Canlı blog 3. gün | Maraş'taki iki deprem 10 ili vurdu: Can kaybı en az 12 bin 391

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma ve can kaybına sebep oldu, en az 12 bin 391 kişi yaşamını yitirdi. Yıkım yaşanan şehirlerden bilgiler ve son durum…

AFAD verilerine göre 6 Şubat saat 4.17'de meydana gelen Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde deprem birçok ilde hissedildi; yıkıma ve can kaybına sebep oldu. Bu deprem, 1939 Erzincan depreminden sonra ülkede yaşanan en büyük deprem. 6 Şubat saat 13.24'te Maraş Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

• Deprem Suriye'de de yıkım yarattı. Ölü sayısı son açıklamaya göre 2802 oldu.

• Deprem bölgesinde birçok noktaya uzun süre kurtarma ekipleri ulaşmadı. Halk soğuk hava koşullarında, ekipmansız olarak kendi imkanlarıyla arama kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı.

•  10 ile ilişkin OHAL ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı ve TBMM'ye sunuldu.

• Erdoğan, depremlerin üçüncü gününde bölgeye gitti. Yine "Kader planı" dedi. Sabır çağrısı yapıp 1 yılda TOKİ binaları yapılacağını vadetti ve depremzedelere 10'ar bin lira verileceğini söyledi. Hatay'da kurtarma çalışmasının yetersiz olduğunu söyleyenlere ise "Haysiyetsiz, namussuz, şerefisiz" diyerek hakaret etti.

• Hatay, Maraş ve Adıyaman'a görevliler dışında araç girişi 7 Şubat saat 11.00'den itibaren 48 saatliğine durduruldu.

08 Şubat 2023 04:20
Son Güncellenme: 09 Şubat 2023 03:32
04:57

KADIKÖY'DE DEPREM BÖLGESİ İÇİN SEFERBERLİK

Depremden zarar gören illerdeki yurttaşlara yardım malzemesi toplamak, malzemeleri sınıflandırmak, kolilemek ve tırlara yüklemek üzere Kadıköy'de bir araya gelen başta gençler olmak üzere pek çok yurttaş, hep bir elden yaraları sarmak için uğraşıyor.

 

03:32

CAN KAYBI ARTTI: 12 BİN 391 KİŞİYE YÜKSELDİ

AFAD, Maraş merkezli depremlerde 12 bin 391 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 914 kişinin yaralandığını açıkladı.
 

 

03:29

ELON MUSK: TÜRK HÜKÜMETİ ERİŞİMİN SAĞLANACAĞI BİLGİSİ VERDİ

Twitter kullanıcıları saatlerce erişim engeliyle karşı karşıya kaldı. Twitter'ın sahibi Elon Musk, "Türk hükümeti Twitter'ı ülke genelinde kısıtladı. Şu anda deprem bölgesi ile iletişimin sağlandığı en önemli mecralardan biri. Enkaz altında hala Twitter'ı kullanarak yardım çağrısında bulunabilecek insanlar olabilir" diye yazan bir kullanıcıya verdiği kısa cevapta "Daha detaylı bilgi almak için (Türk yetkililere) ulaşmaya çalışıyoruz" dedi. Gece ilerleyen saatlerde tweet atan Elon Musk, "Twitter, Türk hükümeti tarafından kısa süre içinde erişimin yeniden sağlanacağı konusunda bilgilendirildi" dedi. (MEDYA SERVİSİ)

03:11

TİP MİLLETVEKİLLERİ: YASAKLAMA CİNAYET İŞLEMEKLE EŞ DEĞER

TİP milletvekilleri Barış Atay ve Ahmet Şık, Hatay'da yaptıkları açıklamada bant daraltma uygulamasına tepki gösterdi. Atay, "Herkese anlatmaya çalıştık, katılabildiğimiz yayınlarda söyledik; burada daha bir çorba dağıtılmış değil. Hatay’da imkanların ne kadar sıkıntılı olduğundan bahsettik. Karşılaştığımız manzara herhangi bir insanın dayanabileceği gibi değil. Zaten sesimizi duyurabildiğimizi düşündüğümüz tek mecranın yasaklanmış olmasının cinayet işlemekle eş değer olduğunu düşünüyorum. Buradaki insanları bile isteye öldürüyorsunuz. İktidar olarak öldürüyorsunuz. Bunun emrini veren Erdoğan olarak öldürüyorsun bu insanları. Bu insanların katili sadece deprem değil." dedi.

February 8, 2023

(HABER MERKEZİ)

02:28

HATAY'DA 3'Ü ÇOCUK 6 KİŞİ 68 SAAT SONRA KURTARILDI

Hatay Kırıkhan'da depremden 68 saat sonra 3’ü çocuk 6 kişi enkazdan sağ çıkarıldı. (AA)

 

01:12

AKP'Lİ KÜLÜNK ÖNCE "BATTANİYE, ÇADIR LAZIM" DEDİ, SONRA ÇARK ETTİ

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk, "Adıyaman’a ÇADIR ve BATTANİYE BEKLİYORUZ" paylaşımı yaptıktan sonra "Devletimiz dimdik ayakta. Elbetteki acımız çok büyük, ancak devletimiz, tüm kurumlarıyla bir bütün olarak acılarımızı sarmak için 7/24 hareket halinde" ifadelerini kullandı.

 

(HABER MERKEZİ)

00:56

ÇHD: GÖÇ İDARESİNİ AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET EDİYORUZ!

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Göç İdaresini deprem bölgelerindeki geri gönderme merkezlerine dair açıklama yapmaya davet etti.

00:19

MARAŞ'TA BİR YURTTAŞ DAHA SAĞ KURTARILDI

Maraş'ta Ebrar Sitesi'nin enkazından 71 yaşındaki Hüseyin Bakır, 67 saat sonra sağ kurtarıldı.

(AA)

00:03

DİYARBAKIR'DA BİR MUHABİR VE GÖNÜLLÜ GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'ın Rezan ilçesinde yıkılan binaların enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmalarını takip ederken gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Mehmet Güleş'in arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılan soyadı öğrenilemeyen Ömer adlı kişiyle birlikte gözaltına alındığı öğrenildi.

MA'nın edindiği bilgiye göre, Güleş, enkaz kaldırma ve arama kurtarma çalışmalarını takip ederken çalışmalara katılan bir gönüllüyle çalışmaların seyri hakkında bilgi vermesi için röportaj yaptı. Röportaj sırasında Ömer adlı gönüllünün arama kurtarma çalışmalarını eleştirmesi üzerine alanda bulunan polis, durumu alanda güvenlik önlemi alan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Röportajın yapıldığı yere gelen Güvenlik Şube ekipleri, Güleş ve Ömer adlı gönüllüyü birlikte gözaltına aldı. Gözaltına alınan Güleş ve Ömer adlı gönüllü, Güvenlik Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde tutulan Güleş ve Ömer adlı gönüllünün ifadeleri sistemde yaşanan arıza nedeniyle alınamadı. Güleş ve Ömer isimli gönüllünün ifadelerinin yarın alınması bekleniyor. (Diyarbakır/MA)

 

23:48

KIZILAY DA VATANDAŞTAN PARA İSTEDİ

AFAD'ın ardından Kızılay da vatandaşlara gönderdiği mesajla depremzedeler için bağış yapılmasını istedi.

DEPREM VERGİLERİ NEREDE?

AFAD da yardım adı altında para istemiş, bu tepkilere neden olmuştu, deprem vergilerinin akıbeti gündem olmuştu. 17 Ağustos 1999'daki depremin ardından “dayanışma vergisi” adıyla vergi toplanmaya başlanmış, vergi, 2003’te kalıcı hale getirilmişti. 1999 ile 2003 yılları arasında Özel İletişim Vergisi (ÖİV) adıyla 4,6 milyar lira toplanmıştı. 2003-2022 döneminde toplamda 78,3 milyar lira ÖİV toplandı. Bu yılın ilk 10 ayında ise toplanan tutar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığının verilerine göre Ocak-Ekim döneminde 7,4 milyar lira ÖİV toplandı. 2021 yılının tamamında 6,6 milyar lira toplanmıştı. (HABER MERKEZİ)

 

23:38

BABACAN: KİMLİĞİ TEYİT EDİLEMEYEN CENAZELER, VEFAT SAYISINA YANSITILMIYOR

Hatay'da incelemelerde bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, enkazlarda cenazesine ulaşılıp, kimliği tespit edilemeyen yurttaşların resmi verilere dahil edilmediğini söyledi, "'Ulaşılan cenazelerden eğer kimliği henüz teyit edilmediyse hayatını kaybedenlerin sayısına henüz yansıtılmıyor. Üzülerek söylüyorum ki rakamlar yükselecek, acı her gün büyüyecek" dedi. 

