14 Mayıs 2023 00:39

İsrail'deki hükümet karşıtı protestolar, Gazze saldırıları nedeniyle düşük katılımla düzenlendi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı her hafta sürdürülen kitlesel protestolar bu hafta Gazze'ye düzenlenen saldırılar nedeniyle düşük katılımlı yapıldı

Fotoğraf: AA

Paylaş

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı her hafta sürdürülen kitlesel protestolar bu hafta Gazze'ye düzenlenen saldırı ve oradan atılan roketler nedeniyle düşük yoğunluklu gerçekleşti.

İsrail ordusunun 9 Mayıs Salı günü sabaha karşı İslami Cihad Hareketi'nin yönetici kadrosunu hedef aldığını savunarak abluka altındaki Gazze'ye başlattığı hava saldırıları ve bu saldırılara karşılık Gazze’den İsrail’e düzenlenen roketli saldırılar, bugün saat akşam 22.00'de yürürlüğe giren ateşkese kadar devam etti.

Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, 19'uncu haftasına giren protestoları, Gazze’den atılan roketlerin yarattığı güvenlik endişesinin gölgesinde düzenledi.

Protestocu gruplar, ülkedeki güvenlik durumunu göz önüne alarak, önceki haftalarda yüzbinlerce İsraillinin katıldığı gösterilere benzer şekilde kitlesel gösteriler düzenlemedi.

Buna rağmen protestoları sürdürmekte kararlı olan on binlerce İsrailli, başta Tel Aviv ve Batı Kudüs olmak üzere ülkede farklı noktalarda düzenlenen gösterilere katılım sağladı.

Tel Aviv'de binlerce protestocu, Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandı.

Ellerinde İsrail bayraklarıyla sık sık "demokrasi" sloganları atan göstericiler, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı politikacıları eleştiren dövizler taşıdı. Protestocular, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya atfen, “Hiçbir zaman diktatör olamayacaksın” yazılı dev bir pankart açtı.

Gösterilerin yapıldığı alanda, hükümetin yargı düzenlemesinin yanı sıra, ellerinde Filistin bayraklarıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayan protestocular da yer aldı.

Batı Kudüs'teki yüzlerce gösterici de yargı düzenlemesini Cumhurbaşkanlığı Konutu önünde toplanarak protesto etti.

Modi’in kentinde yüzlerce protestocu da hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesinin en sıkı savunucularından olan Adalet Bakanı Yariv Levin’in evinin önünde toplanarak gösteri düzenledi.

ERTELENEN YARGI DÜZENLEMESİ

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Başbakan Netanyahu 27 Mart'ta, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı. Ancak hükümetin ertelediği düzenlemeyi, Meclis’in bu ay başında yaz dönemi ile tekrar mesaiye başlamasıyla yeniden Meclis’e getirmesi bekleniyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

TCDD’nin yalanladığı eksikler, kendi yazışmasında çıktı: 65 kilometre arasında Avrupa tren işletim sistemi yok

SONRAKİ HABER

Kırıkkale'deki depremzedeler oy kullanmak için memleketlerine gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...