24 Mayıs 2024 17:27

Figüran sözleşmeli sanatçılar: Eşit işe eşit ücret

Devlet Opera ve Balesi'ndeki figüran sözleşmeli sanatçılar "eşit işe eşit ücret" ve kadro taleplerini yineleyen bir açıklama yayınladı.

"figuransozlesmelisanatci" IG hesabından ekran görüntüsü alınmıştır.

Paylaş

Devlet Opera ve Balesi’ndeki (DOB) “Figüran Sözleşmeli Sanatçılar” çalışma şartları ve taleplerine dair bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz sene kamuda çalışan sözleşmeli personellerin kadroya atanması konusunda çıkarılan yeni yasa kapsamında DOB’daki çalışma arkadaşlarının kadroya atandıklarını fakat onlarla aynı mesleği yapan, aynı iş yüküne ve aynı çalışma saatlerine sahip figüran sözleşmeli sanatçıların kapsama dahil edilmediğini ve kadroya atanmadıklarını hatırlattılar.

"FİGÜRAN SÖZLEŞMESİ, EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN SANATTAKİ KARŞILIĞI"

Sözleşmedeki unvanlarının figüran olmasına rağmen yaptıkları işin figüranlık olmadığını belirten sanatçılar, “Her birimiz figüran sözleşmesi adı altında kendi alanlarımızda sanatımızı icra ediyoruz fakat yoğun çalışma koşulları altında, güvencesiz bir şekilde ve oldukça düşük bir ücretle çalışıyoruz. Kadrolu sanatçılarla aynı mesleği yapan, aynı iş yüküne sahip olan, haftanın 6 günü çalışan, sahnelenen eserlerde sanatçı olarak görev alan fakat daha kötü özlük haklarıyla ve yarısı oranında maaş alarak çalışan bizler emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İmzaladığımız figüran sözleşmesinin, emek sömürüsünün sanattaki karşılığı olduğunu belirtmek istiyoruz” dedi.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET”

Haklarını kazanmak için mücadelenin gerekliliğini vurgulayan figüran sözleşmeli sanatçılar, “Hayalini kurduğumuz sanat ortamının, herkesin emeğinin karşılığını alabildiği ve özgürce üretebildiği koşullarda gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Tüm bunların da ancak meslektaşlarımızla ve tüm sanat emekçileriyle yan yana gelerek, birlikte mücadele ederek mümkün olabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kadro taleplerini yineleyen figüran sözleşmeli sanatçılar, “Emeğimizin karşılığını alabilmek ve haklarımızı kazanabilmek için eşit işe eşit ücret ilkesini savunuyoruz” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
ÖNCEKİ HABER

Kamuda tasarruf paketi emekçileri nasıl etkileyecek? - Dr. Murat Özveri | Adaletin İş Yüzü

SONRAKİ HABER

Yeditepe Üniversitesi öğrencileri: #YüzyüzeykenKonuşmayalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa