22 Mayıs 2024 22:13

Muğla Su İnisiyatifi: Hukuksuzlukta ısrar etmeyin, Köyceğiz yeraltı suları ihalesinden vazgeçin!

YİKOB 30.05.2024 tarihinde Köyceğiz İlçesi Yayla Mahallesinde yeraltı sularının içme suyu olarak satışına yönelik 3 yıl süre ile kiraya verilmesi için bir kez daha ihale açtığını ilan etti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) 30.05.2024 tarihinde Köyceğiz İlçesi Yayla Mahallesinde yeraltı sularının içme suyu olarak satışına yönelik 3 yıl süre ile kiraya verilmesi için bir kez daha ihale açtığını ilan etti.

Aynı ihale, yerel seçim öncesinde de gündeme getirilmiş ve Muğla Su İnisiyatifi çağrısıyla yapılan basın açıklaması sonrasında iptal edilmişti. Basın açıklamasında yeraltı sularını özelleştirme girişiminin YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadığı, yasaya aykırı olduğu belirtilmiş ve iptali talep edilmişti. İhalenin bugün yeniden gündeme getirilmesinde aslında iptal edilmediğini vurgulayan MSİ, sadece ortak yaşam kaynaklarının özelleştirme girişimine karşı halkın tepkisinin seçim sürecinde iktidar partisine yaramayacağı endişesi ile seçim sonrasına ertelendiğini dile getirdi.

'YİKOB'UN İHALE AÇMASI SUÇTUR'

"Bir kez daha Muğla Valiliğini uyarmak ve kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz" diyen MSİ, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının görev ve yetkileri, çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğinin 5. Maddesinde tanımlandığını ve bu görev ve yetkiler arasında yeraltı sularının kiraya verilmesi yetkisinin yer almadığını belirtti. Muğla YİKOB'un görevi ve yetkisi olmadan su varlıklarının özelleştirilmesi için ihale açması yönetmeliğe aykırı ve suç niteliğindedir.

Açıklamanın devamında yaşam hakkı olan suyun ticarileştirilemeyeceğini, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Anayasaya ve yasalara aykırı bu ihalenin yapılamayacağına yer verdi. MSİ açıklamasını, Muğla Valiliği'ni suç niteliğindeki bu ihaledeki ısrarından vazgeçmeye davet ediyoruz suyun her türlü özelleştirme girişimine karşı yasal ve meşru haklarımızı kullanarak sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna duyururuz diyerek sonlandırdı. (Muğla/EVRENSEL)

Reklam