Bağımlılıkla mücadele etkisiz: AMATEM sayısı 3 yıldır yerinde sayıyor
Türkiye’de bağımlılık tedavisinin yürütüldüğü merkezlerin artmıyor. CHP’li Murat Emir, iktidara “3 yılda yüzde 1’e bile ulaşmayan artış oranlarıyla bağımlılıkla nasıl mücadele edeceksiniz" diye sordu.

Fotoğraf: Pixabay
Bağımlılık tedavisinin yürütüldüğü merkezlerin sayısı Türkiye genelinde üç yıldır yerinde sayıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığının resmi verilerine göre 2021’de toplam 137 olan merkez sayısının 2023 sonunda ancak 138’e ulaştığını söyledi. Emir, iktidara “3 yılda yüzde 1’e bile ulaşmayan artış oranlarıyla bağımlılıkla nasıl mücadele edeceksiniz?” diye sordu.
Yeşilay Haftası öncesinde bağımlılıkla mücadeleyle ilgili uyarılarda bulunan CHP’li Murat Emir, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıklarının tedavi edildiği AMATEM ile çocuk ergen madde bağımlılığı tedavisinin uygulandığı ÇEMATEM sayılarındaki yetersizliğe işaret etti. Türkiye genelinde toplam AMATEM ve ÇEMATEM sayılarının üç yıl öncesiyle neredeyse aynı olduğunu belirten Emir, “Resmi veriler Türkiye’de her yıl uyuşturucu kullanımının ne kadar arttığını, kullanımın ne kadar erken yaşlara indiğini gösteriyor. Kullanımın yaygınlaşmasının önlenmesinin yanı sıra uyuşturucu ve madde bağımlılarının tedavi edilerek topluma kazandırılması ile ilgili çalışmalar da büyük önem taşıyor. Ancak bu tedavilerin uygulandığı en önemli iki merkez olan AMATEM ve ÇEMATEM sayılarının artırılmadığını görüyoruz” dedi.
ARTIŞ HEDEFİ DE YOK
Daha da vahim olanın bugüne kadar üstüne düşülmeyen bu durumun önümüzdeki yıllarda da benzer seyredeceğinin görüldüğünün altını çizen Emir “Sağlık Bakanlığı Türkiye genelindeki toplam AMATEM ve ÇEMATEM sayısının 2024 yılında ancak 140’a çıkabileceğini, 2025 tahmininin de ancak 142 olabileceğini öngörmüş. Üstelik bunlar sadece hedef, onları da tutturabilirlerse” dedi.
BAŞVURU ARTIYOR, MERKEZLER YETERSİZ
2021’de bağımlılığa yönelik rehabilitasyon hizmeti veren merkez sayısının 6 iken bu yılın sonunda ancak 11’e çıkartılabildiğini kaydeden Emir, “Madde bağımlılıkları ile ilgili 2020’de ayakta tedavi için başvuran kişi sayısı 114 bin 262 kişi iken 2023’de 170 bin 145’e ulaştı. 4 yılda yüzde 49 oranında bir artış var. Yatarak tedavi olmak için başvuran kişi sayısı 2020’de 9 bin 824 iken 2023’de 14 bin 42’ye yükseldi. Burada da yüzde 42’lik bir artış var. Tüm bu veriler Türkiye’de madde bağımlığıyla yeterince mücadele edilmediğini, yeterince kaynak ayrılmadığını gösteriyor” dedi. Binlerce yurttaşın uyuşturucudan kurtulabilmek için tedavi ve rehabilitasyon hizmeti almayı beklediğine ama bakanlığın bu isteğe kulaklarını tıkadığına vurgu yapan Emir “Bu koşullarda bağımlılıkla mücadeleden bahsedilemez. Acil eylem planı geliştirilerek yeni merkezler açılmalıdır” çağrısını yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et