24 Aralık 2022 15:23

Hablemitoğlu suikastı sanığı Levent Göktaş ilçe cezaevine nakledilmek isteniyor

Ankara’daki evinin önünde öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı sanığı Levent Göktaş’ın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden Isparta Yalvaç T Tipi Cezaevine nakli çıktı.

Ftğdaf: DHA

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Hablemitoğlu suikastı sanığı Albay M. Levent Göktaş’ın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden Isparta Yalvaç T Tipi Cezaevine nakli çıktı. Göktaş’ın avukatları bu naklin durdurulması ve müvekkillerinin yargılamanın yapılacağı Ankara Sincan Cezaevine naklini istediler.

Öte yandan, Hablemitoğlu suikastı davasının başlamasına neden olan ifadelerin sahibi Eski ÖKK Subayı Nuri Gökhan Bozkır, savcılığa verdiği dilekçede, ifadelerinde geçen bazı isimleri geri alması için MİT’te 25 gün boyunca işkence gördüğünü ileri sürdü.

DAVAYA TERÖR MAHKEMESİ BAKACAK

18 Aralık 2002 tarihinde, Ankara’daki evinin önünde öldürülen Dr. Necip Hablemitoğlu suikastını gerçekleştirdikleri gerekçesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) askerleri ve “FETÖ” yöneticilerinin de aralarında olduğu 10 kişi hakkında açılan dava önümüzdeki günlerde görülmeye başlanacak. Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararı vermesi üzerine dava terör suçlarının görüldüğü 28. Ağır Ceza mahkemesine gönderildi.

SİLİVRİ’DEKİ GÖKTAŞ’IN ISPARTA YALVAÇ CEZAEVİNE SEVKİ ÇIKTI

Hablemitoğlu suikastı ile ilgili 8 Haziran 2022 tarihli gözaltı kararından hemen sonra Bulgaristan’a kaçan, davada FETÖ yöneticilerinin yönlendirmesi ile suikast emrini verdiği ileri sürülen ÖKK Muharebe, Arama, Kurtarma (MAK) Alay Komutanı Albay Mustafa Levent Göktaş Türkiye’nin talebi sonrası iade edildi. 16.12.2022 tarihinde İnterpol polisleri tarafından İstanbul’a getirilen Göktaş, Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Marmara (Silivri) Cezaevine götürüldü. Göktaş’ın Avukatı Ali Soykan tarafından dosya üzerinde yapılan incelemede dosyada Marmara Cezaevine sevke yönelik bir karar olmadığı, Göktaş’ın yargılama yeri olmayan (Ankara), Isparta/Yalvaç T tipi cezaevinde barındırılacağına dair Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne bilgi verildiği ortaya çıktı.

"YALVAÇ’A SEVK ADİL YARGILANMA HAKKI İHLALİ"

Isparta Yalvaç Cezaevine sevk kararına karşı Göktaş’ın Avukatı Soykan tarafından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne gönderilen bir dilekçe ile işlendiği ileri sürülen suç yerinin Ankara olduğu, Göktaş’ın Ankara’da yargılanması gerektiği belirtiliyor. Dilekçede, Ankara’ya 300 km uzakta olan bir ilçe cezaevine nakledilmek istenen Göktaş’ın sevkinin adil yargılanma hakkının ihlali anlamına geleceği iddia edilerek nakil işleminin durdurulması talep edildi. Dilekçede 64 yaşında olan ve sağlık sorunları yaşayan Göktaş’ın Isparta/Yalvaç Cezaevinden kara yoluyla Ankara’ya getirilip aynı yolla tekrar geri götürülmesinin kötü muameleye tabi tutulmasına yol açacağı ileri sürülerek Ankara Sincan Cezaevine naklinin yapılması istendi. Bu dilekçeye şu ana kadar yanıt verilmezken, Göktaş’ın Avrupa Suçluların İadesi anlaşmasının bir gereği olarak belli koşulları sağlayan Yalvaç Cezaevine sevkinin yapıldığı ileri sürülüyor. Göktaş’ın Avukatı Soykan, müvekkilinin öncelikle Ankara’ya sevk edilmeyi beklediğini, o tarihe kadar ise Silivri’de kalmak istediğini belirtti.

