20 Ocak 2023 13:21

Ukrayna ağır silahlarla donatılacak

Almanya'nın Ramstein kentindeki ABD üssünde bir araya gelen NATO ve müttefiki ülkelerin savunma bakanlarının başlıca gündemi Ukrayna'yı ağır silahlarla donatmak.

Leopard 2 | Fotoğraf: U.S. Army Europe/Flickr 

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Ramstein kasabasında bulunan ABD üssünde bir araya gelen yaklaşık 50 NATO ve müttefiki ülkenin savunma bakanının başlıca gündemi Ukrayna'yı ağır silahlarla donatmak. Daha önce de aynı birleşimle yapılan toplantılarda, Ukrayna'ya askeri yardım yapılması konusunda karar alınırken, özellikle ağır silahların verilmesi konusunda bir ilerleme sağlanamamıştı.

Ramstein'deki Ukrayna Savunma Konferansı öncesinde Alman basınına yansıyan haberlere bakılırsa Ukrayna'ya ağır silahların verilmesi konusunda önemli ilerlemeler sağlanacak.

Süddeutsche Zeitung'da yer alan habere göre, Ukrayna'ya panzer gönderilmesi konusunda Almanya ile ABD arasındaki görüşmelerde bir ilerleme sağlanmış görünüyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un bir saatlik telefon konuşmasında, Almanya, ABD'nin Abrams panzerlerini göndermesi durumunda Almanya'nın da Leopard 2 panzerlerini göndermeye hazır olduğuna dikkat çekildi. 16 Ocak'ta istifa eden Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, ağır silahların verilmesine sıcak bakmıyordu. Lambrecht'in istifasının Almanya'nın ağır silah göndermesinin önündeki engelin kalktığı şeklinde de değerlendiriliyor.

LEOPARD 2'YE ABRAMS ŞARTI

Süddeutsche Zeitung'un ABD'nden yayın yapan Politico haber sitesinde dayandırarak verdiği habere göre, Biden yönetimi öncelikle tekerlekli Stryker tipi zıhlı personel taşıyıcıları vermeye hazır olduğu, Abrams tipi panzerlerin şimdilik vermeye yanaşmadığına dikkat çekildi. Gerekçe olarak da bu panzerlerin çok pahalı olması ve kullanımının zor olması gösterildi.

Scholz ise görüşmede, Leopard 2 panzerlerinin gönderilmesine ABD'nin Abrams panzerlerini göndermesini koştu. Ancak, bunun her iki ülke arasında Ukrayna'nın silahlandırılmasına engel olmayacağı tahmin ediliyor. Ukrayna'nı ağır silahlarla donatarak, Alman silah tekellerinin önünü açmaya niyetli Scholz'un içerideki baskıyı yatıştırmak, fazla tepki çekmemek için bu hamleyi yaptığı tahmin ediliyor. Uzun süredir Almanya'nın doğrudan Ukrayna'ya ağır silah vermesi için çaba harcayan ABD, Scholz'un yaktığı yeşil ışıkla amacına ulaşmış görünüyor. Almanya'nın Leopard 2 panzerlerinin Ukrayna'ya verilmesi yönünde kesin karar vermesi durumunda, bu Almanya'nın diğer ülkelere sattığı Leopard 2 panzerlerini de kapsayacak. Alman silah tekeli Rheinmetall tarafından üretilen Leopard 2 panzerlerin daha önce bir çok AB ve NATO üyesi ülkeye satılmıştı.

ALMAN PANZERLERİ SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

Ramstein konferansı öncesinde bütün dikkatler, Ukrayna'ya kesin olarak Leopard 2 panzerlerinin verilip verilmeyeceği üzerineydi. Zira, Krauss-Maffei Wegmann (KMW) tarafından üretilen panzerler aralarında Polonya, Finlandiya, Türkiye, İspanya'nın da olduğu 20 ülkede bulunuyor. Almanya'nın onaylaması durumunda, halen 20 ülkede olan panzerlerin bir bölümü Ukrayna'ya verebilecek. Polonya, İspanya ve Finlandiya elindeki Leopard 2'leri Ukrayna'ya verebileceğinin sinyalini daha önce vermişti.

Leopard 2 panzerlerinin gönderilmesi iki açından önemli. Birincisi: Almanya'nın doğrudan Rusya ile karşı karşıya gelmesi. Yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius göreve başlar başlamaz, “Rusya ile dolaylı savaş halindeyiz” diyerek buna hazır olduklarının mesajını vermişti. İkincisi ise Ukrayna ordusunu savunduğu alanları koruyarak ilerlemeye geçmesi. Bu çerçevede ABD basınında baharda Ukrayna'nın Kırım'a doğru bir hamle yapacağı şimdiden yazılmaya başlandı. Söz konusu haberlerde, Kırım'ın geri alınması durumunda Rusya'ya stratejik açıdan önemli bir darbenin vurulacağına dikkat çekiliyor. Kırım'ı geri alınmasına dair atılacak adımlara Rusya'nın sert yanıt vereceği, dolayısıyla savaşın büyümesi anlamına  geliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ramstein konferansı öncesinde yaptığı açıklamada Batılı ülkeler tarafından Ukrayna'ya verilecek panzerlerin savaşta önemli bir rol oynayacağını ifade etti.

ABD KESENİN AĞZINI AÇTI

Ukrayna'nın ağır silahlarla donatılması için ABD'nin bir kez daha kesenin ağzını açarak 2,5 milyar dolarlık silah ve ekipman paketi açıklaması, Alman silah tekellerinin de iştahını müthiş şekilde kabartmış durumda. ABD'nin savaşından başladığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımlar 26 milyar 700 milyon doları aştı. Kısa bir süre önce hemen panzer gönderilemeyeceği açıklamasında bulunan Alman silah tekelleri, bu sefer en kısa zamanda bin adet panzer gönderebileceklerini açıkladılar. Handelsblatt gazetesinde yer alan haberde, Almanya'dan Leopard 2, Leopard 1 ve İngiliz Challenger 1 Ukrayna'ya gönderilebilir. Rheinmetall tekeli, daha önce sattığı panzerlerin bir kısmını geri alarak yeniden donatarak Kiev yönetimine vermeye hazırlanıyor. Tekel, 20 ay içinde toplam 100 adet panzerin gönderebileceğini vaat ediyor. Ayrıca önümüzdeki dönem Ukrayna'ya Patriot hava savunma sisteminin de gönderilmesi bekleniyor. ABD tarafından ayrılan bütçesinin bir bölümü böylece Alman silah tekellerine akmış olacak. NATO ve müttefiki ülkeler tarafından bugüne kadar atılan ve atılacak adımlar asıl olarak savaşın büyümesi ve silah tekellerinin daha fazla kazanmasına hizmet ediyor. Savaş büyüdükçe sadece Ukrayna ve Rusya'da değil, Avrupa'dan başlayarak dünyanın bir çok ülkesinde enerji fiyatları artıyor, hayat pahalılığı büyüyor.

ÖNCEKİ HABER

Dolar/TL'de yeni zirve: 18,83

SONRAKİ HABER

"Bizimkiler" ve "Perihan Abla" dizilerinin yönetmeni Yalçın Yelence hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...