10 Şubat 2023 16:00
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2023 17:53

Erdoğan eleştirilere "yağma siyaseti", eleştirenlere de "soysuz" dedi

Erdoğan, çadırlarda kalmak istemeyen depremzedelerin bir yıllık kiralarının karşılanacağını söyledi. Ayrıca temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını iddia etti

Ekran görüntüsü, Cumhurbaşkanlığı yayınından alınmıştır.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 ili etkileyen depremlerle ilgili incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a geçti. Deprem bölgelerine ziyaretlerde bulunan ve çalışmalarla ilgili bilgi alan Erdoğan, depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman'a hareket etti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin etkilediği Adıyaman'da açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, son tespitlere göre 10 ilde hayatını kaybedenlerin sayısının 18 bin 991'e yükseldiğini, kurtarılanların sayısının ise 75 bin 523'e ulaştığını ifade etti. Bölgeden 76 binin üzerinde yurttaşın talepleri üzerine diğer illere tahliye edildiğini belirten Erdoğan, Adıyaman’daki son duruma ilişkin ise şu bilgileri paylaştı: “Adıyaman'da ise yıkılan 1944 binada 3 bin 225 vatandaşımız vefat ederken 12 bin 32 vatandaşımız da yaralı olarak kurtarılmıştır.

Biliyoruz ki bizim inancımıza göre bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehadettir, şehitliktir. İnşallah bu binaların hepsini bir yıl içinde yetiştirmekte kararımız var. Gerekli talimatları verdim.”

GÜNLER SONRA GELEN İTİRAF

Erdoğan arama kurtarma çalışmalarının yetersizliği konusundaki eleştirilere ise şöyle yanıt verdi: “Deprem anından itibaren devletimiz tüm kurumlarıyla alanda olmuştur. Depremin yıkım etkisi 10 ilimize yayıldığı için işimiz çok zor oldu. Buna bir de bölgede ilk müdahaleyi yapacak kamu görevlilerinin çoğunun ya kendisinin ya da ailesinin yıkım altında kalması da eklenmiştir. Şiddetli kış da bir diğer engel olarak karşımıza çıkmıştır. Yolların bir kısmı ciddi bir trafik yüküne maruz kalmıştır.

Olumsuzluklara rağmen devletimizin tüm imkanlarını deprem bölgesine yönlendirdik. Afet bölgesi ve OHAL kararı aldık. Bazı maalesef kendini bilmezler soygun yapıyorlar. Marketleri soyuyorlar. İş yerlerine saldırıyorlar. Bazıları da maalesef suistimaller peşinde koşuyorlar. OHAL ile devlet bu konudaki yetkileri eline almış ve bundan sonraki süreçte bu suistimalleri yapanlar yakalandığı anda gerekli olan müeyyideler uygulanacaktır. Bu süreçte bazı eksiklikler aksaklıklar da yaşanmıştır. Ama devletimiz ve milletimiz tüm imkanlarıyla depremzedelerim imdadına koşmuştur.

Her zaman önceliğimiz insan olmuştur, can olmuştur. Bizim bunu istismara fırsat vermeyeceğimiz ve bu konudaki samimiyetimiz kimse tarafından Allah'ın izniyle sorgulanamaz.”

DEPREMZEDELERİN BİR YILLIK KİRALARININ KARŞILANACAĞI SÖZÜ

Konuşmasını sürdüren Erdoğan çadırlarda yaşamak istemeyen depremzedelerin de bir yıllık kiralarının karşılanacağını söyledi: “Yaklaşık 30 bini eğitimli arama kurtarma personeli olmak üzere 141 binden fazla kişiyle belki de dünyanın en büyük arama kurtarma ekibini bölgeye toplamamıza rağmen maalesef müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadığımız bir gerçektir.

Yıkımın nispeten sınırlı kaldığı Şanlıurfa ve Kilis illerimizde arama kurtarma çalışmaları tamamlanmış, enkaz kaldırma çalışmalarına geçilmiştir.

Diğer illerdeki arama kurtarma çalışmalarını altında insan olan hiçbir bina bırakmayacak kararlılıkla sürdürüyoruz.

Bu arada 10'ar bin lira vatandaşlarımıza vereceğiz.

Bunun yanında çadırlarda kalmayan, kalmak istemeyen vatandaşlarımızın da kira bedelini ödemek suretiyle konutlara geçmelerini sağlayacağız. İster Adıyaman'da gidilebilecek konutlar varsa oralarda kira olarak veya farklı illere geçmek suretiyle bir yıl itibarıyla buralarda benim vatandaşlarım kalabilecek. Bu arada da biz inşallah buradaki konutları inşa etmiş olacağız.

Gerek deprem bölgesinde gerek bölge dışında bu işin istismarını yapan hangi kurum ve kuruluş olursa olsun, hangi siyasi olursa olsun lütfen bunlara inanmayın. Böyle bir durumda, birlik ve beraberliğin olması gereken bir zamanda bunu istismar edenlere prim vermeyin. Çünkü bu millet asildir. Bu tür soysuzlara da gereken cevabı inşallah gerekli zamanda verecektir."

“RASTGELE YARDIM TOPLAYIP YOLA ÇIKARMAYIN”

“AFAD'la veya bölgede yardım faaliyeti yürüten Kızılay başta olmak üzere diğer kurumlarla irtibata geçmeden lütfen rastgele yardım toplayıp yola çıkarmayın” diyen Erdoğan, “Şu an bölgede en büyük problem dışarıdan gelen on binlerce aracın yol açtığı trafik ve bunların taşıdığı yardımların lojistiğinin sağlanmasıdır. Temel ihtiyaçlar konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını biliyoruz. Önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca sürecek ihtiyaçların planlı ve bilinçli bir yardım faaliyetiyle karşılanması çok önemlidir. Nakdi yardımların AFAD üzerinden yapılması istismarları ve tereddütleri ortadan kaldıracak bir yöntemdir. Her kesimden insanımızın AFAD hesaplarına yaptıkları yardımların her kuruşu deprem bölgesindeki faaliyetler için harcanmaktadır. Gönlü zengin herkesin kendi imkanınca yapacağı katkıyla bu süreçte devletin yanında yer alacağından şüphe duymuyorum” dedi.

“15 BİNER LİRA VERMENİN HAZIRLIĞINI YAPIYORUZ”

Kapsamlı bir program hazırlığında olduklarını söyleyen Erdoğan, daha önce açıkladığı 10 bin liralık yardımı da 15 bine çıkaracaklarını söyledi: “Devletimiz daha önce diğer afetlerde yaraları en kısa sürede sardıysa burada da aynısını yapmaya müktediriz. Hane başına taşınma yardımıyla birlikte 15 biner lira vermenin hazırlığını yapıyoruz. Konteyner kentler dışında barınacaklara kira yardımını yapacağız. Bu yardımları giderek yaygınlaştırarak sürdüreceğiz. Önce yüreklerdeki yangını söndürmekle işe başladık. Ülkenin yeniden ayağa kalkmasını sağlayacak kapsamlı bir program hazırlıyoruz.”

“BU ACIYI SİYASİ YAĞMAYA DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYENLERE DE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

“Yağmacılık yapanlara da bu acıyı siyasi yağmaya dönüştürmek isteyenlere de müsaade etmeyeceğiz. Rabbim insanımızı bir daha böyle ağır imtihanlarla karşı karşıya bırakmasın. Dost, kara günde belli olur diyerek yardıma koşan tüm ülkelere de şükranlarımı sunuyorum." 

ÇOCUKLARI ÖNÜNE DİZDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremin vurduğu illerden Adıyaman’da yaptığı konuşmada, depremzede çocukların kürsünün önüne dizilmesi tepki gördü.

HDP Çocuk Komisyonu, bu tabloya; “Siyaset ve istismar zamanı değil diyen Erdoğan’ın dondurucu soğukta depremzede çocukları kendi "seyirlik gösterisi" ne dahil etmesi kabul edilemez!” diyerek tepki gösterdi.

EV SAHİBİNE 5 BİN, KİRACIYA 2 BİN LİRA KİRA YARDIMI

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen Malatya'da benzer bir açıklama yaptı.

Erdoğan özetle şunları kaydetti:

"Son tespitlerimize göre hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ülke genelinde 19 bin 388'e, yaralı kurtarılanların sayısı 77 bin 711'e ulaştı.

Şu an 10 ilimizde yurt dışından gelen ekiplerle birlikte toplam 141 bini aşkın personel görev yapıyor.

Çalışmalar için öncelikle 100 milyar liralık bir kaynak tahsis ettik. AFAD acil yardım ödeneğinden oturduğu binalar yıkılmış, ağır veya orta hasar görmüş vatandaşlarımıza hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz.

Yine bu hanelerdeki vatandaşlarımızdan konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız.

Hiçbir insanımızı çaresiz, sahipsiz bırakmayacağız. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum. Bazı istismar şebekelerine sakın kulak vermeyin. Bu süreç istismar süreci değildir. Bugün birlik olma günüdür, dayanışma günüdür. Özellikle sosyal medya platformları vasıtasıyla yalan yanlış haberlerle sizleri galeyane getirmek isteyen provokatörlere kesinlikle prim vermeyin. Milletimizin acısı üzerinden ister ticari ister siyasi ister başka amaçla istismar peşinde koşanların hepsini de maşeri vicdan kaydediyor. İşte OHAL yasasını çıkardık mı, çıkardık. Niye çıkardık? Bunu istismar etmesinler diye.

Bazı yerlerde soygunlar oldu, marketler soyuldu. Düşünün bu millet harama hiçbir zaman tevessül etmez. O marketlerin sahiplerine müracaat etseler onlar zaten hepsini seferber eder. Şu anda binlerce tır deprem bölgesine geliyor mu, geliyor. Niye? Ya bu millet vefakat, bu millet cefakar. Mağdura mazluma el uzatmadan yapamaz. Bizim mayamızda bu var. Her şeyden önce Müslümanız. Bir ekmeği paylaşmasını da gayet iyi biliriz. Her zorluğun sonunda bir kolaylığın, her karanlığın sonunda bir aydınlığın, her gözyaşının sonunda bir ferahlığın olduğunu çok iyi biliyoruz." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Rusya’dan yeni füze saldırıları: Ukrayna’nın enerji altyapıları vuruldu

SONRAKİ HABER

TTB’den afette emziren anne ve bebekler için uyarı | ‘Temiz olmayan suyla mama, bebeği hasta edebilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...