24 Mart 2023 16:03
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mart 2023 18:16

İskenderunlu depremzedeler Erdoğan temel atarken "Önce paramızı yatırsın" diyerek mitingi terk etti

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, afet konutları ve hastanelerin temel atma törenleri için İskenderun'da miting düzenledi. Depremzedeler, "Önce 10 bin 15 bin liramızı yatırsın" diyerek mitingi terk etti.

Fotoğraf: Elif Turgut/Evrensel

Paylaş

Elif TURGUT
Hatay

Depremin 46. gününde İskenderun'a gelen AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni Kaymakamlık binası önünde Arsuz, Altınözü Afet Konutları ile Antakya, Defne ve İskenderun Hastanelerinin temel atma törenine katıldı. Cumhur İttifakının ortağı MHP'nin lideri Devlet Bahçeli de törene katılanlar arasındaydı.

Sahne önünde kadınlara ayrılan alan, miting başlamadan önce alan daraltıldı. Burada evi yıkılıp çadırda kalan kadınlar da yıkılmamış TOKİ bloklarında yaşayan kadınlar da vardı. Kadınlar mitinge çocuklarıyla birlikte gelmişlerdi.

Program sırasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konuştuğu sırada sahne önünden birkaç çocuğa birkaç oyuncak atıldı.

MİTİNG ALANININ KARŞISINDAKİ YOL SULAR ALTINDA

Miting alanının hemen karşısındaki yol, depremden beri deniz suyu altında kalıyor. Konuştuğumuz bir yurttaş, "Dolgu alan burası. Aşağısı patlayınca deniz taşıyor. Doğa ondan alınanı geri alıyor" dedi.

BAKAN KOCA TARİH VERDİ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesinde 5,5 milyon kişiye sağlık hizmeti verildiğini söyledi. Antakya Devlet Hastanesi için 10 Mayıs'a tarih verdi ve "Hastane ve çevresindeki yerleşim alanıyla 10 Mayıs'ta tamamlamayı düşünüyoruz" dedi. Defne hastanesini ise 60 gün içinde hizmete açacaklarını söyledi. Koca, temeli atılan 200 yatak kapasiteli acil durum hastanesi için de "Bunu da 60 günde hayata geçirmeyi düşünüyoruz" dedi. Ayrıca Antakya'da şehir hastanesi yapılmasına yönelik planlamanın başladığını bildirdi. Koca, "Hatay bölgenin sağlık üssü olacak" iddiasını da öne sürdü.

ERDOĞAN: KİMSENİN KEYFİNİ BEKLEYECEK VAKİT YOK

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise hemen konut yapımına başlanmasına bilimsel temellerle riskleri anlatarak itiraz edenlere karşı "Böyle bir durum yoktur. Malatya, Elazığ, Van depremlerinde sürdürdüğümüz çalışmalardan biliyoruz. Kimsenin hesabını, keyfini bekleyecek vakit yoktur" dedi.

Konuşmasının devamında "Deprem bölgesine ara ara gelenler yalan yanlış laflar da edebilirler. Keşke ellerindeki imkanları geçici barınma merkezleri kurarak kullanabilseler. Bölgenin sağlık altyapısını ayağa kaldıracak projelere başlıyoruz. Nasıl acil durum hastanelerini salgında inşa ettiysek burda da onu yapacağız. Hatay'ın yeni yerleşim yerinde şehir hastanesi kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan atrıca "Türkiye ulusal risk kalkanı modeliyle ülkemizin tamamında kentsel dönüşümü hızla yapacağız. Depremin en çok can aldığı Hatay ve İstanbul başta olmak üzere vatandaşlarımıza sesleniyoruz, binanız depreme dayanıklı değilse sel heyelan tehdidi altındaysa, hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini başlatın" dedi.

Ardından seçimlere işaret ederek oy çağrısı yapan Erdoğan, "İnsan iradesini aşan tabi afetler yükümüzü artırmakla birlikte bizi hedefimizden vazgeçirmedi. 14 Mayıs'ta terör örgütüyle hareket edenlere gereken dersi vermeye hazır mıyız? Diyarbakır annelerini unutmamanızı istiyorum. Depremin yıkımlarının üstesinden de geleceğiz" sözlerini sarf etti.

"ÖNCE 10 BİN 15 BİN LİRAMIZI YATIRSIN" DİYEREK MİTİNGİ TERK ETTİLER

Erdoğan'ın konuşmasının ardından temel atma törenlerine canlı bağlantılara geçildi. Bu sırada bazı işçiler "Önce 10 bin 15 bin liramızı yatırsın" diyerek miting alanından çıktı.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİNE KARŞI MASKEYLE KATILDILAR

İlk defa oy kullanacağını, merak ettiğini ve karar veremediği için dinlemeye geldiğini belirten lise öğrencisi genç bir kadın, salgın hastalık tehdidinden çekindiği için maske taktığını söyledi.

"GÜLMEK İÇİN GELDİM"

İlk defa oy verecek bir diğer lise öğrencisi ise kameralardan kaçınıyor. Nedenini ise şöyle açıklıyor: "Ne diyecek göreceğim. Gülmek için geldim. Arkadaşlarım görsün istemiyorum."

TEMELİ DUA İLE ATTILAR

Temel atma işlemi sırasında canlı bağlantıda dökülen beton gönürken Erdoğan, "Deniz kumu değil ha" dedi. Bu sırada kalabalıktan dinleyenler "Hastane şarttı" dedi.

Temel atmak için düğmeye basılmadan İskenderun Müftüsü dua okudu.

"ADAY OLURSA TOSYALI'YA OY VERMEYECEĞİM"

İlçedeki Tosçelik fabrikasında çalışan bir işçi, İskenderun Belediye Başkanı AKP'li Fatih Tosyalı'ya tepkiliydi. Deprem bölgesine gelmemek ve ilçeye yardımda bulunmamakla eleştirdiği Tosyalı için sert ifadeler kullanan işçi, seçimlerde aday olursa ona oy vermeyeceğini söyledi. Erdoğan'ın adaylığına yorumu ise "Ondan başka ülkeyi yönetecek biri yok" oldu.

DEPREMZEDELER ÖFKELİ

Kurulan sahne önünde kitle toplanırken kentteki depremzedelerin bir kısmı ise iktidara tepki göstererek alana gitmedi.

İskenderun'un tepe mahallelerinden olan, yardımların yeteri kadar ulaşmadığı Gültepe Mahallesi'nde evinin önündeki çadırda kalan bir depremzede, Erdoğan'ın programı için "Temel atma töreni yapacağına, keşke olan hastanelerimiz yıkılmasaydı" dedi.

İskenderun Devlet Hastanesi depremde çökmüştü.

Şekere Mahallesi'nde evlerinin önüne kurdukları çadırlarda yaşayan kadınlar da Erdoğan'ın temel atma törenine öfkeli; "Biz gitmeyiz oraya, ne gideceğiz" diyorlar.

Evleri ağır hasarlı ancak nasıl yeniden inşa edilecek, daha ne kadar çadırda kalmak zorunda kalacaklar belirsiz.

Hataylı depremzedeler, evlerinin bulunduğu yerden TOKİ konutlarına çıkarılmaktan ve borçlandırılmaktan endişeliler.

ÖNCEKİ HABER

Şiddet görüntüsüne rağmen polisten savunma: Dostane şekilde ayrıldık

SONRAKİ HABER

“Selin etkilediği kentlerde toprak toksik madde bakımından incelenmeli"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...