14 Kasım 2023 05:05

Tutukluluğa keyfi uzatma

Kobane davasında Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel tahliye edilmedi. Avukat Gül Altay birden fazla suçlama bahanesiyle tutukluluk sürelerinin keyfi biçimde uzatılmasına tepki gösterdi.

Sebahat Tuncel (solda) ve Gültan Kışanak | Fotoğraf: HDP

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) arasında TİP Hatay Milletvekili Can Atalay dosyası üzerinden yaratılan krizin yankıları sürerken, Kobanê davasında da HEDEP’li siyasetçiler uzun tutukluluk sürelerine rağmen tahliye edilmiyor.

Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle yargılandığı Kobanê davasında, tutukluk incelemesine ilişkin ara karar verildi. Mahkeme, gerekçe olarak sanıkların kaçma şüphesinin bulunmadığı fakat böyle bir ihtimalin oluşabileceğini, adli kontrolün yetersiz olduğunu savundu.

Mahkeme heyeti ayrıca azami sürenin dolduğuna dair beyanların yerinde görülmediğini belirterek, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın 4 Kasım, Sebahat Tuncel’in 6 Kasım, Gültan Kışanak’ın ise 25 Ekim itibarıyla dolan azami tutukluluk sürelerine dair beyanları ve taleplerini reddetti. Kararda, “Sanık ve sanıklar müdafilerinin, sanıklar Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel yönünden azami tutuklulukta geçmesi gereken sürenin dolduğuna dair beyanları yerinde görülmemiştir” denildi.

Yargılama sürecinde yaşananlara dair Evrensel'e konuşan Gültan Kışanak’ın avukatı Gül Altay, mahkemeye AYM kararlarını sunduklarını aktardı. Kışanak’ın tutukluluğunda azami 7 yıllık sürenin 25 Ekim’de aşıldığını kaydeden Altay, mahkemenin ise Kışanak hakkında birden fazla suçlamaya ilişkin farklı azami sürelerin olduğu gerekçesini sunduğunu anlattı. Ancak bunun birden fazla suçlamayla tutukluluk süresini keyfi biçimde uzatmaya olanak sağladığına dikkat çeken Altay, “Böylece tutukluluk müebbet tutukluluğa dönüşüyor” dedi.

Ayrıca Kışanak hakkındaki Malatya ve Ankara’daki dosyaların birleştirildiğine dikkat çeken Altay, “Müvekkilimiz Malatya’daki dosyadan tahliye edilmesine rağmen, tutukluluğun devamına ilişkin gerekçeler arasında Malatya’daki iddialar da yer alıyor. Mahkemenin tahliye kararını uygulamamakta direnmesine karşı itirazlarımızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
ÖNCEKİ HABER

Eğitimde ‘aslan payı’ndan çocuklara açlık düşüyor | Bir öğün ücretsiz yemeğe bütçe istiyoruz!

SONRAKİ HABER

Toplamadığınız vergiyle 10 ülke doyar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...