Babacan “Büyük bir yıkım söz konusu. Televizyon ya da telefon ekranlarında gördüğünüz her bir kurtarma faaliyetinin karşısında ekranlarda görmediğiniz en az 100 tane kurtarmama, kurtaramama faaliyeti söz konusu. Yani bir faaliyet yok. Enkazlar var. 10-15 katlı binalar yıkılmış. Aileler binaların etrafında yardım bekliyor ama hareket yok. Yıkılan 100 binanın belki 1 tanesinde kurtarma faaliyeti var. Diğerlerinde hiçbir faaliyet yok. İnsanlar çaresiz bir şekilde bekliyor.” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 

23:15

MALATYA MASKİ: DEPOLARIMIZDA SU SEVİYELERİ AZALDI, SU KESİNTİSİ YAŞANIYOR

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (Maski) Genel Müdürlüğü, abonelerine gönderdiği mesajda, "Sayın abonelerimiz yaşanan
depremden kaynaklı, elektrik kesintilerinden ötürü depolarımızda ki su seviyeleri azalmıştır, kaptajlarimizdaki suların azalması, artçı depremlerden dolayı çamurlu akması ve şebeke hatlarında oluşan kırıklardan kaynaklı su kesintileri yaşanmaktadır. Ekiplerimiz sahada olup arızalara müdahale halindedirler. Suların ne zaman normale döneceği ile alakalı bir zaman dilimi paylaşamıyoruz. Sabrınız ve
anlayışınız için teşekkür ederiz." dedi.

(Malatya/EVRENSEL)

23:02

BAKANLIK TAŞIT BİLGİLERİNİN BİLDİRİLMESİNİ İSTEDİ 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan her türlü taşıtın afet bölgelerimizde görevlendirmeleri yapılacaktır. Taşıt bilgilerinin (türü, kapasitesi, iletişim kişisi) aadym@uab.gov.tr adresine ve Bakanlığımızın Bölge Müdürlüklerine bildirilmesi önemle rica olunur'' denildi. (DHA)

22:51

EKREM İMAMOĞLU: GERÇEKLERDEN KORKMAK VE ZAYIFLIKTIR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bant daraltılmasına tepki gösterdi, İmamoğlu, sosyal medya paylaşımında, "Cumhurbaşkanı deprem bölgesinde iken gelecek olumsuz tepkiler kamuoyuna yansımasın diye sosyal medya ve internet iletişimini kısıtlamak sadece gerçeklerden korkmak ve zayıflıktır. Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenler özgüveni yüksek kişilerden oluşmalıdır" dedi.

(HABER MERKEZİ)

22:36

ADIYAMAN'DA DEPREMZELERDEN BAKAN VE VALİYE TEPKİ

Adıyaman'da depremzedelerin tepki gösterdiği Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Vali Mahmut Çuhadar, araçlarına binerek bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

(HABER MERKEZİ) 

22:32

BİRECİK'TE GÖZALTINA ALINAN İKİ GAZETECİ SERBEST BIRAKILDI

Urfa Birecik'te deprem enkazını görüntülerken gözaltına alınan MA muhabiri Mahmut Altıntaş ve JINNEWS muhabiri Sema Çağlak serbest bırakıldı. Gazetecilere "Birecik’e neden geldiniz?" gibi sorular sorulduğu ve kurum kartlarına el konulduğu belirtildi. (MA)

22:13

TTB: SAHRA HASTANELERİ ACİLEN AÇILMALI

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Sağlık Hizmetleri (ODSH) Kolu ve sağlık emek-meslek örgütlerinin oluşturduğu Deprem Kriz Masası deprem bölgesindeki son durumu aktardı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım; kamu erki tarafından deprem bölgesine giden sağlık emekçileri için yeterli koşulların sağlanmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın kendilerine dönüş yapmadığını belirterek, koordinasyonu geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

İLETİŞİMSİZLİK SÖZ KONUSU

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, hekimlerin deprem bölgesinde uzun süre kalmalarının olanaksız olduğunu, tükenmeyi önlemek adına dönüşümlü çalışmanın gerektiğini vurguladı. Fincancı, hayatını kaybeden yurttaşların kimliklendirme ve ölüm nedenlerinin tespitinin çok önemli olduğunu belirtti. Sahada bulunan adli tıp uzmanlarının kimliklendirme süreçlerine yetemediğini, Adalet Bakanlığı’nın adli tıp uzmanlarının görevlendirmelerinde engel çıkardığını ifade eden Fincancı “Burada bir iletişimsizlik ve organizasyonsuzluk söz konusu. Elektriğin olmadığı koşularda hızla jeneratörlerin kurulması, sağlık birimlerinin oluşturulması ve hızla TTB ile işbirliği içinde bu tür ortamların hazırlanması mümkün olabilecekken ne yazık ki bu olamadı” dedi.

İLLERDEKİ DURUM

Hekimler Antep'te organizasyon eksikliği olduğunu, gönderilen yardımların şehre ulaşmadığını, şehirde elektrik, doğalgaz ve su sıkıntısı yaşandığını, yurttaşların bölgede temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirtti.

Hatay’da yurttaşların kaderlerine terk edildiğinin, ilk 48 saate hiçbir enkaz kaldırma çalışmasının yapılmadığının, bölgedeki yurttaşların büyük bir insanlık krizi ile karşı karşıya olduğunun altını çizildi. 

Adıyaman ve çevre ilçelerde birinci basamak sağlık hizmetlerinin tamamen durduğu, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinde de ciddi sorunlar söz konusu olduğu aktarıldı. İlaçlara erişimdeki eksikliklerin müdahalede zorluklara yol açtığı, kentte arama-kurtarma faaliyetlerinin yetersiz olduğu vurgulandı.

Bölgedeki sağlık yükü Adana’ya yüklenmiş durumda. Hasta akışının yoğunluğundan, hastaları sevklerindeki sorunlardan söz eden TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, bir an önce sahra hastanelerinin açılarak gönüllü hekimlerin çalışmasına hazır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ökten, koordinasyonda yaşanan sorunların ilerleyen günlerde daha vahim sonuçlar doğuracağına da dikkat çekti.

Maraş'ta depremin ilk gününde herhangi bir katkının sağlanamadığı, yurttaşların ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğu, kentteki tüm yükün üniversite hastanesinde olduğu belirtildi.

Urfa'da yurttaşların temel ihtiyaçlara ulaşımda sorun yaşadığı, sağlık kurumlarının bölgeden gelen hastaları kabul ettiği aktarıldı. (HABER MERKEZİ)

21:57

ODTÜ'LÜ ÖĞRENCİLER: YURTLAR ODTÜ ÖĞRENCİLERİNE VE AİLELERİNE AÇILMALI

ODTÜ öğrencileri, ODTÜ Medya Topluluğuyla birlikte ODTÜ rektörlüğüne yurtların deprem bölgesindeki ODTÜ öğrencilerine ve ailelerine açması için mail kampanyası başlatıyor. ODTÜ Rektörlüğü, deprem bölgesinde bulunan ODTÜ öğrencilerinin kendi yurtlarına geri dönebileceğine dair mail attı fakat aileleri hakkında bir ibare kullanmadı. Bunun üzerine ODTÜ Medya Topluluğu ve öğrenciler, rektörlüğe karşı mail kampanyası başlattı.

