19 Mart 2023 18:46

Putin’den Mariupol’a ilk ziyaret

Uluslararası Ceza Mahkemesinin hakkında tutuklama kararı çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ele geçirdiği Mariupol kentini ilk kez ziyaret etti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ele geçirdiği Mariupol kentini ilk kez ziyaret etti.

Ziyaret, Rusya’nın çatışma sırasında binlerce Ukraynalı çocuğu sınır dışı ettiği iddiasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından Putin hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından gerçekleşti.

Rusya geçen yıl Mariupol’u kuşatmış ve ele geçirmişti.

Rusya devlet haber ajansı TASS’a göre Putin, cumartesi günü helikopterle Mariupol’a uçtu ve zaman zaman araba kullanarak şehirde tur attı. Çeşitli yerleri ziyaret eden ve kenttekilerle konuşan Putin’e kentin yeniden inşasına ilişkin bir rapor sunuldu.

Putin’in Mariupol durağı, yarımadanın ilhakının dokuzuncu yıl dönümünü kutlamak üzere cumartesi günü Kırım’a yaptığı sürpriz ziyaretin ardından geldi. Rus devlet televizyonu, Putin’in Moskova tarafından atanan yerel Vali Mikhail Razvozhayev eşliğinde Karadeniz liman kenti Sivastopol’u ziyaret ettiğini gösterdi.

Rusya, Kırım’da gerçekleştirilen referandumunun ardından 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmişti.

UCM KARARI

Putin’in ziyareti, Uluslararası Ceza Mahkemesinin cuma günü Ukraynalı çocukların “sınır dışı edilmesi” nedeniyle kendisi hakkında tutuklama emri çıkarmasının ardından geldi.

Kiev, çatışmaların başladığı Şubat 2022’den bu yana 16 binden fazla Ukraynalı çocuğun Rusya’ya sınır dışı edildiğini ve birçoğunun kurumlara ve koruyucu ailelere yerleştirildiğini söylüyor.

UCM savcısı Karim Khan AFP’ye yaptığı açıklamada Putin’in artık mahkemenin 120’den fazla üye ülkesinden herhangi birine ayak basması halinde tutuklanabileceğini söyledi.

70 yaşındaki Rus lider tutuklama emri hakkında kamuoyu önünde yorum yapmadı ancak Kremlin, Rusya’nın UCM’nin yargı yetkisini tanımaması nedeniyle kararın geçerliliğini “geçersiz” olarak nitelendirdi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna ve ABD tarafından da tanınmıyor. Mahkeme, Putin kararı sonrası sosyal medyada da tepkilerin hedefi oldu. Mahkeme, Irak, Libya ve Afganistan işgali nedeniyle ABD liderleri hakkında ya da İsrail’in Filistin işgali ve insanlık suçları nedeniyle İsrailli yöneticiler hakkında benzer kararlar çıkarmamakla eleştirildi.

ABD Başkanı Biden da UCM’nin kararıyla ilgili açıklamasında “Bence haklı bir karar. Ancak sorun şu ki (UCM), bizim tarafımızdan da uluslararası ölçekte de tanınmıyor” dedi.

ÇİN LİDERİNİN ZİYARETİ

Lahey merkezli mahkemenin kararı, Çin lideri Şi Cinping’in pazartesi Moskova’ya yapacağı ve ilişkilerde yeni bir dönemi başlatacağı söylenen anlaşmaları imzalayacağı ziyaret öncesinde geldi.

Çin, Ukrayna ihtilafında kendisini tarafsız bir taraf olarak konumlandırmaya çalışarak Moskova ve Kiev’i müzakerelere başlamaya çağırmıştı.

ÇATIŞMALAR DONETSK’TE YOĞUNLAŞTI

Öte yandan Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmalar Donetsk bölgesinde, özellikle de Bahmut kentinde yoğunlaşmış durumda. Rusya, Bahmut’un kontrolünü hala tam olarak ele geçirebilmiş değil. Kent aylardır devam eden çatışmalar nedeniyle yerle bir olmuş durumda.

Rus saldırılarının cumartesi günü yakındaki Kramatorsk kentini vurduğunu, iki kişinin öldüğünü ve 10 kişinin yaralandığını söyleyen bölge valisi Pavlo Kyrylenko ise Moskova’yı saldırıda misket bombası kullanmakla suçladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Muharrem İnce adaylıkta ısrarcı: "Erdoğan'ı da muhalefeti de göndereceğim"

SONRAKİ HABER

5 maddede Çin liderinin Moskova ziyareti: Rusya heyecanlı, ABD rahatsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...