EMEP milletvekili adaylarını tanıttı: "Birlikte değiştireceğiz, birlikte kazanacağız!"

Emek Partisi, Ankara’daki Nergis Kültür Kongre Merkezi'nde düzenlediği toplantıyla milletvekili adaylarını tanıtıp seçim bildirgesini ve kadın bildirgesini açıkladı.

14 Nisan 2023 10:45
Son Güncellenme Tarihi: 14 Nisan 2023 12:18
Paylaş

Seçim çalışmalarına "Tek adam düzenine son! Halk kazanacak, emekçiler kazanacak" sloganıyla başlayan Emek Partisi (EMEP), Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında Yeşil Sol Parti listelerinde yer alan adaylarını bugün Ankara'da düzenlediği toplantıyla tanıttı.

Ankara’daki Nergis Kültür Kongre Merkezi'nde saat 11.00’de başlayan aday tanıtım toplantısında EMEP, seçim bildirgesini ve kadın bildirgesini de açıkladı.

Belediye emekçileri, toplantının gerçekleştiği salona "Emek bizim, adaylar bizim" ve "İş, ekmek, özgürlük" sloganlarıyla geldi.

AKDENİZ: DEPREM SUÇLARININ HESABINI HEP BİRLİKTE SORACAĞIZ

Seçim bildirgesini açıklayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, daha önce açıkladıkları ittifak programını hatırlatarak, "Çok uğraştık ve nihayet 24 Eylül'de Emek ve Özgürlük İttifakı'nın partileri ve güçleri olarak Emek ve Özgürlük İttifakı'nı ilan ettik. Bir mücadele ittifakı doğdu. Türkiye işçi sınıfı ve ezilen halklara ışık oldu. Şimdi bir son derece kritik bir seçimin ön gününde Emek ve Özgürlük İttifakı bir seçim ittifakı olarak da yola devam etmeye karar verdi. Yolumuz açık olsun" diye konuştu.

"İşçi sınıfının devrimci partisi olan, sosyalist bir parti olan, kökleri ve geleneği derin olan, geleceğe yürüyen bir partinin seçim platformunu, EMEP'in seçim beyannamesini paylaşıyoruz" diyen Akdeniz, bildirgedeki bazı başlıklara değindi. Akdeniz "Tabii ki önceliğimiz deprem. Deprem suçlarının hesabını bunlardan hep birlikte soracağız! Onların yanına kâr kalmayacak bu düzen. Deprem suçluları yargı önüne gelecek ve bunun hesabını soracağız" dedi.

DEMOKRASİ, BARIŞ VE TEMEL HAKLAR

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz’in okuduğu seçim bildirgesinde, ülkenin demokratikleşmesi, barış, temel haklar, çalışma ve yaşam koşulları için sıralanan bazı maddeler şöyle:

  • Tek adam tek parti yönetimine tüm kurum ve uygulamalarıyla birlikte son verilmelidir. En kısa sürede halkın seçtiği temsilcilerden oluşan bir kurucu meclis tarafından, halkın en geniş kesimlerinin katılımıyla yeni bir anayasa hazırlanmalı ve halkın onayına sunulmalıdır.
  • Valilik, kaymakamlık gibi tüm atanmış kurumlar kaldırılmalı, bölge ve yerellerde yönetim yetkisi seçilmiş yerel meclislerde olmalıdır. Seçilmiş vekil, temsilci ve görevlilere ödenen ücretler kalifiye işçi ücretlerinin ortalamasını aşmamalı ve bunların görevden alınması, yerlerine yenilerinin seçilmesi yetkisi yine halkta olmalıdır.
  • Yürütmenin yargıya müdahalesi son bulmalı, yargı her düzeyde bağımsız olmalıdır.
  • Düşünceyi yayma, basın ve haberleşme, toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını engelleyen her türlü sınırlamaya son verilmelidir.
  • Yüzde 7 olan seçim barajı sıfırlanmalı, örgütlenme ve siyasal faaliyet yürütme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır. Lokavt yasaklanmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, bütün işçi ve emekçilere sınırsız sendikal örgütlenme, her türlü grev ve toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.
  • Gerçek bir laiklik için din, devletten ve okuldan ayrılmalıdır. Belediyeler dâhil devletin tüm din, mezhep ve inançlarla, topluluklara verdiği destek ve tanıdığı ayrıcalıklar sona erdirilmelidir. Zorunlu din dersi kaldırılmalıdır.
  • Eğitim her kademede parasız, bilimsel, demokratik ve anadilinde olmalıdır. YÖK kaldırılmalıdır.
  • Sağlıkta özelleştirmeye son verilmeli, tüm sağlık sistemi önleyici, nitelikli ve parasız sağlık temelinde yeniden örgütlenmelidir.
  • Kürt sorunu, tam bir ulusal hak eşitliği temelinde barışçıl ve demokratik temelde çözülmelidir. Zorunlu tek devlet dili uygulamasına son verilmeli, bütün uluslara ve ulusal topluluklara kamu hizmetlerinden ana dillerinde yararlanma ve ana dilde eğitim hakkı tanınmalıdır.
  • Sınır ötesi operasyonlar durdurulmalı, bölgenin yeniden paylaşımı için yürütülen yayılmacı politikalara son verilmelidir. Emperyalist ülkeler ve kurumlarla yapılmış açık, gizli siyasal ve askeri bütün anlaşmalar içeriği halka açıklanarak feshedilmelidir. NATO’dan çıkılmalı, başka ülkelerde bulunan üsler kapatılmalı ve askeri birlikler geri çağrılmalı.

