19 Mart 2023 13:11
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2023 14:31

İşçilerin ek zam için direndiği Mata’da kıyım sürüyor

İşçilerin ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle direndiği Mata Otomotiv’de işten atmalar devam ediyor. İşten çıkarılan işçilerin sayısı 520'yi buldu.

Mata işçileri | Fotoğraf: Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Paylaş

Ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden işçileirn direndiği Mata Otomotiv’de işten atmalar sürüyor.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv’de çalışan işçiler, ücretlerinin eridiğini belirterek üç hafta önce ek zam talebiyle iş bıraktı, direnişe geçti. İşçilerin ve Birleşik Metal-İş’in çağrılarına yanıt vermeyen Mata patronu işçileri işten atmaya başladı. Bugün çok sayıda işçi işten atıldıklarını öğrendiklerini söyledi. İşten çıkarılan işçilerin sayısı 520'yi buldu.

Mata işçileri, “İnsanları mağdur etmek için her yolu denediler. Biz işçi değiliz de köleyiz sanki. Türkiye’deki sistem işçileri ucuz çalıştırmak üzerine kurulu. Türkiye’nin kanunları işçiye değer verse biz bir anda böyle haksız hukuksuzca kapı önüne konulmazdık. Bu işten atmalar, bu yüzden devletin sorunudur aynı zamanda. Devlet insanına değer vermezse, patron da işçiyi böyle kedi yavrusu gibi sokağa atar. Kış günü ödemelerimiz var, kiramız var... Biz sadece sağlıklı bir ortamda insanca koşullarda insanca yaşamak istedik. 900 işçiyi mağdur ettiler. Demek devlet patronun arkasında kapı gibi duruyor ki patron bu cesareti buluyor. İşçi bu kadar mı değersiz? Bu kadar işçi oyuncak mı? Biz sadece işten kaçınma hakkımızı kullandık. Hukuk çerçevesinde tüm haklarımızı arayacağız. Hakkımızı söke söke alacağız. İsterse bin yıl sürsün mücadelemizi sürdüreceğiz, bundan sonra patronun karşısında bükmeyeceğiz boynumuzu” dedi.

ANKARA’DAN DÖNÜNCE HERKESİ KAPININ ÖNÜNE KOYDU

İşten atılan bir başka işçi ise "Bugün 19 Mart, günlerden pazar. Uyanır uyanmaz telefonuma gelen mesajla resmen yıkıldım. Kış günü iki çocuğum bir de eşimle beraber sırf insan gibi yaşamak istediğimiz ve daha adil bir yaşam için çıktığımız bu yolda despot Mata patronu tarafından kapının önüne konulduk. Ben ve bütün çalışanlar kar, kış, yağmur, çamur demeden pandemide dahi çalıştık. Para kazandırdık bu patrona” dedi.

Patronun iktidar desteği ile bu cüreti bulduğunu ifade eden işçi, şunları söyledi: “En ufak bir hak istediğimizde bize kapıyı gösterecek cesareti nerden buldu Mata patronu? Ankara'ya gitti ve geldiğinde sanki bir dayanacağı güç bulmuş gibi herkesi kapının önüne koydu. Bu güç eminim ki hükümetten başkası değil.

Patronun sırtını sıvazlayan sanayi, çalışma, ekonomi, maliye bakanları var. Yine bir işçi dayanışması ve yine karşısında bizi çok seven siyasi güçler! Çok da büyük şeyler istemedik hâlbuki. Bir lokma ekmek, havalandırmaların yapılması, insan gibi muamele görmek...

İçeride çalışan işçi arkadaşlar da mutlu olsunlar. Bir lokma ekmek için bugün bizi kapıya koyan patronları yarın en ufak bir hak istediklerinde kendilerini de kapıya koyacağından emin olsunlar.”

ADNAN SERDAROĞLU: DİRENİŞİ ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETTİRECEĞİZ

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Henüz net sayı elimizde yok ama işten çıkarma listesi epey kabarık görünüyor. Pazartesi sabahtan itibaren güçlü bir direnişi, eskisinden daha güçlü bir şekilde devam ettireceğiz, tüm işçileri bu direnişe desteğe çağırıyoruz" dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2023 Van Newroz'u: "Ülkeyi enkaz altında bıraktılar"

SONRAKİ HABER

“Hasan İşler, bugün yaşıyor olsa depremzedelerin yardımına koşardı”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...