Çağrıda “Deprem bölgesindeki ODTÜ öğrencilerinin ailelerinin yanından ayrılıp yurtlarına tek başına dönmeleri düşünülemez. Çoğu öğrenci ailesini bırakıp dönemeyecektir. Müsait yurtlar, misafirhaneler ve konukevileri yalnızca öğrencilerin değil, ailelerinin de konaklaması için tahsis edilmelidir" ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

21:17

ÜÇ SORUDA OHAL İLANI VE GAZETECİLERİN HAKLARI

OHAL kararı nedir? Hangi şartlarda OHAL ilan edilebilir ve nasıl sınırlamalar getirilebilir. MLSA avukatları, gazeteciler için bu sorulara cevap veren bir bilgilendirme ve değerlendirme metni hazırladı.

Metinde özetle şunlar ifade edildi:

"Afete müdahale sırasında yararlanmak için haberleşme araçlarına el koymak dışında sınırlama getirilmemiştir.

Kanun maddesi, haberleşmenin engellenmesine izin vermemektedir, bu yorumlama ancak keyfi bir yaklaşımın sonucu olabilir.

OHAL ilanı, iletişim kaynaklarının sınırlandırılmasında, haberleşmenin engellenmesinde kullanılamaz.

Anayasa’nın ilgili hükümleri ve OHAL kanununun ilgili maddelerinde gazetecilik faaliyetlerine engel olmaya yönelik bir hüküm bulunmamaktadır. Bunun aksine uygulamalar Anayasa’nın 14. maddesi kapsamında korunan Temel Hak ve Hürriyetlerin Kötüye Kullanılmaması prensibinin ihlaline ve keyfi uygulamalara sebebiyet verecektir.

Deprem bölgelerinde haber takibi yapmaya çalışan gazetecilerin engellenmeye çalışılması Anayasa’ya ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı olup, basın özgürlüğünü açıkça ihlal etmektedir.

Afet bölgelerinde haber yapmaya çalışan gazetecilere Turkuaz kart ve akreditasyon şartı gibi engellemelerin hiçbir yasal dayanağı olmayıp, Basın Kanunu’nda bu konuda bir düzenleme yer almamaktadır.

Bu uygulama, kamu görevini yerine getiren gazetecilerin iş ve çalışma hürriyetleri ihlal etmektedir." (MEDYA SERVİSİ)

21:08

FUAT OKTAY: DEZENFORMASYONLA İLGİLİ BİR ŞEY VARSA ONUN DA GEREĞİNİ YAPACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremlere dair son bilgileri paylaştı.

Oktay özetle şunları söyledi:

"Artçı depremlerin sayısı 790. 3'ü 6, 24'ü 5 ve 6 arasında büyüklükte.

Arama kurtarma faaliyetleri noktasında hem içeriden hem de dışarıdan katkı veriyıruz. Toplam şu anda 21 bin 600 olmuş durumda. Yurt dışından gelen çalışmalar bunun içerisinde. Geleceklerle birlikte 66 ülkenin arama kurtarma ekiplerini sahada görüyoruz. Bunun 4 bin 931'i fiilen sahada. 1756 kadar da gelecek olan var. Bu gece geldikçe sahaya malzemeleriyle birlikte sevk ediyoruz.

Arama kurtarma K-9 köpeklerini sahaya sevk etmiş durumdayız.

Sağlık görevlilileri, sivil toplum örgütleri ve gönüllüler dahil ilgili tüm toplam görevli sayısı 103 bin 800.

İş makineleri sayısı 5 bin 531.

Vinç en büyük ihtiyaçlardan biri, 900'ü geçmiş durumda.

10 ilimizden özellikle Kilis, Antep, Adana, Urfa ve bir nebze Malatya'yı da buna dahil edebiliriz, diğer illerimize göre biraz daha, rahatlamış kelimesini kullanmak istemiyorum tabii böyle bir afette ama artık arama kurtarma faaliyetleri noktasında buradaki ekipleri diğer tarafa kaydırabilecek şekilde bu illeri rahatlatmış durumdayız.

Adıyaman, Hatay ve Maraş başta olmak üzere yine Malatya bunun içerisindedir, tüm gücümüzle sahaya basmaya çalışıyoruz hep birlikte.

Afet bölgeleri dışında 1 milyon 60 bin kadar kapasite oluşturmuş durumdayız. Bölgeden çıkmak isteyen vatandaşlarımızın dışarıya sevkiyle ilgili bir mekanizma oluşturduk.

Yurtlar, pansiyonlar, spor merkezi vb. yerlerde geçici barınma altında olanların sayısı 500 bini geçmiş durumda. Her ilimize çadır gönderdik. 100 bin civarında çadırı 10 ilimize dağıtmış durumdayız.

1 milyon 250 bin battaniyeyi, il, ilçe ve özellikle ulaşılamayan köylere havadan helikopterlerle atmaya başladık, atıyoruz.

Çadır kentlerin kurulması devam etmekte.

Bugün itibarıyla 10 ilimizde beslenme faaliyetlerine girmiş durumdayız. Ulaşılmayan bölgeler valilikleri bilgilendirirse hızlı şekilde kendilerine ulaşılacaktır. Artık köylere girmeye çalışıyoruz beslenme konusunda.

Lojistik anlamda sahayı etkileyecek herhangi bir sorunumuz yok. Kapalı yolumuz yok. Havalimanı ile ilgili bugün de son derece çirkin biçimde siyasi çıkar amaçlı yapılan açıklamalar vardı. Hatay Havalimanı'nda onarım çalışamarı devam ediyor. Henüz kapalı.

Doğal gaz konusunda ana iletim hatlarındaki sorunları çözmeye başladığımızda 9-10 gün alacak demiştik. Bu akşam itibarıyla ana iletim hatlarındaki tüm arızalar giderilmiş durumda. Üç ile kontrollü şekilde doğal gaz vermeye başlayacağız.

Haberleşmedeki sorunları operatörlerimizle konuştuk. Tekrar yaşanmaması için çalışmalarını yürütüyorlar.

Refakatsiz çocukların sıkıntıya girmemesiyle alakalı emniyet güçleri dahil sıkı takipteyiz.

Olayın defin hizmetleri boyutu da olduğu için, manevi hizmet boyutu olduğu için Diyanet İşleri Başkanımız dahil sahada yoğun faaliyet göstermekteler.

10 ayrı yerde sahra hastanesi veya daha küçük ölçekteki hastanelerden kurulmuş durumda. Şehir hastanelerimiz afet bölgesi dışında ve içerisinde hizmetlerine devam etmekte. Kapasite olarak ciddi bir sorun yaşamıyoruz. Hatta sorun yaşamıyoruz.

10 gemi, 50 uçak ve 72 helikopterle faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.

Hane başında 10 bin TL'lik destek veriyoruz.

İş makineleri bekletiliyor iddiaları, yağmalama iddiaları, 'Havalimanını biz yapıyoruz, kim tutukluyorsa tutuklasın…' Son derece seviyesizce bir meydan okuma. Yok efendim yardımların kabul edilmediğiyle alakalı… Siz kimsiniz ya? Ne olduğunu zannediyorsunuz siz? Devletin yapamadığını bir tane belediyenin aracı yapacak! Hatay Havalimanı'nda hasar sonrası biz zaten havalimanlarımızı anında açmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz zaten. Siz kimsiniz ki havalimanındaki çalışmaları yapasınız?

OHAL ilan ediyoruz, bunun anlamı şudur: Hızlı hareket etmek zorundayız, kimsenin nazıyla niyazıyla uğraşamayız.

Araçlar planlama yapıldığı için bekletiliyor. Ankara Belediyesinin iş makinalarını moloz toplasın diye havalimanına yönlendiren biziz. Yazıklar olsun.

İskenderun Limanı'nda yangın çıkıyor, karadan ve havadan söndürülmeye çalışılıyor. İmkanı olan itfaiye ekiplerini davet ediyoruz. Bunlardan sadece bitanesi de İBB. Dahil eden, alan biziz. Sonra da 'Yangını söndürdük'…

Sosyal medya üzerinden, farklı alanlarda yok efendim yağmalama yapılıyor da bilmem ne yapılıyor… Dezenformasyonla ilgili bir şey varsa onun gereğini de yapacağız. Yapmama şansımız yok!"

