21 Ocak 2023 16:06

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu’ndan  evrim konferansı yasağına karşı dayanışma çağrısı

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu, öğrenci topluluklarının etkinliklerinin yasaklanması üzerine Aykut Kence Evrim Konferansı’nı yapmakta ısrarcı olduklarını belirterek dayanışma çağrısı yaptı.

Görsel: ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu

Paylaş

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu ve Aykut Kence Evrim Konferansı Organizasyon Ekibi,  Rektörlüğün 17 resmi öğrenci topluluğunun genel kurul ve prova dışındaki etkinliklerini 45 gün yasaklamasının ardından  17.Aykut Kence Evrim Konferansı’na (AKEK) ilişkin açıklamada bulundu.

Aykut Kence Evrim Konferansı’nın Türkiye'de uygulanan sansürlere rağmen evrimsel biyoloji gerçeğini halka ulaştıran en önemli etkinliklerden birisi olduğu vurgulanan açıklamada, “ODTÜ Rektörlüğü'nün baskıcı ve kısıtlayıcı tavrına rağmen 17. Aykut Kence Evrim Konferansı'nı yapmakta ısrarcı olduğumuzu, konferansımızın en iyi koşullarda gerçekleşmesi için var gücümüzle çalıştığımızı bildirmek isteriz. ODTÜ topluluk ve bileşenlerini, Türkiye'nin her yanından öğrenci ve akademisyenleri bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

"TOPULULUKLAR OLARAK YASAĞI KABUL ETMİYORUZ"

Yapılan yazılı açıklamada ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından 16 yıldır hem Türkiye hem de ODTÜ için önemi hayli yüksek olan Aykut Kence Evrim Konferansı'nın düzenlendiği belirtildi. 16 yıl boyunca gerek bürokratik gerek ekonomik birçok kısıtlama ve zorlukla mücadele etmek zorunda kalındığı, konferansı 2018 yılında üniversite dışına taşımak zorunda dahi bırakıldığı aktarılan açıklamada, “Bugün yine ODTÜ Rektörlüğü'nden gördüğümüz tutum etkinliğimizin açıkça iptalini duyurmaktan çekindikleri ancak çeşitli bahanelerle engelledikleri bir noktaya gelmiştir.ODTÜ Rektörlüğü'nün ‘güvenlik kaygıları sebebiyle’ topluluk etkinliklerini önce askıya alması, sonra iptal ettiğini duyurması ODTÜ'nün tüm topluluk ve bileşenleri tarafından kabul edilmemiş ardından çeşitli eylemlilikler gösterilmiştir.

Kampüste ve kamuoyunda gördüğü tepkinin üzerine Rektörlük, resmi olan 17 topluluğuna 45 günlük etkinlik yasağı koyarak tabiri caizse cezalandırmak koşuluyla Kültür Kongre Merkezi'ni etkinliklere yeniden açtığını duyurmuştur.Bizler bu noktada 2018 yılında olduğu gibi bugün de konferansımızı yapmakta ısrarcıyız. ODTÜ Rektörlüğü'nün yalnızca topluluk etkinliklerine ve öğrenci etkileşimlerine değil aynı zamanda bilime de karşı durduğunu bu hamlesinden açıkça belli ettiğini vurgulamak isteriz” denildi.

“EVRİM SANSÜRÜ VE BASKILARIN HER ZAMAN KARŞISINDA DURACAĞIZ”

Aykut Kence Evrim Konferansı,’nın Türkiye'de uygulanan sansürlere rağmen evrimsel biyoloji gerçeğini halka ulaştıran en önemli etkinliklerden birisi olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu bağlamda ne toplulukların özgürce ürettiği alanların kısıtlanmasını ne de farklı şekillerde karşımıza çıkan evrim sansürünü kabul ediyoruz.Tüm kamuoyuna ODTÜ Rektörlüğü'nün baskıcı ve kısıtlayıcı tavrına rağmen 17. Aykut Kence Evrim Konferansı'nı yapmakta ısrarcı olduğumuzu, konferansımızın en iyi koşullarda gerçekleşmesi için var gücümüzle çalıştığımızı bildirmek isteriz. Bir öğrenci topluluğu olarak elimizden gelen tüm çaba ile tüm engellemelere rağmen 17. AKEK'i sizlere ulaştıracağız. Evrim sansürünün ve baskıların her zaman karşısında duracağız. Bizlere her zaman motivasyon olan katılımcılarımızı, ODTÜ topluluk ve bileşenlerini, Türkiye'nin her yanından öğrenci ve akademisyenleri bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Emin Özkan’ın serbest bırakılması çağrısı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Urfa Şubesi 'seçmeli ders' uyarısında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...