05 Nisan 2023 17:28

Almanya’da aydınlar ve sendikacılardan "Rusya ile müzakere ve barış" çağrısı

Almanya’da Paskalya barış mitingleriyle karşılanacak. Çok sayıda tanınmış sendikacı ve aydın Rusya ile müzakere ve barış çağrısı yaptı. DİDF de göçmen işçileri barış gösterilerine katılmaya çağırdı.

Arşiv | Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Geleneksel Paskalya gösterilerinde Almanya genelinde bir kez daha binlerce kişi savaşa ve silahlanmaya karşı sokağa çıkmaya hazırlanırken, çok sayıda aydın, sanatçı ve sendikacı Ukrayna’daki savaşın derhal durdurulması çağrısında bulundu. Açıklamada Rusya ile müzakere yapılması istendi.

Asıl olarak koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Partiye (SPD) yakın çok sayıda aydın, sanatçı ve sendikacı tarafından yayımlanan ortak çağrıda, Ukrayna savaşının daha büyük bir savaşa dönüşme olasılığına ve Avrupa’nın üzerinde nükleer savaş tehlikesinin dolaştığına dikkat çekilerek “Savaşın tırmanışını durdurmak hayati önem taşımaktadır. Almanya başbakanını, Fransa ile birlikte, özellikle Brezilya, Çin, Hindistan ve Endonezya’yı ara buluculuk yapmaları için kazanmaya ve hızlı bir şekilde ateşkes sağlamaya davet ediyoruz. Bu, ölümleri durdurmak ve barış olanaklarını araştırmak için gerekli bir adım olacaktır. Ancak o zaman Avrupa’da ortak bir güvenliğin yolu açılabilir” denildi.

ÖNEMLİ İSİMLER İMZALADI

SPD Eski Başbakanı Willy Brandt’ın oğlu Prof. Peter Brandt, Uluslararası Barış Bürosu Sözcüsü Reiner Braun, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Eski Başkanı Reiner Hoffmann ve Doğa Dostları Derneği Genel Başkanı ve Eski Devlet Müsteşarı Michael Müller’in çağrısı olduğu ve “Barışı Yaratın” (Frieden Schaffen) başlığıyla yayımlanan ortak açıklamayı aralarında NGG Eski Genel Başkanı Franz-Josef Möllenberg, IG Metall Eski Başkanı Klaus Zwickel, DGB Eski Yönetim Kurulu Üyesi Annelie Buntenbach, Sınır Tanımayan Doktorlar Birliği Başkanı Dr. Angelika Claußen, Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Herta Däubler-Gmelin, Eski Maliye Bakanı Hans Eichel, AB Eski Komiseri Günter Verheugen gibi çok sayıda kişi imzaladı.

Çağrıda genel olarak ABD, NATO ve Batılı ülkelerin bugüne kadar savaşı körükleyen tutumlarının eleştirilmemesi ise dikkat çekti. Yine, savaşın nedenlerinin nasıl ortadan kaldırılabileceğine dair mesajlara da yer verilmedi.

İLK ÇAĞRI ETKİLİ OLMUŞTU

Ukrayna savaşının müzakere yoluyla bitirilmesine dair ilk önemli çağrı, şubat ayı başında Sahra Wagenknecht ve Feminist Yazar Alice Schwarzer tarafından yapılmıştı. Daha sonra internet üzerinden imzaya açılan çağrıyı 3 Nisan itibarıyla 774 bin 797 kişi imzalamıştı. Wagenknecht ve Schwarzer 25 Şubat’ta da yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı büyük bir gösteri düzenlemişlerdi. Eylemin güçlü geçmesi, genel olarak Almanya’da Ukrayna’daki savaşın bitirilmesine dair talebin yüksek olduğu şeklinde değerlendirilmişti.

SPD’ye yakın kesimlerin Paskalya öncesinde, savaşın Rusya ile müzakere edilerek bitirilmesi yönündeki çağrısı önemli. Ancak bunun hükümetin politikaları üzerinde etkili olup olmayacağına dair ciddi ibareler bulunmuyor. Koalisyon ortağı SPD’nin elini güçlendirse de, hükümet Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını göndererek daha fazla militarist bir politikadan yana olduğunu gösterdi.

DİDF: SİLAHLARIN SUSMASI İÇİN BARIŞ YÜRÜYÜŞLERİNE KATILALIM

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da (DİDF), yaptığı açıklamada Türkiye kökenli işçi ve emekçileri savaşa karşı barış gösterilerine katılmaya çağırdı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: “Ukrayna’da süren egemenlik savaşında 1 yıl içinde 200 binin üzerinde asker 50 bin sivil insan yaşamını kaybetti. Milyonlarca insan evini, ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Savaşın acılarını halklar yaşıyor ama, başta ABD olmak üzere, Almanya’nın da dahil olduğu NATO güçleri halen savaşı daha da büyütme politikası izleyerek Ukrayna’yı en gelişkin silahlarla donatıyorlar. Ateşe benzin döküyorlar. DİDF olarak, Paskalya günlerinde herkesi Almanya’da yapılacak eylemlere katılarak, birlikte ‘BARIŞ’ı egemen kılma çağrısı yapıyoruz!”

ALMANLAR UKRAYNA’YA SAVAŞ UÇAĞI VERİLMESİNİ İSTEMİYOR

Bu arada Rtl televizyon kanalının Forsa şirketine yaptırdığı anket sonucuna göre, katılımcıların yüzde 64’ü NATO’nun Ukrayna’ya bu tür savaş uçakları vermemesi gerektiğini ifade etti. Sadece yüzde 28 bunu desteklerken yüzde 8’lik kesim ise görüş bildirmedi. 31 Mart-4 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen ve 1008 kişinin katıldığı ankette, Ukrayna’ya silah yardımının artırılmasına karşı olanların oranı yüzde 49, yardımı destekleyenlerin oranının yüzde 47 olduğu aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İşten atılan Gemaş ve Star işçileri: Haklarımızı ve işimizi geri alacağız

SONRAKİ HABER

YSK, seçmen sayısını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...