SOSYAL MEDYA KISITLAMASI SORUSUNA YANIT VERMEDİ

"Depremden bu yana yüzlerce vatandaş sosyal medyadan yerlerini duyurdular, bu şekilde kurtarılanlar oldu. Ancak bugün birkaç saattir Twitter'a erişimde sorun yaşanılıyor. Bant daraltma kararı alındı mı? Alındıysa neden?" sorusu üzerine Oktay şunları söyledi.

"Biz şu anda burada afeti yönetiyoruz. Onunla ilgili zaten ilgili kurumlarımız var. Onu o kurumlarımızla birlikte değerlendirebilirsiniz. Benim öğrendiğim kadarıyla zannediyorum bazı teknik sorunları vardı. Kendileri o açıklamaları yapacaktır." (HABER MERKEZİ)

20:01

SOSYAL MEDYA KISITLAMASI | "CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM OFİSİ 'BTK YAPTI' DEDİ"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'ne "Twitter yasaklandı mı" diye soran Cüneyt Özdemir, gelen yanıtı açıkladı. Özdemir şunları söyledi:

"5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınlanların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkkında Kanun ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'nun 60'ıncı maddesinin 17. fıkrası uyarınca BTK böyle bir karar aldı deniliyor. 'Biz yapmadık, BTK yaptı' diyor. Yani işin özü şu an BTK tarafından yayınların engellendiğini duyuyorsunuz." 

February 8, 2023

(HABER MERKEZİ)

19:41

SOSYAL MEDYA KISITLAMASINA TEPKİLER

Deprem sonrası sosyal medyada kısıtlamaya tepki gösterdildi.

Hukukçu Yaman Akdeniz: Sosyal medya platformlarının hayati bir önemi var.

Ankara Barosu: İletişim hakkı engellenemez, yayın yasağı getirilemez.

Mülkiyeliler Birliği: Böylesine ağır bir felaket yaşanıyorken ve toplumun haber alma hakkı oldukça sınırlıyken bant daraltma uygulaması kabul edilemez. Haber alma ve iletişim kurma hakkımız önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

19:27

CHP'Lİ VEKİLLER SOSYAL MEDYA KISITLAMASI ÜZERİNE BTK'YE GİTTİ

Sosyal medyaya erişimin kısıtlanması üzerine CHP milletvekilleri Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gitti.

Vekiller, "Şu anda BTK binasında hiçbir yetkili yok. Sadece idari işlerden sorumlu daire başkanı var. O da bir şey bilmiyor, bir cevap veremiyor" açıklamasında bulundu.

Özkan'ın hesabından paylaşılan videoda Akın, "BTK'ya geldik, bilgi talep ettik. Dediler ki bir kişi var, Metin Yazıcı, o da binanın idari işlerinden sorumlu. Ona sorduk, bu bant daraltma uygulaması kararı kimin tarafından hangi gerekçeyle yasanın hangi maddesine göre verilmiştir? Siz vermediyseniz bunu yapan kimdir, tepit ettiniz mi? Suç duyurusunda bulundunuz mu? Allah aşkına akıl vicdan insaf… Şu anda yapılması gereken tam tersine iletişim kanallarının maksimum düzeyde açılması. Sorduk ve cevap bekledik. Bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

19:17

"JANDARMA 2 BEBE BİSKÜVİSİ, 3 SÜT DAĞITIP GİTTİ"

Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı bir köyde bulunan Yusuf Doğan, Elbistan ve Maraş'taki durumu aktardı. Doğan, "Bugün 3 kişilik jandarma ekibi geldi, 2 tane bebe bisküvisi ve 3 tane süt dağıtıp geri gittiler. Halk kendi imkanı dışında bir destek bulamıyor, devletten umudu kesti" ifadelerini kullandı.

18:53

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 2802'YE ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep, Lazkiye ve Tartus'ta yaşamını yitirenlerin sayısı 1262'ye çıktı, bu bölgelerde 2 bin 285 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde en az 1540 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 750'den fazla kişi yaralandı.

Son bilgilere göre ülkede en az 2 bin 802 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 35 kişi yaralı. (DIŞ HABERLER)

18:52

SAĞLIK HİZMETLERİNDE EN BÜYÜK SORUN KOORDİNASYON

Sağlık örgütleri deprem bölgesindeki çalışmalara ilişşkin açıklamalar yaptı; Türk Tabipleri Birliği (TTB), koordinsyon sorunu nedeniyle bölgeye giden sağlık emekçilerinin geri gönderildiğini aktarırken, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) da aynı soruna dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

18:45

ERDOĞAN'DAN HAKARETLER: HAYSİYETSİZ, NAMUSSUZ, ŞEREFSİZ…

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hatay'da açıklama yaptı.

Erdoğan özetle şunları söyledi:

"Elbette eksiklikler var. Şartlar çok açık net ortada. Böylesine büyük bir felakete hazırlıklı olabilmek mümkün değildir.

Deprem alanını afet bölgesi ilan ettik. Ayrıca 10 ili kapsayan OHAL kararı alarak süreci hızlandırdık.

Gereken her adımı atarak kimseyi yıkıntılar altında bırakmayacak, kimseyi mağdur etmeyecek bir afet yönetimi yöneteceğiz.

Bu dönem bir bilik beraberlik dönemidir. Böyle bir dönemde hâlâ basit siyasi çıkar uğruna çirkefçe olumsuz kampanyalar yürütmeyi ben şu anda hazzedemiyorum. Üzerimde bulunan makamın sorumluluğu olmamış olsa ben bugün böyle konuşmam, çok daha farklı konuşurum.

Mevcut hükümet tüm imkanlarını seferber ederek adımlarını atmış ve bu ara dönemde tüm depremzedelere 10'ar bin lira verme kararını Maraş'ta açıkladım. Bu son değil. 10 vilayetimizin 10'unda TOKİ'nin yönetimindeki tüm müteahhit firmaları devreye sokmak suretiyle hem enkaz kaldırmaları hızlandıracağız, bunun yanında da konut yapımını hızlandıracağız. Bunlar bizim bildiğimiz işler, biz bunları yaparız. Biz bu konularda kendimizi ispatlamış bir hükümetiz.

60'ı aşkın ülkeden birçok destekler, yardımlar geliyor. Azerbaycan, İsrail, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt desteklerini vermiş durumda.

Bugün bizim için sınama günüdür. Bu millet bugüne kadar nasıl bunları sınayarak atlattıysan bunu da atlatacaktır.

Türkiye genelindeki vefat sayısı 9 bin 57. 

Hatay'daki vefat sayısmız şu an itibarıyla 3 bin 356. 

Yaralı sayısı ülke genelinde 52 bin 979. Yıkılan bina sayısı 6 bin 444.

Şu an itibarıyla Hatay'ımızda asker, polis, jandarma toplamda 21 bin 200 personel görev ifa ediyor. Bununla ilgili olarak da bazı haysiyetsiz, açık konuşuyorum, namussuz kişiler, kampanya yaparak 'Hatay'da biz asker, jandarma, polis göremedik' gibi yalan yanlış iftiralar atıyorlar. Bizim askerimiz, jandarmamız, polisimiz şereflidir ama bu şerefsizlerin ağzına biz onları meze yaptırmayız.

Sağlık çalışanlarında da 9 bin 179 personel burada akredite ve çalışıyor.

Burada yıkık bina sayımız 2 bin 749. 170 ekip ve 5 bini aşkın arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. 18 ülke yabancı olarak buradalar. Arama kurtarma çalışmalarına katılıyorlar." (HABER MERKEZİ)

18:03

BİRECİK'TE İKİ GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI

Urfa’nın Birecik ilçesinde yıkılan bir binanın enkazında çekim yapmaya çalışan MA muhabiri Mahmut Altıntaş ve JINNEWS muhabiri Sema Çağlak gözaltına alındı.

18:01

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ, MALATYA'DA: İNSANLAR ENKAZDA, ERDOĞAN 10 BİN LİRA DİYOR

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, beraberindeki heyetle birlikte depremin vurduğu Malatya'ya gitti. Buradaki duruma dair bilgi veren Akdeniz, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "10 bin lira yardım vereceğiz" açıklamasını eleştirdi.

Akdeniz, “Şu an binlerce insan hâlâ enkaz altında, hâlâ insanlar feryat ediyorlar. Bakın Kürecik’in köylerine yardım götüremiyor insanlar. Yollar kapalı, su götüremiyorlar, ekmek götüremiyorlar. AKP’li Cumhurbaşkanı üç gün sonra geldiği deprem bölgesinde 10 bin lira diyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

17:54

ESKİ AKP MİLLETVEKİLİ MARAŞ'TA İMAMOĞLU'NU "İNGİLİZ UŞAĞI" DİYE BAĞIRARAK HEDEF ALDI

Eski AKP Milletvekili Nursel Kocabaş Reyhanlıoğlu, depremin merkez üssü Maraş'ta incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu "İngiliz uşağı" diye bağırarak hedef aldı.

25 ve 26. dönem AKP Kahramanmaraş Milletvekili Reyhanlıoğlu, İmamoğlu'na, "Ne geziyorsun Türkiye’yi, sen İstanbul’una bak. Gelmeyin, defolun gidin" diye bağırdı. Bu sırada İmamoğlu’nun “Sakin, tamam, tamam” diyerek Reyhanlıoğlu’nu sakinleştirmeye çalıştığı duyuldu. Reyhanlıoğlu'nun kendisini hedef alan açıklamaları devam edince İmamoğlu, "Sen normal değilsin ablacığım" yanıtını verdi.

Bunun üzerine Reyhanlıoğlu, "Ben normalim, defol. İngiliz uşağı, defol. Devlet burada, gelmişler şov yapıyorlar" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

17:42

SOSYAL MEDYA KISITLAMASINA AKŞENER'DEN TEPKİ

Twitter kısıtlamasına bir tepki de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi.

Twitter hesabından açıklama yapan Akşener, “Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!” dedi.

17:38

BORSA İSTANBUL 5 GÜN KAPATILDI

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Pay Piyasası ile VİOP bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 5 iş günü kapatılmasına ve bugünkü işlemlerin iptaline karar verildi" denildi.

17:21

ÖZGÜN EMRE KOÇ SERBEST BIRAKILDI

Depremle ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek "halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla gözaltına alınan Siyaset Bilimci Özgün Emre Koç, bugün savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Daktilo1984 çalışma arkadaşları, Özgün Emre Koç’un gözaltına alınmasının akademik hürriyetlerin ve ifade hürriyetinin ihlali olduğunu ve bunun topluma gözdağı anlamına geldiğini söylemişti. Yapılan açıklamada "Hükümetlerin gücünü, sivil ve masum insanları mağdur etme becerisi değil, mağdur olmuş insanlara yardım etme kapasitesi belirler. Bu fark, Özgün Emre’nin niçin ifadeye çağrıldığını da açıklamaktadır" ifadeleri yer almıştı. (HABER MERKEZİ)

17:11

KILIÇDAROĞLU'NDAN TWITTER'A ERİŞİM ENGELİNE TEPKİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter'a erişimin kısıtlamasına tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu,  "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz" dedi.

(HABER MERKEZİ)

17:05

NETBLOCKS: TÜRKİYE'DE TWITTER KISITLANDI

Netblocks, Maraş merkezli depremlerin üçüncü gününde Twitter'a erişimin kısıtlandığını bilidirdi.

Gerçek zamanlı ağ verileri üzerinden erişim engellemelerini analiz eden Netblocks, 40 ayrı gözlem noktasının verilerine dayanarak, Turkcell ve TTNet servis sağlayıcıları üzerinde Twitter’ın engellenmekte olduğunu açıkladı.

Bilgi almak için ulaşmaya çalıştığımız BTK’de ise santralin bizi yönlendirdiği numaralardan hiçbiri telefonlarını açmadı.

(MEDYA SERVİSİ)

16:58

ERDOĞAN YİNE "KADER" DEDİ

Depremlerin üçüncü gününde merkez üssü Maraş'a giden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisiyle konuşan depremzedeye "Olanlar hep oldu. Bunlar kader planının içinde olan şeyler" dedi. (HABER MERKEZİ)

15:59

MARAŞ'TA DEPREMZEDE KILIÇDAROĞLU'NA SARILIP AĞLADI: "ÇOCUKLAR GİTTİ BAŞKANIM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü Adana ve Hatay ziyaretlerinin ardından bu sabah önce Osmaniye'ye ardından da Maraş'a geçti.

Bir depremzede, Kılıçdaroğlu'na sarılıp ağlayarak “Benim çocuklarım enkaz altında. Bizim çocuklar gitti başkanım. Bizi kurtarın, ekiplerinizi çekin buraya” diye feryat etti. 

Kılıçdaroğlu'na İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de eşlik ediyor. (HABER MERKEZİ)

15:54

BARINMA ALANI OLARAK GÖSTERİLEN YURT HASARLI

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından depremde mağdur olanlar için açılan barınma yerlerinden biri olan Süleyman Bin Halid öğrenci yurdunun, depremde hasar gördüğü ortaya çıktı.

15:20

AFAD: KİMLİKLENDİRME YAPILAMAYAN CENAZELER 24 SAAT SONRA DEFNEDİLECEK

AFAD, depremde hayatını kaybeden ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp defnedileceğini duyurdu.

Açıklamada, "Afete maruz vilayetlerimizden iletilen bilgilerde naaşların muhafazasında sıkıntılar yaşanabileceği, cenazelerde bozulmalar olabileceği değerlendirmeleri göz önünde bulundurularak yakınları/tanıdıklarınca teşhis suretiyle ya da adli tıp yöntemleriyle kimliklendirme yapılamayan naaşların 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınmasını müteakip Cumhuriyet Savcılığı ile Mülki İdare Amirliğinin değerlendirmesi çerçevesinde kabrin yeri/konumu tutanağa bağlanarak dini vecibelere uygun defnedilmesi uygun görülmüştür" denildi. (DHA)

15:09

MİLLİ BASKETBOLCU NİLAY AYDOĞAN DA ENKAZ ALTINDA

Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde mücadele eden Çankaya Üniversitesi'nin forması giyen milli basketbolcu Nilay Aydoğan'ın, babaannesini ziyarete gittiği Malatya'da enkaz altında kaldığı ifade edildi.

Malatya'daki Mehmet Buyruk Caddesi 64 numaradaki Hakim Bey Apartmanı'nın enkazında, Nilay Aydoğan ile birlikte 60 kişi olduğu tahmin ediliyor.

Ağabeyi Ömer Berkay Aydoğan, günler sonra kalabalık bir ekibin enkaza geldiğini söyledi.

Çankara Üniversitesi Spor Kulübü'nden yapılan açıklamada; "Değerli sporcumuz Nilay Aydoğan, Milli takım arasında Babaannesini ziyarete Malatya iline gitmiştir. Alınan bilgiler doğrultusunda Nilayımızın kaldığı evin yıkıldığı bilgisi gelmiştir ve kurtarma işlemi devam etmektedir. Ailesinden ve yakınlarından güncel bilgiler almaya çalışıyoruz. Dualarımız Nilayımız ile birlikte" denildi. (HABER MERKEZİ)

14:32

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI: HALKIMIZI ÖLÜME TERK EDEN BU İKTİDARA KARŞI ÖFKEMİZ ÇOK BÜYÜK

Emek ve Özgürlük İttifakı, Maraş merkezli depremlere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kararına dair açıklama yaptı.

İttifak, deprem sonrasında yapılması gerekenin OHAL ilanı değil, toplumsal seferberlik olduğunu söyledi.

Depremin üzerinden 55 saat geçtiği ve binlerce kişinin hala enkaz altında olduğu, hayatta kalan kişilerin ise ağır kış koşullarında aç ve açıkta bekletildiğini belirtilen ittifak, "Ülke çapında yaşanan bu yıkım karşısında üç gündür halkımızı ölüme terk eden bu iktidara karşı öfkemiz çok büyük! AKP/MHP iktidarı enkaz altındaki insanlarımızın canını kurtarmak bir yana kentleri yerle bir eden bu depremde ilk 24 saatte kentlere adım dahi atmamıştır. Bu tekçi rejim halkımızı ölüme terk etmiştir” dedi.

