24 Ekim 2023 04:27

Foça’daki taş ocakları tehlike saçmaya devam ediyor

Kocamehmetler köyünde işletilen iki taş ocağı, bölgede yaşayanların can güvenliğini tehlikeye atarken bölge halkının geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığı da olumsuz etkiliyor.

Foça’daki taş ocakları tehlike saçmaya devam ediyor

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

İzmir’in Foça İlçesi Kocamehmetler köyünde işletilen taş ocakları köylülerin can ve mal güveliğini tehlike atmaya başladı. Köyün yakınında faaliyetini sürdüren Kamil Özgüle ve Damba Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ'ne ait bölge, doğal sit alanı ve eski köy yerleşim alanı içinde bulunuyor. Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu ise CİMER, İzmir Valiliği ve ilgili kurumlara taş ocaklarının kapatılması için başvuruda bulundu. Köylüler tepkilerine rağmen iki taş ocağının kapatılmamasına tepkili.

CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILIYOR 

Kocamehmetler köyüne ve bu bölgedeki yerleşim alanlarına giden ana yola sıfır noktada taş çıkaran iki şirket de hiçbir önlem almadan faaliyetlerine devam ediyor. Çevre güvenliğini hiçe sayan taş ocaklarının ağır tonajlı kamyonları ise köy yolunu tahrip etmiş durumda.

Damba Madenciliğe ait taş ocağı köyün içine kadar girerek, ruhsat alanının ocak olarak işletilen bölümünü sürekli genişletilerek köy evlerinin sınır komşusu haline geldi. Köyde yaşayan vatandaşlar evlere çok yaklaşan taş ocağının kazı faaliyetinde endişe duyuyor. 

Fay hatlarının yoğun olduğu bölgede yer alan taş ocakları, aynı zamanda eğimli bir alanda bulunuyor. Deprem riski ve aşırı yağış gibi yaşanacak bir doğal afette yerleşim yerine çok yaklaşmış olması büyük tehlike yaratabilecek durumda.

ORMANLIK VE ZEYTİNLİK ALAN İÇİNDE MADEN OCAĞI

Her iki taş ocağı da köyün ormanlık alanına kadar girdi. Maden sahaları ile zeytin bahçelerini sadece bir yol ayırıyor. Taş ocaklarının faaliyetleri nedeniyle köy sakinlerinin gündelik yaşamları, tarım ve hayvancılık faaliyetleri olumsuz etkilendi. Maden sahasının devamlı genişlemesine karşılık kamu kurumlarının işlem yapmamasına da köylüler tepki gösteriyor. 

Taş ocaklarının faaliyeti bölgedeki bitki örtüsünü de olumsuz etkilemeye, morfolojik yapısını bozmaya devam ediyor. Orman ve bitki örtüsü yok edilerek, eğimli zemin, yağmur suları kaçınılmaz bir erozyon tehlikesini gündeme getiriyor. Ocaklardaki kazma, taşıma faaliyetleri sonucu ortaya çıkan tozuma ve taşınması sırasında mera alanları, zeytin bahçeleri büyük zarar görüyor. Taş ocağı şirketleri, madencilik yasasında yer alan kazı yapılan alanlarda rehabilitasyon faaliyetleri yapmadıkları için ikinci kez tozumaya neden oluyor.  

TAŞ OCAKLARI YER ALTI SULARINI DA TEHDİT EDİYOR 

Kamil Özgüle ait taş ocağı işletmesi, yol kenarı üzerindeki derin kazı faaliyeti ile tehlike yaratıyor. Köylüler, taş çıkarma sırasında yüzey veya yer altı su olduğunu tahmin ettikleri çukur ve gölette biriken suyun, rastgele tahliye edildiğini ifade etti. Taş ocağı, çevresinde ciddi güvenlik sorunu oluştururken, bölgedeki su yataklarının kirlemesine de neden oluyor. Her iki taş ocağı çukurları da yer altı suyu seviyesine kadar indikleri için suyun yolunu değiştirerek tarım alanlarına ve zeytinliklere ulaşmasını engelliyor. 

ARKEOLOJİK DOĞAL VE KENTSEL SİT ALANLARI 

Kocamehmetler Köyü’ne 850 metre uzaklıktaki Işıklar mevkiinde açılması planlanan ve halkın itirazları üzerine iptal edilen taş ocağı proje alanında yakın çağ dönemine ait arkeolojik kalıntılar tespit edildi. Gazetemizin 18 Ağustos tarihli “Foça Kocamehmetler köyünde taş ocağı iptal edildi” başlıklı haberde yörede yakın çağ dönemine ait buluntulara yer verildi  

İzmir 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna (KVKK) yaptıkları başvuru sonucunda, yapılan keşif sonrasında arkeolojik buluntular tespit edilmişti. Aynı bölgede arkeolojik sondaj yapılmadan taş ocağı faaliyetinin bu buluntulara zarar verebileceği belirtilirken, alanda yüzey araştırması yapılarak, kültürel varlıkların yayılım sahasının belirlenmesi, ortaya çıkan arkeolojik ve tarihi veriler doğrultusunda söz konusu kültürel varlıkları 2863 sayılı yasanın 6. maddesi doğrultusunda tescil edilmesi talep edildi. 

TAŞ OCAKLARININ KAPATILMASI TALEP EDİLDİ

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, yaptığı başvurularda devam eden iki taş ocağının da Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği ile Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği’ne en önemlisinin de çevre ve insan sağlığına zarar verdiği tehlike nedeniyle tespit, denetim ve kapatılmasını talep etti.  

Platform yaptığı başvurularda, özellikle bölgenin rüzgarlı bir bölge olması nedeniyle yerleşim yerine, zeytinliklere, tarım yapılan alanlara toz taşınım miktarına, madencilik faaliyeti nedeniyle gelip giden araçların yarattığı kirlilik dahil her türlü etkiye, trafik güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü ifade etti.  

Evrensel'i Takip Et