 16 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

2013 NEWROZUNDA AÇILIŞI YAPILDI

Aradan 21 yıl geçti. Ve bugün öldürülen 16 yurttaşın anısına anıt dikildi. Nusaybin 2013 Newroz kutlamalarında anıtın açılışı yapıldı. Anıtın yapımı sırasında 1992 Newroz'unda yaşananlara tanıklık eden yurttaşlar her gün sabahın erken saatlerinden gelip güneşin batışına kadar anıtın dikilmesine tanıklık etti.

'ÖNCE TEŞEKKÜR, SONRA KATLİAM'

1992 Newroz'unun tanıklarından Ali Salkım adlı yurttaş, o gün büyük bir katliam yaşandığını belirterek, "Çok zaman geçti. Ancak hala güzel gün yüzü görmedik. Tek umudumuz bundan sonra güzel günler geçirme isteğidir" dedi. Mehmet Maktay isimli yurttaş o dönemin yetkililerinin Nusaybin'de kutlanan Newroz'un olaysız geçtiğinden dolayı teşekkür ettiğini söyleyerek, "Ertesi gün halk köprünün üzerinde toplandı. Orada toplananların etrafını timler panzerlerle tutmuştu. Kitleye dağılmaları konusunda anons yapanlara kitle oturma eylemi yaparak karşılık verdi. Buna karşı panzeri kitlenin üzerine sürdü. Bazıları köprünün üzerinde yaşamını yitirirken, kalanlar da suya atladı. Bundan sonra geçecek Newroz'larımızın olaysız ve barış ortamında geçmesini diliyoruz. Artık savaş değil barış istiyoruz" dedi.

'HALEPÇE GİBİYDİ'

Abdulaziz Süzer ise şunları anlattı: "21 Mart'ta Newroz'umuzu olaysız kutladık. Ancak yetkililerin teşekkür etmesi üzerine ertesi gün tekrar kutlamaya gittik. Kutlama da büyük bir katliam yaşandı. Birçok kişi ezildi. Bize vur emri var, geri dönün denildi. Biz ise orada oturma eylemi yaptık. Üzerimize panzerler yürüdü. Halepçe katliamı gibi bir katliam yaptılar." (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Haber-İş'teki çatışmanın perde arkasında ne var?

SONRAKİ HABER

BDP üyesi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...