10 Mayıs 2023 13:51

Fransa’da demir yolu işçileri buluştu: Mücadele devam edecek

Strasbourg’da CGT üyesi yüzden fazla demir yolu işçisi ve çeşitli sendikaların temsilcileri piknikte buluşarak Fransa hükümetinin tepkilere rağmen onayladığı emeklilik yasasını konuştu.

Fotoğraf: Eren Araman/Evrensel

Paylaş

Fransa’nın Strasbourg şehrinde gerçekleştirilen kitlesel 1 Mayıs yürüyüşünden sonra, CGT (Genel İş Konfederasyonu) demir yolu şubesi devlet demir yolu tesislerinde bir piknik düzenledi. Geniş bir çağrı yapılmamasına rağmen, etkinliğe 150’den fazla kişi katıldı ve etkinlik sohbet havasında geçti. Birçok sendikacı ve işçinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte söz alan işçiler, emeklilik yasasına karşı mücadelenin devam etmesini gerektiğini vurguladılar.

Fransa’da Yaşam’ın haberine göre, CGT Demiryolu Sendikası Temsilcisi Louise Feve, emeklilik yasasının geri çekilmesi için mücadeleden geri adım atmayacaklarını anlatırken, bu yasanın demir yolları emekçileri üzerindeki etkisinin çok kötü olduğuna dikkat çekti. Arkeoloji İşçileri Sendika Temsilcisi ise, işlerin fiziksel açıdan çok yıprattığını belirterek ve bu meslekte çalışanların 64 yaşında emekli olmasının imkansızlığı gözler önüne serdi. “Tava-tencere eylemlilikleri” ile bakanları karşılayarak, bildiriler dağıtarak, yollara barajlar kurarak, elektrikleri keserek mücadelenin devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

CGT Posta Sendikası eski temsilcisi, gençlerin bu emeklilik reformuna önem verdiklerini ve mücadelede yer aldıklarını söylerken, hükümetin SNU yani Ulusal Hizmet adı altında bölgesel toplantılar düzenleyerek gençlerin kafasını yıkama propagandasına karşı mücadele verilmesi çağrısında bulundu. “Biz kadınlar, çocuklarımızı savaşlarda ölmeleri veya patronlara kurban vermeleri için dünyaya getirmiyoruz” sözleriyle de konuşmasını bitirdi.

SALDIRI ORTAK, MÜCADELE ORTAK

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyesi sendikacılar da etkinliğe katılarak konuşmalar yaptılar. Metal İşçisi Ali Rıza Yıldırım söz alarak DİDF’in Fransa’da yaşayan Türkiyeliler tarafından oluşturulan bir göçmen federasyonu olduğunu ve Türk ve Kürt işçileri ile gençlerinden oluşan derneklerinin Fransa’daki emek mücadelesini birleştirmeyi hedeflediğini belirtti. Sermaye ve hükümetlerin işçilere saldırgan yasalar çıkardığı andan itibaren göçmenlerin de etkilendiğini vurgulayan Yıldırım, bu nedenle Fransız işçileriyle birlikte Türkiyeli işçileri de mücadeleye çağırdıklarını sözlerine ekledi.

Metalurji Sendikası’ndan bir sendikacı da, mücadele ortamında ayrımcılık olmaması gerektiğine dikkat çekerek, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve bölücü politikaların, göçmen ve yerli işçilerin ortak davaları için verdikleri ortak mücadeleyle aşıldığını belirtti.

Sağlık sektörü adına söz alan CGT Şube Sekreteri Pierre Wach, sağlık sektörünün ne kadar çıkmaz bir durumda olduğunu vurgulayarak, emeklilik yasasının taşıdığı önemi vurguladı. Sağlık sektöründe mücadele hazırlığı yapılırken, diğer sektörlerde çalışan emekçilerin de desteklemelerini önerdi.

Piknikte yeni eylem kararları da alındı. Metalurji Sendikası ve Haguenau sendikal şubesi, emeklilik yasasına karşı bildiri dağıtmayı kararlaştırdılar. Yasal düzenlemeler yürürlüğe girse bile, sendika şubelerinin direnişe devam edecekleri belirtildi.

Fransa’da konfederasyonlar 6 Haziran günü için yeniden genel eylem ve grev kararı açıklamışlardı. Öte yandan sendika merkezlerinin, Emmanuel Macron-Elizabeth Borne hükümetinin toplantı çağrısını, emeklilik yasasını şart koşmadan kabul etmeleri ise mücadeleci işçileri endişelendiren bir konu olarak gündeme geldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sergio Busquets, sezon sonunda Barcelona’dan ayrılıyor

SONRAKİ HABER

Almanya’da demir yolu işçileri yeniden grev dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...