BOZKIR: MİT, İFADEMDEN MUMCUOĞLU’NUN ADINI ÇIKARMAM İÇİN İŞKENCE YAPTI

Öte yandan, verdiği ifadeler ile Hablemitoğlu suikastı soruşturmasının yeniden başlamasına ve dava açılmasına neden olan Eski ÖKK Subayı Nuri Gökhan Bozkır tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevinden Ankara Cumhuriyet Savcılığına verdiği dilekçede MİT’in ifadesini değiştirmesi için kendisine işkence yaptığını ileri sürdü. 19 Ekim 2022 tarihli dört sayfalık dilekçede Bozkır, kendisinin Ukrayna’da görülen Türkiye’ye iade davasına katılmak için Romanya’dan Ukrayna’ya geçerken 26 Aralık 2021 tarihinde Ukrayna polisi tarafından gözaltına alındığı ve 2 Ocak’ta Türkiye’ye getirilerek MİT’e teslim edildiğini dile getirdi.

MİT’te çok ağır işkencelere maruz bırakıldığını ileri süren Bozkır, bunun yanı sıra ailesine zarar verilmekle tehdit edildiğini iddia ediyor.

"CİNAYETİN FAİLİ MUMCUOĞLU’DUR"

Bozkır dilekçesinde “Bütün bu işkencelerde yapmam gerekenin sadece Tarkan Mumcuoğlu aleyhine bir şey söylememesi, bu işin özel kuvvetler tarafından işlendiğini” söylemesi telkinleri eşliğinde yapıldığını iddia ediyor. Dilekçesinde önceki ifadelerde çeşitli gerekçelerle “abarttığı” bazı iddialarla ilgili de düzeltme yapan Bozkır, suikast silahının Mogan Gölü’ne atıldığı, tetiği çektiğini ileri sürdüğü Tarkan Mumcuoğlu’nu suikast akşamı olay yerine götürdüğü gibi önceki ifadelerinde geçen iddialarının doğru olmadığını dile getiriyor. Bozkır dilekçesinde “Bana sorarsanız cinayetin faili Tarkan Mumcuoğlu’dur” diyerek bu konudaki tahmin ve inancının değişmediğine vurgu yapıyor.

SUİKASTI TESADÜFEN DUYMUŞ!

Bozkır, Hablemitoğlu suikastı ile ilgili yapıldığını ileri sürdüğü toplantıya şahitliği ile ilgili  ise dilekçesinde şu iddialarda bulunuyor; “…Benim orada bulunma amacım ise Levent Göktaş tarafından yazılan bir mektubun dönemin genelkurmay başkanı olan Hilmi Özkök’e babam tarafından iletilmesini sağlamak için mektubu almaya gitmiştim. Çünkü babam Hilmi Özkök ile Işıklar Askeri Lisesi ve harp okulundan o döneme kadar yakın arkadaş idiler. Bu yazılan mektubu almaya gittiğimde toplantıya şahit oldum. Bu toplantıda bir kişinin ortadan kaldırılacağı dillendirilmişti. Fakat bu kişinin ismi söylenmedi. Hablemitoğlu öldürüldükten sonra Hablemitoğlu olduğunu anladım. Bu işin sorumluluğu Tarkan Mumcuoğlu’na verilmişti.” Bozkır’ın el yazısı ile yazdığı ve dört sayfa olduğunu belirttiği dilekçenin dördüncü sayfası dosya evrakları arasında yer almazken, 18.11.2022 tarihinde iddianameyi mahkemeye sunan savcının iddianamede bu dilekçeden hiç bahsetmemesi dikkat çekiyor.

MUMCUOĞLU EMEKLİ OLDUKTAN SONRA MİT’E GİRDİ

Bozkır’ın “Adını ifademden çıkarmam için MİT’te işkence yaptılar” dediği T. Mumcuoğlu, 2013 yılında albay rütbesi ile emekli olduktan sonra 2016’da MİT’te çalışmaya başlamış, MİT’de daire başkanlığına kadar yükselmiş bir isim. Suikast iddialarında adının geçmesinin ardından 2021 yılında kendi isteğiyle emekli olan Mumcuoğlu’nun Hablemitoğlu suikastında tetiği çeken kişi olduğu iddiaları sonrası tutuklanmasının ardından MİT’e nasıl alındığı soruları gündeme gelmişti.

ÖNCEKİ HABER

Paris’te meydana gelen saldırı protesto edildi: Saldırının perde arkası aydınlatılsın

SONRAKİ HABER

Almanak 2022 | Mahsa şifre oldu, İran halkı direnişten vazgeçmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa