Depremin ardından Hatay'da 3. gün | Elektrik, su, yemek, koordinasyon yok, çaresizlik var

Maraş merkezli deprem Hatay'da büyük yıkıma neden oldu. İskenderun, Antakya ve Kırıkhan ilçelerinde çok sayıda bina yıkıldı, yüzlerce insan hayatını kaybetti.

08 Şubat 2023 05:55
Paylaş

Hatay'ın İskenderun, Arsuz, Belen, Antakya, Defne, Samandağ, Reyhanlı ve Kırıkhan'da yüzlerce bina enkaza dönüştü.

Resmi açıklamalara göre Hatay’da 1647 kişi hayatını kaybetti. 6 bin 200 kişi ise yaralı.

Muhabirimiz Volkan Pekal'ın aktardığı bilgilere göre Maraş merkezli depremin en çok yıkıma neden olduğu iller arasında yer alan 1700’e yakın kişinin hayatını kaybettiği Hatay’da halen arama kurtarma çalışması bekleyen yıkık binalar mevcut.

İş makinesi eksikliği nedeni ile kurtarma çalışması yapılmayan binalarda yurttaşlar kendi yakınlarını kendileri kurtarmaya çalışıyor. Adana Hatay arası yol yardım tırları ve yine yardım malzemeleri taşıyan araçlar göze çarpıyor. Tüm ülkeden Hatay ve Maraş'a yardım gidiyor. Ancak şehirde ortaya çıkan izdiham görüntüleri devlet kurumlarının ve belediyelerin yardımları organize edemediğini gösteriyor.

EKSİKLER SÜRÜYOR

İskenderun’da AFAD’ın kurduğu çadırlarda barınan yurttaşlar çadır içi soba, yatak, döşek ve su sorunu çekiyor. AFAD çadırlarının bulunduğu İskenderun Millet Bahçesi’nde yurttaşlar yardım dağıtımındaki organizasyon eksikliğine isyan ediyor. Marketler kapalı, gıda ve temel ihtiyaçlara yardım geldikçe ulaşabiliyorlar. Çadırların eksik olduğunu ifade eden İskenderunlular ısınmak için çadır içi soba ve dağıtılmamasından şikayetçi. Islak çimler üzerine kurulan çadırlarda en büyük ihtiyaç mat, yatak ve döşek. Suların kesik olduğu kentte insanlar su dağıtımı yapıldıkça içecek suya erişebiliyorlar.

Oluşan uzun kuyruklarda depremzedeler organizasyon eksikliği nedeniyle yaşanan izdihama tepki gösteriyor.

İskenderun Rum Ortadoks Kilisesi’nde depremden dolayı yıkıntılar oluştu. Bir bölümünde yıkıntılar oluşan İskenderun Devlet Hastanesi önünde yurttaşlar yakınlarıyla ilgili bilgi almaya çalışıyor, yaralılar ilk tedavileri yapıldıktan sonra çevre illere sevk ediliyor.

Muhabirimiz Ahmet Akarsu'nun aktardığı bilgiye göre Hatay İskenderun'da Suriyelilerin yoğun olduğu bölgede toplanma alanı olarak belirlenen spor merkezinde çadır kurulmuş değil. İskenderun sahilde doldurma yollar çatlamış durumda, deniz taşmasından dolayı sahildeki yolları su basmış halde.

DENİZ SEVİYESİNİN YÜKSELDİĞİ İSKENDERUN'DA BİNALAR BOŞALTILDI

Maraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Hatay'ın İskenderun ilçesinde deniz seviyesi yükseldi. Sahil kesimindeki yollar, meydan ve işyerleri, sular altında kaldı. Bulvardaki binalar ve işyerleri, risk nedeniyle boşaltıldı.

Depremin üzerinden 2 gün geçmesine rağmen deniz çekilmedi.

İskenderun Kaymakamlığı, hasarlı evlere girilmemesi yönünde ve sahil kesiminde deniz taşması nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bölge halkını uyardı. Halk, afet sonrası parklar ve kapalı semt pazarlarında kalmaya çalışıyor. 

LİMANDAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Twitter'daki hesabından Hatay'da, İskenderun Limanı'nda konteyner deposunda depremden sonra çıkan yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

Açıklamada, "İskenderun limanındaki yangın; denizden, karadan ve havadan müdahale ile kontrol altına alınmıştır. Bu limanda gemi elleçleme hizmetleri verilememekte olup, bekleyen gemiler diğer tesislere yönelmelidir. Körfezdeki diğer liman tesislerinde operasyonlar için engel bulunmamaktadır" denildi.

 

 

DİSK HEYETİ DEPREM BÖLGESİNDE

Hatay'da incelemeler yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Hatay'da kurtarma ekip ve ekipmanları yetersiz" dedi. Çerkezoğlu'yla görüşen bir depremzede yurttaş ise, "Devlet nerede?" diye haykırdı.

AFAD GÖNÜLLÜSÜ: İNSANLAR SUYA BİLE MUHTAÇ

İstanbul’dan Hatay’a giden AFAD gönüllüsü Evrensel'e konuştu. Gönüllü, "Su burada çok temel bir ihtiyaç. En önemli ihtiyaç bence su. Sular akmıyor" dedi.

Öte yandan enkaz altından kurtarılanlar umut oluyor.

Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazından öğretmen Mesude Akar (24), 49 saat sonra çıkarıldı. Kışlasaray Mahallesi İnönü Caddesi'nde yıkılan Vilyam Apartmanı'nda depremden 48 saat sonra arama kurtarma çalışmalarında Mona Gazel (52) ve Necla Melek (74) enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Gazel ve Melek sağlık kontrollerinin ardından hastaneye kaldırıldı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

“DOĞUM İÇİN DOKTOR YOK”

Sağlığa ve tıbbi malzemelere erişimde ciddi sorun yaşanıyor. Halk TV yayına bağlanan Antakya Mozaik Hastanesi yakınlarında olduğunu belirten depremzede Emre Sağıroğlu, "Karımın doğumu yaklaştı, sancıları sık, doktor yok, arabadayız. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Doktor yok. Depremler devam ettiği için hastane içinde tutamıyorlar. O yüzden dışarıda bekliyoruz. Ben varım eşimin yanında bir tek. Annem babam hala enkaz altında” dedi.

SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKANI ERYILMAZ: ELEKTRİK VE SU OLMAZSA SORUNU ÇÖZEMEYİZ

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da Veryansın TV'ye bağlanarak son durumu anlattı, “Doktor yok, ekipman yok. Koskoca devlet hastanesinde ameliyat yapılamıyor. Oturup dakikalarca ağlıyorum. Yapacağım bir şey yok. Elektrik ve su olmazsa sorunu çözemeyiz. Artık oturup dakikalarca ağlıyorum elimden bir şey gelmiyor. Bunu yapmaya hakları yok, yani bu insanlara bu şekilde zulm etmeye hakları yok. Yardım ekibi gelmiyorsa eğer, kurtarma ekibi yazıklar olsun diyorum. Kepçe bulamıyorsan yazıklar olsun iki gündür" diye konuştu.

HATAY HAVALİMANI'NIN ONARIMINA BAŞLANDI

Maraş depreminde pist ve terminal binası hasar gören Hatay Havalimanı'nda yeniden uçuşların yapılabilmesi için onarım çalışmasına başlandı.

CENAZELER SOKAKTA BEKLETİLDİ

Depremden yaklaşık 30 saat sonra çalışmanın başlatıldığı enkazlardan cenazeler çıkarılmaya başlandı. Ancak cenazeler ambulans ve cenaze aracı olmadığı için sokakta bekletildi. Hatay Havalimanı yolunda derin çatlaklar oluşması nedeniyle yol araç trafiğine kapalı. Pistteki yarılmalar nedeniyle havalimanı uçuşlara kapalı. Kentte bir çok noktada enkazlar nedeniyle yollar kapanmış durumda.

HATAY BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ: İLETİŞİM HÂLÂ BÜYÜK PROBLEMİMİZ

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremler sonrası yıkıma uğrayan kentteki son durumla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Son yüzyılın en büyük felaketinin yaşandığını dile getiren Savaş, "Birçok bina gibi belediye binamız da artık yok. İletişim hâlâ büyük problemimiz. Bu nedenle sosyal mecraları kullanamadık. Hepimize geçmiş olsun. Kayıplarımız var. Çok üzgünüz. Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar depremden etkilenen ve arama kurtarma çalışması süren bölgelerde inceleme yaptı.

Gözlemlerin ardından açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, depremin etkisini bölgeye gelince doğrudan gördüğünü belirtti. Antakya'nın tamamen kaderine terk edilmiş durumda olduğunu belirten Sancar, "Geçtiğimiz bölgelerde pek çok yıkılan bina gördük. Ama kurtarma çalışması yoktu. İnsanlar sokakta kalmış. Barınma, ısınma imkanları, şu, ekmek, çadır yok. Kısacası burada devlet, iktidar yok. Acı, öfke ve elimizde olan tek imkan dayanışma var. Ancak yardımların da her türlü yöntemle engellenmeye çalışıldığını görüyoruz. 1999 Gölcük depreminin yaralarını sivil dayanışma ile sarabilmiştik. Fakat şimdi ona da imkan verilmiyor. Yine de haklarımıza yaralarını sarmak için el ele vermeye çağırıyoruz" dedi.

BERABER MÜCADELE VURGUSU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Adana'daki ziyaretinin ardından Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremden etkilenen ve arama kurtarma çalışması süren bölgelerde inceleme yaptı. Kılıçdaroğlu'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve bazı belediye başkanları da eşlik etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Hatay'daki incelemeleri sonrası  "Gördüğüm tablo şu, onu açık yüreklilikle ifade etmek isterim, devletin kurumları, bürokratlar çalışmak istiyorlar ama onlara engeller konuyor, farklı tercihler konuyor ve bu devletin rahat nefes almasını engelliyor. Hepimiz üzgünüz, hepimiz bir anlamda da kızgınız. Sorun var, evet. Sorunu el birliğiyle çözmek istiyoruz, evet ama sorunun çözülmesi için çözecek insanların önüne engellerin konulmaması lazım. Kararlıyız, gerçekten de kararlıyız, bu kentlerin tamamını ayağa kaldırmaya kararlıyız. Beraber mücadele ettiğimiz zaman bunun sonucunu kesinlikle elde edeceğiz" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Madenciler Ankara'da bekletiliyor: Kimse kılını kıpırdatmıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul’da vapur seferlerine hava muhalefeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...