24 Şubat 2023 11:04

Depremzede çocuklar tarikat kontrolündeki yatılı Kur’an kursuna verildi

Sakarya'da 9 depremzede çocuğun, annelerinin yanından alınarak müftülüğe ait, ancak işletmesi İsmailağa Cemaati'ne bağlı vakıf tarafından yürütülen bir yatılı Kur'an kursuna verildiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Maraş merkezli depremde babalarını yitiren ve Antep'ten Sakarya'ya getirilen dokuz yetim çocuğun Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olan ancak işletmesi İsmailağa Cemaati'ne yakın Sakarya Erenler İlme Hizmet Vakfı tarafından yürütülen Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu'na yatılı olarak verildiği ortaya çıktı.

Haberlerin yayılmasının ardından tepkiler yükseldi. Trikat yurduna verilen çocukların durumunu haberleştiren Gazeteci Alican Uludağ'ın aktardıklarına göre, bakanlık çcukları tarikat kursundan geri aldı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, vakıf yöneticisi, "Mahmut Ustaosmanoğlu'nun müridiyim" diyerek "Kurs binası bize ait. Bu çocukları, kalacak yerleri olmadığı için Sakarya Müftüsü bize yönlendirdi. Biz de çocukları koruma altına aldık. Eğitimini Diyanet ile biz veriyoruz" dedi. İl Müftüsü Hasan Başiş ise kursun Diyanet'in kontrolünde olduğunu, eğitimini kendilerinin verdiğini ancak kursun yemek ve temizlik işlemlerini bu vakfın yürüttüğünü kaydetti.

TARİKAT MÜRİDİ DOĞRULADI

Adem adlı vakıf yöneticisi, bilgileri doğrulayarak "Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş bizi aradı, 'böyle böyle çocuklar var. Bunlara yer açar mısınız?' dedi. Biz de çocukları aldık. Çocuklara deprem nedeniyle travma geçirdiği için psikolojik destek almış. Biz de bu çocukları bir nevi burada koruma altına aldık. Kursta kalıyorlar. Dokuz tane çocuk var burada. İki tanesi annelerinin yanına gitti. Yedi tanesi burada” dedi.

Çocukların Kur'an kursunda geçici olarak kalacağını savunan Adem adlı görevli, "Zannedersem Antep'e dönecek bu çocuklar" dedi. "Çocuklar neden annelerinin yanında kalmıyor" sorusuna Adem adlı tarikat üyesi, "Annelerinin yanında yer olmadığı için bize gönderildiler" yanıtını verdi. Deprem 15-20 kişiyle bölgesine gittiklerini belirten Adem, burada yemek dahil birçok hizmet verdiklerini söyledi.

"DİYANET İLE ORTAK AÇTIK, EĞİTİM DE VERİYORUZ"

Adem adlı vakıf görevlisi, bu kursun Diyanet ile birlikte ortak açıklarını, kendi hocalarının yanı sıra Diyanet'in görevlilerinin de eğitim verdiğini savundu, "Bu bina bizim. Biz Diyanet'e gittik, beraber çalışalım dedik, tamam dediler. Diyanet'le hafız yetiştiriyoruz" ifadesini kullandı.

Kurs görevlisi, "Burası hangi tarikata bağlı" sorusuna "Mahmut Efendi cemaati. Ben de onun müridiyim" dedi. 

İsmailağa Cemaati, geçen Haziran ayında hayatını kaybeden lideri Mahmut Ustaosmanoğlu'nun adıyla da anılıyor.

YAZIŞMALAR DA ORTAYA ÇIKTI: DEVLET HİMAYESİNE VERİN

Adem adlı kişinin, eski asker arkadaşlarıyla birlikte oluşturduğu "Özel Ulaştırma" adlı Whatsapp grubuna "Selamünaleyküm arkadaşlar, Antep depremzede kardeşlerimizden dokuz tane yetim çocukları hafızlık kursumuza aldık, ihtiyaçlarına yardımcı olmak isteyen arkadaşlar derneğimizin resmi hesap numarasından olabilir" diye yazdı. Mesajın devamında Sakarya Erenler İlme Hizmet Derneği'nin hesap numarası paylaşıldı.

Gruptaki bir kişi, "Devlet himayesine devir edin bu çocukları. Kimsesiz çocukları kimse istediği gibi alamaz" diye yazdı. Adem adlı kişi ise "Resmi olarak geldiler, İl Müftüsü gönderdi. Dileyen gelip yapacağını yapabilir, burada kimse kendi şahsına para istemiyor, saygılar" yanıtını verdi. Grupta yer alan başka bir kişi ise grubun para toplama amacıyla kullanılmasına tepki gösterirken "Bu gruplardan yardımlaşma vs karışmayalım. Çünkü bu ileride başımıza iş açacak. Herkesin inancı, vicdanı var" diyerek tarikat mensubuna tepki gösterdi. 