Devlete bütün imkanlarını, toplumu ve yaşamı savunmak için seferber etmesi çağrısında bulunan ittifak, "Halkın kaynakları iktidarın bekası için değil halk için kullanılmalıdır! Bugün halklarımızın tek talebi budur! İktidarın bütün engellemeleri, halka ve yaşama karşı suçtur. Dayanışmayı büyütmeye, yaşamı savunmaya, sahada halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Hiçbir baskı ve otoriter karar bizi halkımızın yanında olmaktan alıkoyamayacaktır. Bu yıkımı birlikte kaldıracağız. Bu felaketin üstesinden birlikte geleceğiz. Halkın yaşam savunusu hiçbir gerekçeyle engellenemez! Gün sahada olma günüdür! Faşizme karşı toplumu hep birlikte savunacağız!” dedi. (HABER MERKEZİ)

13:53

ERDOĞAN: İLK GÜN TABİİ Kİ BAZI SIKINTILAR YAŞANDI AMA…

Depremin üçüncü gününde Maraş'a giden Erdoğan, AFAD'ın kurduğu çadırlar önünde açıklama yaptı.

Erdoğan,  "Şu an itibarıyla vefat edenlerin sayısı 8 bin 574, yaralı sayısı 49 bin 133, yıkılan bina sayısı 6 bin 444" dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

"Benim milletimin bugüne kadar bu tür felaketlerde gösterdiği sabır neyse inanıyorum ki bu felakette de aynı sabrı bundan sonra da gösterecektir. Bütün imkanlarımızı seferber ettik. İlk gün tabii ki bazı sıkıntılar yaşandı ama ondan sonra ikinci gün ve bugün duruma hakimiyet tesis edildi.

Bazı yerlerde ilk etapta havaalanlarında, yollarda sıkıntılarımız oldu. Ama bugün daha rahatız, yarın daha rahat olacağız, daha sonra inanıyorum ki daha rahat olacağız. Akaryakıtta vesaire bazı ufak tefek sıkıntılar var, onları da peyderpey aşıyoruz.

Hedefimiz inşallah bir yıl içerisinde aynen diğer felaketleri yaşadığımız illerde nasıl hemen TOKİ olarak bu operasyonları yaptıysak aynı şekilde Maraş ve diğer dokuz ilimizde de bunları gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızın bizler asla sokakta kalmasına müsaade edemeyiz.

Antalya, Alanya, Mersin gibi illerimizde otellerle görüşmelerimizi yaptık ve bu görüşmelerle, buralardaki otellerde kalma arzusunu ortaya koyan vatandaşlarım olursa, biz vatandaşlarımızı bu illerdeki otellere yerleştirmeye hazırız. Kendileriyle görüşmelerimizi yaptık. Ciddi bir oda kapasitesine ulaştık. Vatandaşlarımız olur ya bu çadırlardan memnun olmayabilirler. Evet derlerse kendilerini oralara yerleştirmek suretiyle, yeme içme yatma her şey o otellerde karşılanacak.

AFAD'ın merkezinden yapılan yapılacak olan açıklamalar dışında provokatörlere fırsat vermemenizi özellikle istiyorum. Basın mensubu arkadaşlarımın, bu provokasyonlara fıırsat verenlere onların fırsat vermemesini istiyorum. Çünkü bugün birlik olma zamanıdır, dayanışma zamanıdır.

Hasar tespitleriyle birlikte ailelere belli desteğimizi inşallah vereceğiz. Şu an Hazine ve Maliye'den bu konuda belli bir bütçeyi ayırmış vaziyetteyiz. Hasar tespitleriyle her aileye onları bu süreçte rahatlatacak bir rakamı ki bunu inşallah on bin olarak planladık, on biner lira bu ailelere şu anda bizler hükümet olarak ulaştıracağız. Bu geçiş döneminde sıkıntılarını giderelim istiyoruz."

(HABER MERKEZİ)

13:45

BOZDAĞ'DAN "KOLON KESTİLER, ŞİKAYET ETTİK, İŞLEME KONMADI" DİYEN YURTTAŞA "ÖNCELİĞİMİZ ENKAZ ALTINDAKİLERİ KURTARMAK" YANITI 

Maraş merkezli depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Diyarbakır’a giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamasının ardından bir yurttaş “Bakanım sizinle görüşmek istiyoruz. İki yıl önce buradaki marketlerin kolonlarını kestiler. Şikayet ettik ama işleme konmadı. Kaç tane yakınımız hayatını kaybetti” dedi.

Tepki karşısında şaşıran Bozdağ, “Geliyorum” dedi ve vatandaşların yanına doğru yürüdü. Bozdağ, “Önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak. Arkasından yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru olanlar varsa hepsi hesabını verecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

13:34

KILIÇDAROĞLU: GELSİNLER TUTUKLASINLAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Kapanan Hatay Havalimanı'nı onarıyoruz. Gelsinler tutuklasınlar.", "Arkadaşlarım limana müdahale ediyor. Gelsinler tutuklasınlar."  ve "Binlerce TIR yardımla halkımızın yanındayız. Gelsinler tutuklasınlar." paylaşımlarını yaptı.

Kılıçdaroğlu, dün yaptığı açıklamada "İnsanlarımızın halini gördükçe öfkem artıyor. Birileri bu ülkenin kaynaklarının nereye harcandığının hesabını vermek zorundadır. Onun için birilerinin felaketi yumuşatma çabalarına destek vermeyi asla düşünmüyorum. Belediye başkanlarımıza söyledim. Kaynak sağlamak için ellerinden geleni yapacaklar. Bürokratik engel mi koyuyorlar? Yapın, dinlemeyin. Bu halka ekmek, battaniye bulmak için tutuklanmanız gerekirse tutuklanın. Ağız dalaşı, protokoller, bürokrasi bitti. Çünkü söz bitti söz" demişti. (HABER MERKEZİ)

13:13

ADIYAMAN'DA HİZMET VEREN TEK HASTANE KALDI

Elektrik, su, doğal gaz yok. Kent harabeye dönmüş, yıkılmayan binalar ise içine girilecek durumda değil. Hava soğuk, buz kesiyor. Enkaz altında hâlâ kurtarılmayı bekleyenler var. Yardım yetersiz, içecek bir yudum suya muhtaç insanlar. Yaralılar içinse tek bir hastane var, onda da cerrahi müdahale imkanı yok. Burası halkın isyan edip valiliğe yürüdüğü, depremin yıktığı, devletin yardımına koşamadığı Adıyaman…

13:04

TEKSTİL İŞÇİLERİ DEPREMZEDELERİN YANINDA

Bursa İznik'te bir tekstil fabrikasında işçiler depremzedeler için sabaha kadar çalıştı.

1500 mont ve binlerce battaniye üretimi için canla başla çalışan işçiler "Depremzedelerin yanındayız" dedi.

12:58

POLONYALI İTFAİYECİLER ADIYAMAN'DA 9 KİŞİYİ KURTARDI

Polonya Devlet İtfaiye Teşkilatı Başkomutanı Tuğgeneral Andrzej Bartkowiak’ın başında bulunduğu 76 kişilik arama kurtarma ekibi, Adıyaman Besni’de 9 kişiyi kurtardı. Ekip son olarak bugün saat 05.51 sularında 13 yaşındaki bir kız çocuğunu enkazdan sağ olarak çıkardı.

(HABER MERKEZİ)

12:41

SURİYE'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 2530'A ÇIKTI

Maraş'ta meydana gelen deprem Suriye'nin pek çok kentinde de yıkımlara neden oldu. Devlet kontrolündeki Hama, Halep, Lazkiye ve Tartus'ta yaşamını yitirenlerin sayısı 1250'ye çıktı, bu bölgelerde 2 bin 45 kişinin yaralandığı bildirildi. AA'nın aktardığına göre Suriye'nin İdlib ile Türkiye destekli silahlı cihatçı grupların kontrol ettiği bölgelerde en az 1280 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 600'den fazla kişi yaralandı.

Son bilgilere göre ülkede en az 2 bin 530 kişi yaşamını yitirdi, 4 bin 645 kişi yaralı. (DIŞ HABERLER)

12:36

DEPREMZEDELER RAPORLU İLAÇLARINI BİR KEZ REÇETESİZ ALABİLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maraş merkezli depremlerin etkilediği bölgelerde ikameti olanların, raporlu ilaçları ve tıbbi malzemelerini 1 defaya mahsus reçetesiz temin edebileceğini duyurdu.

Yapılan açıklamada uygulamanını Adana, Adıyaman, Maraş, Hatay, Diyarbakır, Antep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Urfa'yı kapsayacağı belirtildi. 

Ayrıca, "Afet bölgesinde bulunanlar, SGK ile sözleşmeli sağlık kurumlarına yaptıkları müracaatlarında muayene katılım payından muaf tutulacak. Sosyal Güvenlik kapsamındaki kişiler, kurum ile sözleşmeli eczanelerden alacakları ilaçlar ve tıbbi malzemeler için ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım payı da ödemeyecek. Deprem öncesinden kalan ve henüz tahsil edilmemiş muayene katılım payları ise daha sonra tahsil edilmek üzere ertelenecek" denildi. (DHA)

12:27

OHAL KARARI MECLİSE SUNULDU

Depremden etkilenen 10 ilde OHAL ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Meclis Başkanlığına sunuldu.

12:14

ERDOĞAN, MARAŞ'A GİTTİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maraş merkezli depremlerin üçüncü gününde, ilan ettiği OHAL kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bölgeye gitti.

Esenboğa Havalimanı'ndan uçakla Maraş'a giden Erdoğan'ın kent merkezindeki ziyaretinde çadır kente uğraması, ardından Pazarcık'a gitmesi bekleniyor.

AA'nın haberine göre Erdoğan'ın, daha sonra Hatay'a gitmesi planlanıyor. (HABER MERKEZİ)

12:03

DEPREMZEDELER SOĞUĞA ARAÇLARINDA GÖĞÜS GERİYOR, AKARYAKIT KUYRUKLARI OLUŞTU

Maraş'ta, yıkımlar ve riskli yapılar nedeniyle evlerine giremeyen binlerce kişi, geceyi araçlarında geçiriyor. Vatandaşlar, araçlarını evleri gibi kullandığı için akaryakıt tüketimi de arttı. Ancak akaryakıt istasyonları yoğun talebi karşılamakta güçlük yaşıyor. Akaryakıt istasyonlarının önünde araçlarıyla gelenler uzun kuyruk oluşturuyor. Birçok kişi bidonlarla gelerek kuyruğa girip bekliyor. Birçok akaryakıt istasyonu, yoğun talep nedeniyle kota uygulaması başlattı. Bazı istasyonlar 10, bazı istasyonlar ise 20 litre yakıt sınırı koydu.

11:57

VARANK, PATRONLARIN GÖNDERDİĞİ BATTANİYE SAYISIYLA ÖVÜNDÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Uşak'taki patronların deprem bölgesine 1 milyon battaniye göndermesiyle övünüp "Bu Türkiye'nin üreten bir ülke olduğunun da göstergesi" sözlerini sarf etti.

11:54

DSÖ, DEPREMLERİN ARDINDAN 3. SEVİYE ACİL DURUM İLAN ETTİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, Türkiye ve Suriye’de etkili olan iki büyük deprem sonrasında en yüksek seviye olan "3. Seviye Acil Durum" ilan ettiklerini duyurdu. Bu, DSÖ çapındaki varlıkların seferber edilmesi anlamına geliyor.

Dr. Kluge, “Kendi hayatları tehlikedeyken müdahale eden Gaziantep'teki saha ofisimizdeki DSÖ personeli de dahil olmak üzere ilk müdahale ekiplerini takdirle karşılıyorum” dedi.

DSÖ Avrupa’nın ekiplerinin Antep, Ankara ve İstanbul’da faaliyet gösterdiğini belirten Kluge, "Muazzam bir dayanışma gösteren üye devletlere teşekkür ederim. Uluslararası toplumu desteğini artırmaya devam etmeye, Türkiye Hükümeti ve DSÖ ile tam koordinasyon sağlamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı. (DHA)

11:35

CAN KAYBI 7 BİN 108'E YÜKSELDİ

AFAD, saat 10.35 itibarıyla Maraş merkezli depremlerde can kaybının 7 bin 108'e, yaralı sayısının 40 bin 910'a yükseldiğini duyurdu.

11:29

BORSADA İŞLEMLERİN DURDURULMASINA KARARI VERİLDİ

Borsa İstanbul AŞ, borsada işlemlerin durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.

Duyuru, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı. Açıklamada, "Borsamız Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası pay ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

11:04

AFAD: CAN KAYBI 5 BİN 957'YE YÜKSELDİ

AFAD, saat 09.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 bin 957 kişinin hayatını kaybettiğini, 38 bin 224 kişinin yaralandığını açıkladı.

11:02

MARAŞ'TA DEPREMZEDELER KORİDORDA TEDAVİ EDİLİYOR

Maraş'ta enkaz altından çıkarılan yüzlerce kişi, Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Burada tedaviye alınan depremzedeler, 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından risk sebebiyle giriş katındaki koridorlara taşındı. Yüzlerce kişinin tedavisi hastane koridorunda sürüyor. Durumu daha iyi olanlar ise otobüslerle çevre illerdeki hastanelere sevk ediliyor.

Rektör Alptekin Yasım, hastanenin kısıtlı personel ve destek hizmetiyle hastalara bakmaya çalıştıklarını söyledi. İkinci depremin hastanede hasara yol açtığını anlatan Yasım, "Deprem olduktan sonra sabaha karşı şehirdeki hastanelerin ameliyathanelerinin tamamı kullanılmaz haldeydi. Ameliyat olacak tüm hastalar bize geldi. Hastanede sıkıntı yoktu ancak ikinci depremden sonra oldu" dedi.

Yasım, ayrıca "Deprem anından bu yana 10 bin kişiye sağlık hizmeti verdik. Afet durumundan dolayı birçoğunun kaydını bile yapamadık" diye konuştu.

Depremden sonrası yardım alamadıklarını belirten Yasım, "Kızılay, çorba ikramına yeni başladı. Gaz olmadığı için yemek hizmeti veremedik. En azından çadır kurulmasını talep ettik. İnsanların dışarıda güvenli durabilmesi için bir sahra hastanesi kurulmasını istedik. Fakat taleplerimize hiçbir cevap alamadık. İhtiyaçlarımız had safhada. İstanbul'dan, Ankara'dan gönüllü sağlıkçılar geldi. Bunlar sağlık yükünü azalttı ama destek personeli konusunda büyük sıkıntı var" dedi. (DHA)

09:41

CAN KAYBI 6 BİN 234'E YÜKSELDİ

AFAD: "6 bin 234 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 37 bin 11 vatandaşımız yaralanmıştır."

09:29

MÜLTECİLERİN KAYITLI OLDUKLARI İLLERDEN ÇIKIŞLARINA İZİN VERİLDİ

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, izin belgesi olmaksızın mültecilerin kayıtlı oldukları illerden çıkışlarına izin verildi.

81 ilin valiliklerine gönderilen genelgede, "İstanbul hariç olmak üzere gittikleri illerde il göç idaresi müdürlüklerince kendilerine 90 gün süreli yol izin belgesi düzenlenmesi, depremden etkilenen illerde ikametli yabancılardan yol izin belgesi olmaksızın kolluk birimlerince ikamet ili dışında yakalananların yakalandıkları ildeki il göç idaresi müdürlüklerine teslim edilmeleri ve bu durumdaki yabancılara da il müdürlüklerince 90 gün süreli yol izin belgesi düzenlenmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

09:10

MARAŞ'TA BİR KADIN 52 SAAT SONRA KURTARILDI

Kahramanmaraş' ta Azerbaycan Bulvarı'nda bulunan Arıkan Otel enkazından 58 yaşında bir kadın 52 saat sonra sağ çıkarıldı.