GÜRKAN: TEK ADAM DÜZENİ DEĞİL, KADINLAR KAZANACAK

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara 1. Bölge 2. sıra milletvekili adayı Selma Gürkan da kadınların taleplerinin yer aldığı seçim bildirgesini açıkladı.

Kadınların 100 yıl önce bu toprakların emperyalist işgalden kurtuluş mücadelesinin parçası olduğunu hatırlatan Gürkan, “Bu topraklara siper olup savundular, işgalcilere karşı grev yaptılar, bağımsızlık için meydanlara koştular! Onlarca yıl bu ülkeyi kalkındıran fabrikalarında işçi, memleketi doyuran tarlalarda ücretsiz aile emekçisi, çayda, tütünde, pamukta mevsimlik yevmiyeli oldular! Hane içindeki tüm işler, tüm bakım emeği kadınların sırtına yüklendi. Kadınlar bu yüzyıllık Cumhuriyet’e herkesten çok emek verdi, en az karşılığı onlar aldılar!” dedi.

Selma Gürkan

Tüm toplum insanca yaşama koşullarına sahip olmadan kadınların omuzlarındaki yükün kaldırılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Gürkan, "Kadınlar olarak kararlıyız. Kadınlar istihdam hakkını, eşit işe eşit ücret hakkını, insanca bir çalışma düzenini kazanacak. Nefret politikaları ve ayrımcı politikalara karşı eşitliği ve özgürlüğü hep birlikte kazanacağız. Şiddetsiz bir yaşamı, hayatlarımızı haklarımızı, güvenli kentleri kazanacağız. Örgütlenmenin yeri EMEP, mücadelenin yolu Emek ve Özgürlük İttifakı. 14 Mayıs'ta mührümüzün yeri Yeşil Sol Parti. Buradayız, hep birlikte değiştireceğiz, birlikte kazanacağız" dedi.

Gürkan’ın açıkladığı kadın bildirgesindeki başlıklar özetle şöyle:

  • EMEP kadınlara diyor ki; tüm yurttaşlar için sağlıklı, nitelikli ve ücretsiz barınma hakkı,
  • Tüm özel eğitim kurumları kamulaştırılmalı. Tüm çocuklara zorunlu, parasız ve kendi anadillerinde, evrensel bilim standartlarına uygun eğitim sistemi,
  • Tüm üniversitelerde cinsel taciz önleme birimlerinin kurulması, genç kadınların kulüp ve toplulukların önündeki tüm engellerin kaldırılması için birleşelim,
  • Kadınlar için yerinde sağlık taramalarının yapılması, meme, rahim, yumurtalık gibi kadın bedenine özgü kanser türleri için özel koruyucu tedbirler alınması ve üreme haklarının korunması, nitelikli ve kapsamlı gebe ve çocuk izlemi, sağlık emekçilerinin nitelikli sağlık hizmeti,
  • Sendikaların yönetim kademelerinde daha çok kadın temsilini sağlamak,
  • Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl ile sınırlı bir çalışma yaşamı, kadınlar için babaya, kocaya bağlı olmadan sağlık ve emeklilik hakkı, sosyal güvence hakkı,
  • Kadınların eğitim olanaklarından eşit yararlanma hakkı,
  • Kadınların kamusal yaşama eşit katılımını sağlayacak şekilde çok dilli bir yaşama geçilmesi,
  • Mülteci kadınların anadilde eğitim, sağlık ve her türlü sosyal hizmetten faydalanabilmesi,
  • Kadınların iş gücüne katılımının önündeki ekonomik, sosyal, kültürel tüm engelleri kaldırması,
  • Cinsiyet, cinsel yönelim, din, milliyet üzerinden hiçbir ayrımcılık olmaksızın eşit işe eşit ücret,
  • Kadınlara doğumdan önce 2 ay, doğumdan sonra eşlere 6’şar aylık ücretli ve devredilemez izin. Her iş yerinde ve sanayi bölgesinde kreşlerin ve emzirme odaları. Her semtte ve köyde çocuk bakım yuvalarının açılması,
  • Hasta, yaşlı ve engellilerin bakımının kadınların sorumluluğu olmaktan çıkarılması,
  • Tüm kadınlara ücretli regl izni verilmesi,
  • Kadınlara ve LGBTİ’ler için işyerinde ayrımcılığa karşı cezai yaptırım ve eşit haklar
  • Tarım arazilerinde çalışan kadınların güvenliği,
  • 1 Mayıs ve 8 Mart’ta resmi tatil,
  • İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması için, 6284 Sayılı kanunun tüm hükümlerinin eksiksiz uygulanması, uygulamayanların cezai işleme tabi tutulması,
  • Kadınların güvenle yürüyebileceği kentler için birleşelim.

