05 Mayıs 2024 15:15

Müzakerelerden çekilen İsrail Refah'ı işgalde ısrarcı

İsrail'in Gazze'ye saldırıları ara vermeden sürüyor. Mısır’da devam eden ateşkes ve esir takası görüşmelerinden ise bir sonuç yok. İsrail son görüşmelere heyet göndermedi.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

İsrail ile Hamas arasında Mısır’da devam eden ateşkes ve esir takası görüşmelerinden hala bir sonuç çıkmadı. Ateşkes müzakerelerine yakın bir Filistinli yetkili, Hamas heyetinin Kahire’ye bir anlaşmaya varma kararlılığıyla geldiğini ancak bunun “Ne pahasına olursa olsun” olmayacağını söyledi. Reuters haber ajansına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Bir anlaşma savaşı sona erdirmeli ve İsrail güçlerini Gazze’den çıkarmalı ve İsrail henüz bunu yapmaya istekli olduğunu taahhüt etmedi” dedi. Ajansın aktardığına göre bir başka Filistinli yetkili de “İşgal (İsrail) kapsamlı bir ateşkes taahhüdünde bulunmayı reddettiği için müzakerelerin zorluklarla karşı karşıya olduğunu” söyledi ancak ara bulucuların İsrail’e tutumunu değiştirmesi için baskı yapabileceği umuduyla Hamas heyetinin hâlâ Kahire’de olduğunu ekledi.

İsrail, Hamas’ın elindeki yaklaşık 130 esirin en azından bir kısmının serbest bırakılması için bir anlaşma istiyor ancak savaşı sona erdirecek bir anlaşmayı taahhüt etmekte isteksiz davranıyor. Hamas ise kalıcı bir ateşkes ve İsrail’in yedi aydır süren savaş nedeniyle yerinden edilen yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin barındığı Refah’ı işgal etmeyeceğine dair güvence istiyor.

HAMAS: ANLAŞMAYA VARMA KONUSUNDA İSTEKLİYİZ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, müzakerelere ilişkin yazılı açıklamasında Netanyahu'nun, Gazze'ye saldırıyı sürdürmek, çatışmaları genişletmek ve ateşkes çabalarını sabote etmek için gerekçeler uydurduğunu; Hamas'ın İsrail'in geri çekilmesini garanti altına almak ve esir takasını sağlamak üzere anlaşmaya varma konusunda hala istekli olduğunu belirtti.

Hamas'ın Kahire'de devam müzakereler öncesinde olumlu ve esnek bir tutum sergilediğini belirten Haniye, arabulucularla temasları sürdürdüklerini kaydetti.

İSRAİL, REFAH’I İŞGALDE ISRARCI

Bu arada Mısır devlet medyası Gazze’de ateşkes görüşmelerinde “Gözle görülür bir ilerleme” kaydedildiğini ileri sürdü. Mısır’ın devlete ait Al-Qahera News TV kanalı birçok tartışmalı nokta üzerinde uzlaşmaya varıldığını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Bir Hamas heyeti cumartesi günü Kahire’deydi. Ancak İsrail bir heyet göndermedi ve AP’ye konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili İsrail’in Refah işgali planına bağlı olduğunu ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olarak savaşı sona erdirmeyi hiçbir koşulda kabul etmeyeceğini söyledi.

Mısırlı ara bulucuların Hamas’a sunduğu teklif, altı haftalık acil bir ateşkes ve İsrailli rehinelerin kısmen serbest bırakılmasını sağlayacak ve İsrail’in bir tür geri çekilmesini de içerecek üç aşamalı bir süreç öngörüyor. İlk aşama 40 gün sürecekti. Hamas, İsrail’in elindeki Filistinli mahkumlara karşılık kadın sivil rehineleri serbest bırakarak işe başlayacaktı.

REFAH’A YOĞUN BOMBARDIMAN

Filistin halkın Kahire’deki ateşkes görüşmelerini temkinli bir umutla takip ederken, Refah kentindeki yoğun bombardımana katlanmaya devam ediyor. El Cezire’nin haberine göre cumartesiyi pazara bağlayan gece boyunca Refah’ın doğu kesimindeki iki ev ve bir tarım arazisi İsrail saldırılarının hedefi oldu. Habere göre, saldırılar sadece “Şok edici düzeyde bir yıkım”a neden olmakla kalmadı, aynı zamanda Refah’ta daha fazla iç göçe yol açtı.

Bu arada, İsrail ordusu Gazze’nin orta kesiminde Nuseyrat ve Magazi de dahil olmak üzere mülteci kamplarını hedef alan saldırılar düzenlemeye devam etti. Gazze şehrinin kuzeyindeki Zeytun Mahallesi’nde bir anne ve iki çocuğu evlerinde öldürüldü. Sahadaki kaynaklara göre, bu binanın içinde barınan yerinden edilmiş bir aileydi.

