22 Ocak 2023 07:58
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ocak 2023 16:49

Maraş'ta evde çıkan yangında Suriyeli 3 kardeş hayatını kaybetti

Maraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde evde çıkan yangında dumandan etkilenen 3 kardeş hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Gökhan Çalı/AA

Paylaş

 

Maraş’ta bir evde çıkan yangında dumandan etkilenen Suriyeli 3 çocuk hayatını kaybetti. Çocukların babasının daha önce hayatını kaybettiği, annelerinin ise yangın sırasında evde bulunmadığı öğrenildi.

Yangın İsa Divanlı Mahallesi 20. Sokak’taki, Suriyeli bir ailenin yaşadığı evde çocukların olduğu sırada çıktı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen yangında dumandan etkilenen ve kardeş oldukları öğrenilen Zehra Atla (11) ile Muhammed Atla (1) hayatını kaybetti, Abdurrahman Atla (3) ise Necip Fazıl Şehir Hastanesi Yörük Selim ek hizmet binasına kaldırıldı. Abdurrahman burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yangının ardından cumhuriyet savcısı evin bulunduğu alanda inceleme yaptı. Yangının çıkış nedeni araştırılırken çocukların cenazeleri otopsi için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

BENZERİ BURSA’DA YAŞANMIŞTI

Benzer bir ölüm geçtiğimiz yıl 9 Kasım’da Bursa Yıldırım’da meydana gelmişti. Suriyeli ailenin kaldığı bir binada yangın çıktı. Yangında bir anne, 1-11 yaşlarında 6 çocuğu ve 2 yeğeni yaşamını yitirdi. Bursa’da ikameti olan mülteci ailenin geçici koruma kapsamında olduğu öğrenildi. Hayatını kaybeden çocukların babası Husseın Aljasem’in gece çıkan yangın sırasında dışarıda atık kağıt topladığı öğrenilmişti.

Halep’ten 2017 yılında savaştan kaçarak Bursa’ya gelen ailenin Osmangazi ilçesi Mehmet Akif Mahallesi’ndeki bir eve yerleştiği, kira artışını karşılayamadıkları için evden çıkarıldıkları ortaya çıkmıştı.

"MÜLTECİLER KÖTÜ KOŞULLARA İTİRAZ EDEMEZ HALDE"

Yaşanan ölümlere ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Mülteciler Dairesi Başkanı Seyit Aslan, “Suriyeli üç çocuğun hayatını kaybetmesi, Suriyeliler başta olmak üzere göçmenlerin yaşama ve barınma sorunlarının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Özellikle göçmen çocuklar eğitim hakkından yoksun, çalışmak zorunda kalıyor. Ya da aileleri çalışmak zorunda ve çocuklara bakacak kimse olmayınca yangın ve benzeri başka nedenlerle hayatlarını kaybediyorlar” dedi.

Daha önce Bursa’da benzer bir facia yaşandığını hatırlatan Aslan, “Göçmen karşıtı geliştirilen politikaların sonucunda mülteciler adeta diken üstünde. Karşılaştıkları sorunları ve problemleri kamuoyuyla paylaşamıyorlar, her an sınır dışı edilme korkusu nedeniyle ne iş yerlerinde, ne de barındıkları yerlerde yaşanan olumsuzluklara itiraz edemiyor. Seçim süreci de yaşadıkları sorunların katmerlenmesine neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan ölümlerin engellenmesini isteyen Aslan, “Yangın tüm yönleriyle araştırılarak kamuoyu bilgilendirilsin. Göçmenlerin yaşama, barınma ve çalışma koşullarında acilen düzenlemeler yapılsın” çağrısında bulundu.

"BU ÖLÜMLER NEDEN HEP YOKSULLARIN BAŞINA GELİYOR?"

Maraş'ta yaşanan yangın ve ölümlerin toplumun en alt kesiminde olan mültecilerin yoksulluk ve güvencesizlik kıskacındaki yaşamlarına dair bazı hatırlatmalar yaptığını söyleyen Emek Partisi (EMEP) Göç Bürosundan Ebru Ökten, “Bu ölümleri kader diye sunanlara sormak istiyoruz bu ölümler neden hep milliyetine bakmaksızın yoksulların başına geliyor. Ülkedeki ekonomik darboğazın sebebini mülteciler olarak açıklayanlar bu haberlere iyi baksın; yoksulluk içinde yaşayan, babalarını daha önce kaybetmiş anneleri evde olmadan refakatsiz bir biçimde ölümün pençesine düşen bu çocuklar mı sizin ekonominizi tehdit ediyor?​” diye sordu.

Bursa’da olduğu gibi yoksulluk karşısında yaşam mücadelesi veren ailelerin çocuklarının evde yalnız, tehlikeli koşullarda bırakıldığına dikkat çeken Ökten, “Mültecilerin geri gönderilmesi kadar, Türkiye’deki yaşam koşullarının iyileştirilmesinin tartışılması gerekiyor. Geleceksiz bırakılan milyonlarca mültecinin Türkiyelilerle bir arada insanca yaşamasının olanakları sağlanmalı. Aksi takdirde yoksullukta yarışan işçi ve emekçilerin yaşamları daha çok karanlığa savrulacaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy Kent İnisiyatifi Söğütlüçeşme’deki AVM projesini protesto etti

SONRAKİ HABER

Balıkesir Edremit'te Evrensel'le dayanışma gecesi düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...