Ardından adaylar tek tek sahneye çağırılarak tanıtıldı.

"BİLİMSEL SOSYALİZM DENEYİMİNİ KARARLILIKLA SAVUNACAĞIZ"

Yeşil Sol Parti İstanbul 3. Bölge 2. sıra adayı İskender Bayhan, bu dönemde 1 Mayıs ve 14 Mayıs'ın iki kritik gün olduğuna dikkat çekti. Bayhan, "Bu seçimler, isçi sınıfının, partimizin temsilcilerinin de parlamentoda yer alacağını düşündüğümüz, heyecanını yaşadığımız bir seçim olacak. O yoldaşlarınızdan birisi de benim. Şunun sözünü vermek istiyorum: İşçi sınıfı ve bilimsel sosyalizmin birikimi ve deneyimini burjuvazinin karşısında kararlılıkla savunacağımızdan hiçbir şüpheniz olmasın. Bugüne kadar ne başardıysak ne başaracaksak hepimizin ortak eseri olduğunu unutmadan çalışacağız" diye konuştu.

"BİRLİKTE KAZANACAĞIZ"

Yeşil Sol Parti  Antep 1. sıra adayı Sevda Karaca, “Antep'teyiz. Dokuma işçilerinin direnişi dokuduğu yerdeyiz. Kadınların kız kardeşlik köprüsünü büyüttüğü yerdeyiz. Gençlerin Ali Deniz'in yolundan gittiği yerdeyiz. Seçim çalışmalarına çoktan başladık. Ve bugün orada olamadığım için gerçekten çok üzgünüm. Ama diğer taraftan da oradaki bütün coşkuyu, sevinci, kararlılığı ve cesareti buradan hissediyoruz. Bu seçim sürecinin zorluklarını hep beraber göğüsleyeceğimize olan inancımız tam. Bütün yoldaşlarıma ama özellikle genç ve kadın yoldaşlarıma, ülkenin en büyük emekçi kentlerinden biri olan Antep'ten başarılar diliyorum. Birlikte başaracağız. Birlikte kazanacağız. Halklar kazanacak, emekçiler kazanacak. Kadınlar kazanacak, gençler kazanacak” dedi. 

"KATLİAM SORUMLULARINDAN HESAP SORACAĞIZ"

Yeşil Sol Parti  Antalya 4. sıra adayı Zöhre Tedik, "Emek, barış ve özgürlük mücadelesinde, Meclis kürsüsünde, kadınların, gençlerin, emekçilerin sorunlarını en yüksekten kararlılıkla haykıracağız. Adalet mücadelemizi kürsüye taşıyacağız. IŞİD katliamında sorumlular karşısında 7 yıldır mücadele veriyoruz. Kürsüde İçişleri Bakanlığından, emniyet müdürlerinden hesap soracağız, haykıracağız. Biz haykırırsak bu katiller yargılanacaktır. Dört elle, çok ciddi çalışacağız. İnanıyorum, halklar kazanacak, barış kazanacak” dedi.

"KADINLAR İÇİN BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ"

Yeşil Sol Parti Balıkesir 7. sıra adayı Fikriye Yadırgı, “İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkılması, 6284’ün seçim masasında pazarlık konusu edilmesinden sonra, Gabonlu Dina’nın öldürülmesi, ardından 9 yaşındaki Gina’nın taciz edilerek katledilmesi, sözleşmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor. Soğan 30 lira oldu. Pırasayı soğan niyetine koyan kadınlar için biz bu düzeni değiştireceğiz. Onun için adayım. Felaket, kriz, işsizlik yaratan tek adam rejimine artık dur diyoruz. Gündüzleri işsiz gezen, geceleri aç yatanların ekmek, gül ve hürriyet günleri için buradayız” diye konuştu.