Gazze Sağlık Bakanlığı dün son 24 saat içinde İsrail saldırılarında ölen 32 kişinin cesedinin yerel hastanelere getirildiğini söyledi.

ESİR AİLELERİNDEN NETANYAHU’YA: TARİH AFFETMEYECEK

Channel Seven yayın kuruluşuna göre, Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleri Netanyahu’yu siyasi baskılara aldırış etmemeye ve yakınlarını eve getirecek bir anlaşma sağlamaya çağırdı. Aileler, “Liderliği ele almanın, cesaret göstermenin ve (Hamas’ın elindeki) 132 esirin tamamının geri dönmesini sağlamanın zamanı geldi. Başbakan Benyamin Netanyahu, akrabalarımızı geri getirme fırsatını kaçırırsanız tarih sizi affetmeyecek” ifadelerini kullandı.

Kardeşi Itzhak Hamas’ın elinde olan İsrailli Daniel Elgert, Tel Aviv’deki son mitingde Netanyahu’ya şöyle seslendi: "Bibi, buradan sana sesleniyoruz, tüm rehinelerin iadesi karşılığında savaşın bittiğini ilan et. Savaş fiilen bitti, bittiğini biliyoruz, bizi kandıramazsınız.”

İSRAİL HAPİSHANESİNDE ÖLDÜRÜLEN GAZZELİ DOKTOR İÇİN ADALET TALEBİ

İsrail hapishanesinde işkence sonucu öldürüldüğü bildirilen El Şifa Hastanesinde ortopedi bölümü başkanı olan 50 yaşındaki Adnan El Burş, geçtiğimiz aralık ayında Gazze’nin kuzeyindeki El Avde Hastanesinde hastaları tedavi ederken İsrail ordusu tarafından tutuklanmıştı.

İsrail güçleri Gazze’deki hastaneleri defalarca hedef aldı ve kuşatma altındaki bölgenin 36 hastanesinden 26’sını tahrip etti. İsrail 7 Ekim’de başlattığı askeri saldırıdan bu yana 350’den fazla sağlık çalışanını öldürdü. El Burş’un ölümü de geçtiğimiz hafta başında doğrulandı. El Burş’un en büyük oğlu Yazan, el Cezire’ye yaptığı açıklamada “Babamın şehit olduğunu bilmiyordum, şok oldum” dedi. Babasının, işkence altında öldürülmeden önce Negev, Ofer ve Aşkelon’daki İsrail hapishanelerinde bulunduğunu açıkladı. Eşi Yasmine ise, El Burş’un 2009 yılında Ürdün’den mezun olduğunu ve tıp alanında Ürdün Board ve Arap Board derecelerini aldığını söyledi. Yasmine eşinin barışçıl bir doktor olduğunu ve şiddet eylemleriyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Hem eşi hem de oğlu, öldürülen doktor için adaletin sağlanması amacıyla uluslararası kuruluşlara çağrıda bulundu.

İSRAİL İSLAMİ CİHAD KOMUTANINI ÖLDÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin Refah bölgesinde İslami Cihad Hareketinin Refah Tugayı Komutanı Eymen Zarub’u öldürdüğünü iddia etti. Yapılan yazılı açıklamada, “İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatının Şin-Bet (Şabak) ortak operasyonunda İslami Cihad Hareketinin Refah Tugayı Komutanı Eymen Zarub etkisiz hale getirildi” ifadelerine yer verildi. Zarub’un 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunda görev aldığı belirtilen açıklamada, operasyonda iki İslami Cihad mensubunun da hayatını kaybettiği duyuruldu.

BM: GAZZE AÇLIĞA SÜRÜKLENİYOR

BM Dünya Gıda Programı Direktörü Cindy McCain, Gazze’nin en çok kesintiye uğrayan bölgesi olan kuzeyde mahsur kalan sivillerin kıtlığa sürüklendiğini söyledi. McCain ateşkesin ve kara ve deniz yollarından yardım akışının büyük ölçüde arttırılmasının şart olduğunu söyledi. İsrail kısa bir süre önce kuzey Gazze’ye yardım için yeni geçiş kapıları açtı, ancak çarşamba günü İsrailli yerleşimciler ilk konvoyu kuşatma altındaki bölgeye geçmeden engelledi. Konvoy Gazze’ye girdikten sonra Hamas militanları tarafından ele geçirildi ve BM yetkilileri konvoyu geri aldı. Kuzey Gazze’de yerinden edilmiş bazı sakinler haftalardır yemek yemediklerini ve sebze görmediklerini söyledi. AP’ye konuşan Mervan El Zeyd, “Şu anda Gazze’de her şeyin kıt olduğunu biliyorsunuz. Sebze yok, yardım ya da gıda paketi de yok. Yaklaşık ayda bir kez gıda paketi alabiliyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazze'de can kaybı 34 bin 683'e yükseldi

SONRAKİ HABER

İngiltere ve Galler’de yerel seçimler: İktidar partisi kaybetmeye devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...