MÜFTÜ: EĞİTİMİ BİZ, İAŞEYİ VAKIF SAĞLIYOR

DW Türkçe’nin, konuştuğu Sakarya Müftüsü Hasan Başiş "Burası Diyanet'e ait bir kurs ve bizim kontrolümüzde. Çocukların eğitimini ise biz veriyoruz. Bu bina, vakfa ait. Benzer birçok vakıfla böyle ortak Kur'an kursları açtık. Onlar kursun yalnızca yemek, temizlik gibi hizmetlerini bu vakıf yürütüyor. İaşesini sağlıyor" dedi.

"Bu vakıf görevlileri içeride çocukların bulunduğu alana giriyor mu?" sorusu üzerine Başiş, "Kesinlikle çocuklarla konuşmuyorlar" dedi. Ancak vakıf görevlisi Adem adlı kişi, eğitimleri Diyanet'in yanı sıra kendilerinin de verdiğini söylemişti.

İl Müftüsü Hasan Başiş, "Çocuklar neden annelerinin yanında kalmıyor?" sorusu üzerine ise "Anneleri başka yerde kalıyor. Bu çocuklar 12 yaşından büyük olduğu için kadınların olduğu yerde kalmıyorlar. Benzer durumda olan 39 çocuk da başka yerde kalıyor" yanıtını verdi.

ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADINLAR DERNEĞİNDEN SUÇ DUYURUSU

Öte yandan, olayın taraflarca ikrar edilmesinden ve sunulan yazışmalarla da doğrulandığını ifade eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, çocukların refakatsiz şekilde resmi kuruluşlara ait olmayan evlere götürülmeleri ve tutulmaları ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Dernek, olayı ortaya çıkaran gazeteci Alican Uludağ'ın tanık olarak dinlenmesini de istedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise iddialara ilişkin akşam saatlerinde bir açıklama yaptı.

Söz konusu haber sonrasında Sakarya İl Müdürlüğüne bağlı ekiplerin, haberde bahsi geçen Kur'an kursuna hızlı bir şekilde intikal ederek yönetici ve kurstaki çocuklarla görüştüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kur'an kursunun resmi kayıtlarında mevcut öğrenci sayısının 45 olduğu, kursta hazır 36 çocuğumuzun bulunduğu, kursta hazır bulunan çocuklarımızın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları ile resmi kayıtların eşleştiği, Kur'an kursunda bulunmayan 9 çocuğumuzun ise örgün eğitim kapsamında okullarında oldukları ekiplerimizce tespit edilmiştir. Haberde iddia edildiği gibi depremzede çocukların Kur'an kursuna ya da herhangi bir cemaate verildiği iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır."

GAZETECİ ULUDAĞ: BAKANLIK ÇOCUKLARI GERİ ALDI

Trikat yurduna verilen çocukların durumunu ortaya çıkaran Gazeteci Alican Uludağ'ın aktardıklarına göre, bakanlık çcukları tarikat kursundan geri aldı. Twitter hesabından bilgileri paylaşan Uludağ, "Son durum, ulaştığım bilgiye göre Aile Bakanlığı yetkilileri o çocukları tarikat kursundan geri aldı" ifadelerini kullandı.

BAKAN YANIK “ÇOCUKLARIN DERNEK YA DA VAKFA VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL” DEMİŞTİ

Geçen hafta da bazı depremzede ve refakatsiz çocukların tarikat yurtlarına yerleştirildiği iddiaları gündeme gelmiş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Çocuklarla ilgili çözüm önerilerinin sunulmasını, eleştiri ve öneri gelmesini önemli buluyorum. Ancak çocuk hassasiyeti üzerinden toplumu kışkırtmaya ihtiyaç yok. Devlet ve kamu olarak refakatsiz çocuğu derneğe, vakfa, herhangi bir yere teslim etmemiz, denetimi kişi ya da kuruluşa vermemiz söz konusu değil. O bahsi geçen haberle ilgili hemen gittik ilgili adreste inceleme yaptık. Çocuklar anneleri yanında" açıklamasını yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail güçlerinin Batı Şeria'da vurduğu Filistinli genç hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Deprem bölgesinde inceleme yapan uzmanlar, yıkılan binalarda 'nervürlü demirlerin' kullanılmadığını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...