"KANLA, ÖLÜMLE BESLENEN İKTİDARA SON VERMEK İÇİN BEN DE VARIM"

Yeşil Sol Parti Manisa adayı Gülsüm Çolak, “Soma demek acı demek. Ardı arkası kesilmedi katliamların. Kanla ve ölümle beslenen iktidara son vermek için ben de varım dedim ve adaylık teklifini kabul ettim. İnsanlar ölmesin, işçiler ölmesin; güzel koşullarda yaşasınlar. Soma’nın içindeyim, mahallemi bilirim. Hayat bambaşka, çocuk ses çıkaramıyor, babam bize çalışsın, ekmek getirsin diyorlar. Anne baskı altında, eşi çalışıyor diye. Sosyal yaşantı diye bir şey yok Soma’da. İnanıyorum bu düzene dur diyeceğiz. Yolumuz açık olsun” dedi.

"GENÇLER OLARAK TEK ADAM İKTİDARINI YIKMAK İÇİN GELİYORUZ"

Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge 6. sıra adayı Sıla Altun, “20 senelik AKP iktidarının gideceği, tek adam rejiminin devrileceği bir seçime yürümenin heyecanını yaşıyoruz. Birçoğumuz bu iktidarın içine doğdu. Hayatını yoksulluğun, baskının, sıkışmışlığın içinde geçirmek zorunda bırakıldı. İktidar, halihazırda eğitimdeki eşitsizlikler devam ederken, elindeki kaynakları insanları hayata döndürmeye harcamaktansa online eğitim adı altında öğrencilerin eğitim haklarını gasbetmeye harcadı. İktidarını sağlamlaştırmak için genç kadınların hayatlarını bahis masasına koydu. Ancak tüm bunların karşısında yüzlerce üniversite topluluğu eğitim haklarının sağlanması için bir araya geldi. Liseli gençlik kendi gelecekleri ve bugünleri için bir araya gelmeye devam etti. İşçi gençler sömürünün karşısında yan yana gelmeye, yapılan grevlerde en ön saflarda bulunmaya devam etti. 20 senedir tek adam rejimi hayatımızı karanlığa boğdu, yüz yıllardır sermaye ve iktidarı, başta genç işçiler olmak üzere hepimizin kanını emdi. Artık yeter. Seçimlere giderken bizler gençler olarak tek adam iktidarını yıkmak için bir araya geliyoruz. Mücadelemizi eşit, özgür ve sömürüsüz bir gelecek için sürdüreceğiz. Birlikte kazanacağız, gençlik kazanacak” diye konuştu.

"ORAYI İŞÇİLERİN KÜRSÜSÜ YAPACAĞIZ"

Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge adayı olan Ali Doğan, “AKP, iktidarı boyunca isçilere düşman oldu. Her gün yasakladığı grevlerle, işçilerin aleyhine çıkardıkları yasalarla, işçilerin paralarını patronlara hibe ederek işçi düşmanlığına devam ediyor. 1 ay önce Tuzla’da, OSB’de 600 işçi arkadaşımız işten çıkarıldı. MATA işçileri, Çalışma Bakanlığına gittiler, dertlerini anlattılar, çözüm yok. Esenyurt’ta işçiler fabrikalarda alacaklarını bekliyorlar. Bu hükümet işçi düşmanıdır. Patronların kasası dolarken işçilerin tencereleri dertle kaynıyor. Biz burada EMEP’li adaylar olarak o işçilere söz verdik. Onların haklarını savunmak için parlamentoya gidiyoruz. Bu iktidarın ellerinde işçilerin kanı var. Bunların hesabını soracağız. Ama yetmez. 22 yıllık tersane işçisiyim ben. AKP iktidara geldiğinden bu yana 763 işçi arkadaşımı iş cinayetine kurban verdim. Emek Partisinin adayları işçilerin partisinin adaylarıdır. İşçilerin adaylarıdır. Emek Partisi, işçi sınıfının partisidir. Bu kürsü işçilerin kürsüsüdür. Bizim adaylarımız, para babaları vekillerden alarak orayı işçilerin kürsüsü yapacak. İşçiler partiye, partiyle iktidara” diye konuştu.

(Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İZELMAN’da yüzde 54 ile TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Ağrı Barosu’ndan rapor: Patnos Cezaevi Esat Oktay’ın hayalleri peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...