(DHA)

08:51

ADLİ SÜREÇLERDEKİ SÜRE 15 GÜN UZATILDI

Adalet Bakanı Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda deprem bölgesindeki barolara kayıtlı avukatların ve müvekkillerinin hak kaybına uğramaması için adlî süreçlerdeki bilumum sürelerin depremin olduğu günden itibaren 15 gün uzatıldığını duyurdu. (HABER MERKEZİ)

08:30

ADIYAMAN'DA ENKAZ ALTINDAKİ ÇOCUK 47 SAAT SONRA KURTARILDI

Adıyaman'ın Besni ilçesinde depremde yıkılan bir binanın enkazında kalan 6 yaşındaki çocuk, annesinden 3 saat sonra, Kastamonu'dan bölgeye giden Taşköprü Belediyesi itfaiye ekibince kurtarıldı.

Taşköprü Belediyesinden Adıyaman'ın Besni ilçesine giden 4 kişilik itfaiye ekibi de bölgede arama kurtarma çalışması yürütüyor.

İlçe merkezinde yıkılan bir binanın enkazında çalışma yapan itfaiye ekibi, yaklaşık 47 saat sonra 6 yaşındaki Hacer Kaçmaz'ı sağ olarak çıkardı.

Sağlık ekiplerine teslim edilen çocuk, tedavi için hastaneye sevk edildi.

Hacer Kaçmaz'dan 3 saat önce annesi Rukiye Kaçmaz da Taşköprü Belediyesi itfaiye ekipleri tarafından aynı binadan kurtarılmıştı. (AA)

07:30

VENEZUELA'NIN GÖNDERDİĞİ EKİPLER YOLA ÇIKTI

 Venezuela'nın, merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderdiği arama kurtarma ekibi başkent Karakas'a 37 km uzaklıktaki Maiquetia kentindeki havaalanından yola çıktı. (AA)

06:55

MADENCİLER ANKARA'DA BEKLETİLİYOR

Deprem bölgesine gitmek için madenciler saatlerdir Ankara’da bekletiliyor. Madenciler bir tane bile uçak gönderilmemesine tepkili: “Kimse kılını kıpırdatmıyor. Oradaki canların hakkına giriyorlar.”

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

05:10

HATAY'DA 3 KİŞİ 48 SAAT SONRA ENKAZ ALTINDAN KURTARILDI

Hatay Kışlasaray Mahallesi İnönü Caddesi'nde yıkılan Vilyam Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmalarında Mona Gazel (52) ve Necla Melek (74) enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Gazel ve Melek sağlık kontrollerinin ardından hastaneye kaldırıldı. Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazından öğretmen Mesude Akar (24), 49 saat sonra sağ kurtarıldı. (AA)

04:09

AFAD, İHTİYAÇ LİSTESİ AÇIKLADI

AFAD deprem bölgeleri için öncelikli ihtiyaç listesi paylaştı.

(HABER MERKEZİ)

04:06

AKDENİZ'DE HATAY AÇIKLARINDA 4,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.22'de Yayladağı'na 71,61 kilometre uzaklıkta Akdeniz'de 4,0 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem 6.94 kilometre derinlikte meydana geldi. (HABER MERKEZİ)

04:00

BAKAN KİRİŞÇİ: BAZI GÖLET VE BARAJLARIMIZDA SIZINTILAR OLSA BİLE ÇOK ÖNEM ARZ ETMİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana'da yaptığı açıklamada Türkiye'de 110 baraj ve 30 gölet bulunduğunu, bunlardan 90'dan fazlasının incelendiğini açıkladı. Kirişci, "Elbette bunların böyle deprem dönemlerinde risk oluşturma ihtimali olduğundan, olanca özeni gösteriyoruz. Bahsettiğim şekilde bir barajımız Sultansuyu Barajı, o barajımız kendinden sonra herhangi bir yerleşim yeri olmadığı için ve devamında da Karakaya Barajı bulunduğu için orada herhangi bir problem olmasın düşüncesiyle suyu boşaltmaya zaten başladık. Kimseye de herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak, suyu da kaybetmemiş olacağız. Böyle çok minör denilebilecek düzeyde, diğer bazı gölet ve barajlarımızda sızıntılar olsa bile bunların çok önem arz etmediğini belirtmek isterim. Doluluk oranları da belirli bir düzeyde." ifadelerini kullandı. (AA)

03:16

EMEP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BAŞKAVAK: HATAY TAMAMEN YIKILMIŞ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, depremin üzerinden geçen iki günün sonunda Hatay genelinde durumun ne olduğuna dair bilgi verdi: "Hatay bir kent olarak tamamen yıkılmış diyebiliriz. Çok büyük bir kurtarma ekibi ihtiyacı var; birle, onla, elliyle ifade edilebilecek rakamlar yetersiz"

02:36

ODTÜ BİLEŞENLERİ DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLECEK İHTİYAÇ MALZEMELERİNİ HAZIRLIYOR

ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri'nde ODTÜ öğrencileri, akademisyenleri, mezunları ve mahalle halkının deprem bölgesine ulaştırılması planlanan ihtiyaç malzemelerini hazırlama süreci devam ediyor. Farklı üniversite ve ilçelerden de pek çok insan Vişnelik'te sürece katılıyor.

02:31

KILIÇDAROĞLU: BÜROKRATİK ENGELLERİ KABUL ETMEYECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum. Bu çöküş tam da sistematik rant siyasetinin sonucudur. Erdoğan’la, sarayıyla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım. Ben halkımın kavgasını vereceğim. Sonuna kadar." dedi.

(HABER MERKEZİ)

02:17

ADANA'DA HAVALİMANINDA YOĞUNLUK

Deprem bölgesindeki tek aktif havalimanı olan Şakirpaşa Adana Havalimanı'nda yoğunluk yaşanıyor. Yurttaşlar durumu alkışlarla protesto etti.

(MA)

02:06

HATAY'DA 45 SAAT SONRA BİR ÇOCUK KURTARILDI

Hatay merkezde bulunan Uğur Mumcu Caddesinde yıkılan bir apartmanın enkazından bir çocuk 45 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. (AA)

01:06

OHAL KARARI RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Depremin vurduğu illerde olağanüstü hal ilan edilmesine dair Cumhurbaşkanı kararı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.(HABER MERKEZİ)

00:16

 

 

DÜN NELER YAŞANDI?

Deprem bölgelerindeki enkazların bazılarına ilk depremin ardından 48 saat geçmesine rağmen arama kurtarma ekipleri ve ekipman gönderilmedi. Ciddi kayıpların ve yıkımların yaşandığı çoğu kentte halk beslenme, ısınma, barınma şartlarından mahrum kaldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın deprem yaşanan 10 ilde OHAL ilan edileceğini açıkladı. Emek Partisi "Halkın ihtiyacı OHAL değil acil yardım ve dayanışmanın örgütlenmesidir" dedi.

Hatay, Maraş ve Adıyaman'a görevliler dışında araç girişi 7 Şubat saat 11.00'den itibaren 48 saatliğine durduruldu. Gazeteciler bazı enkaz bölgelerinde engellendi.

Deprem bölgelerine sivil kurumlar alınmadı. Yardımlar engellendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AFAD harici koordinasyona müsaade edilmeyeceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sahada olmayan ekip yok. Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi" derken gece geç saatlere kadar hala bazı enkaz bölgelerinde AFAD’ın olmadığı, acil desteğe ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Adıyaman'da yakınlarını kaybeden yurttaşlar, yardım gelmediği için valiye tepki gösterdi.Valiliğe toplanan yurttaşlar, 'Yardımlar nerede?' diyerek valiyi protesto etti.

Siyaset Bilimci Özgün Emre Koç, 'eleştirel deprem paylaşımları' gerekçesiyle gözaltına alındı. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlaması yöneltildi.

Deprem bölgelerine 2 binden fazla TTK madencisi arama kurtarma ekibi olarak desteğe gitti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yardımların bürokratik engellere takılmasına tepki göstererek belediyelere "Bürokratik engel mi koyuyorlar, yapın dinlemeyin. Bu halka ekmek battaniye bulmak için tutuklanmamaız gerekirse tutuklanın. Ağız dalaşı, bürokrasi bitti" diye seslendi.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa