13 Aralık 2022 11:12

İngiltere’de hükümet grevleri kırmanın yolunu arıyor

İngiltere’de hükümet ve patronlar işçilerin insanca ücret talebini kabul etmiyor. Acil durum komitesi “Cobra” grevleri tartışmak üzere toplantıya çağrıldı. Askerlere de grev kırıcılığı görevi verildi.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de birçok iş kolunda, enflasyon karşısında ücretleri eriyen işçilerin ücret zammı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlattığı grevler, ilan edildikleri günlerde gerçekleşmeye devam ediyor.

Muhafazakar Parti hükümeti ve birçok medya organı tarafından grevci işçilerin karalandığı ülkede, işçilere halkın desteği devam ediyor. Sendikacıları suçlayan ve karalayan bakanlara rağmen, işçiler de sendikacılarına sahip çıkıyor.

Başta Başbakan Rishi Sunak olmak üzere, bakanların bir çoğu “sendikacıların görüşmelere gelmediği” yönünde gerçek dışı açıklamalar yapıyorlar. Sendikacılar da muhatap oldukları bakanlıklara yaptıkları çağrıları yineleyerek, görüşmek istemeyenin hükümet olduğuna dikkat çekiyor, grev ve eylemlerde kararlı olduklarını açıklıyorlar.

Hükümet, grevlerin yasaklanması dahil, grevleri işçiler için yapılamaz hale getirmenin yollarını da arıyorlar.

GREVLER NEDENİYLE ACİL DURUM TOPLANTISI!

İngiltere’de acil durumlarda toplanan “Cobra” adlı komitenin grevler üzerine toplanması çağrısı yapıldı.

İlgili devlet kurumlarının ve birçok bakanlığın içinde yer aldığı Cobra, yıl sonuna kadar yoğunlaşacak ve yeni yılda da devam edecek grevlerin etkisinin kırılmasını tartışacak.

ASKERLERE GREV KIRICILIĞI GÖREVİ

Öte yandan birçok alana askerler sevk edilecek.

600 asker, 21 ve 28 Aralık’ta greve gidecek olan ambulans işçilerinin yerine çalıştırılacak.

Bu askerlerin, acil çağrıların dışında kalan ambulansları ancak sürebilecekleri, aksi takdirde hastaların hayatının tehlikeye girebileceği belirtiliyor.

Toplam 20 bin ambulans işçisi greve çıkacak.

1400 ASKER GÜMRÜKTE ÇALIŞACAK

Geçtiğimiz hafta grev kararını açıklayan kamu işçileri sendikası PCS, 23 Aralık’ta 7 günlük bir greve çıkacağını duyurmuştu.

Başta İngiltere’nin en yoğun havalimanı Heathrow olmak üzere, Birmingham, Cardiff, Gatwick, Glasgow ve Manchester havalimanlarındaki gümrük memurlarının tamamına yakını greve çıkacak.

Gümrüklerdeki yığılmayı önlemek üzere hükümet, 1400 askeri eğitmeye başladı ve grev günlerinde gümrüklerde çalıştıracak.

Pasaport kontrolü dahil gümrüklerdeki tüm alanlarda görev yapacak askerlerin, ihtiyaca cevap veremeyeceği tahmin ediliyor.

SAĞLIK BAKANI ZAMMI KONUŞMADI

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da yaklaşık 300 bin hemşire de 15 ve 20 Aralık tarihlerinde 24 saatlik iki grev gerçekleştirecek.

Hemşirelerin üye olduğu Royal College of Nurses (RCN) Genel Sekreteri Pat Cullen önceki gün sağlık bakanına çağrıda bulunarak, grevin durdurulması için görüşmeyi kabul etmesini istemişti.

Sağlık servisinin (NHS) derinleşen sorunlarının da varlığını bilen halkın baskıları üzerine dün görüşmeyi kabul eden Sağlık Bakanı Stephen Barclay, sendikanın ücret zammına ilişkin ısrarına rağmen konuyu gündeme bile getirmedi. Bakan “Hemşirelere vereceğimiz zamla kritik servisleri sekteye uğratırız” diyerek zammı konuşmadı.

Halk sağlığını “kritik hizmet” olarak görmeyen bakanın, sendikacıların görüşmeye gelmediğini iddia etmesi de tepki çekti. 

İŞÇİLERE ZAM YAPMAMA GEREKÇESİ ENFLASYON!

İngiltere ekonomisi ağustos-ekim arasında yüzde 0,3 oranında küçüldü. Enflasyon yüzde 11,5 ve daha da yükselmesi bekleniyor.

Daha önce Sağlık Bakanlığı da yapmış Maliye Bakanı Jeremy Hunt, ekonominin büyümesi ve enflasyonun düşürülmesi için işçilerin istediği zammın yapılamayacağını iddia etti.

İşçilerin çalışma saatleri, çalışma koşulları iyileşmemişken ve hâlâ aynı tempo ile çalışırlarken, daha fazla ücret istemesinin haklı olup olmadığı sorusuna Hunt, “Salgında çok iyi işler yaptılar. Özellikle sağlıkçılarımız çok değerli bir fedakarlıkta bulundular. Fakat, ülke ekonomisi ve enflasyonun önümüzdeki yıl en az 4 puan düşürebilmek için çok dikkatli olmamız gerekiyor” yanıtını verdi. 

Hunt, başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm kamu işçilerinin zam talebinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

DEMİR YOLU İŞÇİLERİ YENİDEN GREVDE

Haziran ayında grevlerini başlatan 41 bin demir yolu işçisi bugün de greve çıktı. En az enflasyon oranında zam isteyen, istasyonlardaki görevli sayısının korunmasını talep eden, çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve iş güvencesi sağlanmasını isteyen demir yolu işçilerine daha önce yüzde 7, yüzde 8 ve en son olarak yüzde 9 oranında zam teklif edildi.

Geçtiğimiz hafta yapılan bu teklifi üyelerine soran RMT sendikası, dün üyelerin kararını açıkladı. Üyelerin yüzde 64’ü yapılan yüzde 9 oranındaki teklifi reddetti. Üyelerin kararından sonra sendika, daha önce aldığı grev kararlarını hayata geçireceğini açıkladı ve bugün greve çıktı.

RMT, 41 üyesiyle ülke çapında bugün, yarın, 16, 17, 24, 25, 26, 27 Aralık ve 3, 4, 6 ve 7 Ocak tarihlerinde greve çıkacak.

İSKOÇYA’DA SAĞLIKÇILAR ANLAŞTI

İskoçya’da ise toplam 50 bin hemşirenin üye olduğu UNITE ve UNISON sendikaları, İskoçya Bölgesel Hükümeti ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Bölgesel Hükümet Başbakanı Nicola Sturgeon ve Bölgesel Sağlık Bakanı Humza Yousaf’ın da katıldığı görüşmede, hükümet ve NHS (Ulusal Sağlık Servisi) yönetimi zam oranını yükselterek yüzde 7,5 oranına getirdi.

Bu teklifi üyelerine sunun UNITE ve UNISON, üyelerinin yüzde 60’tan daha fazlasının bu teklifi kabul ettiğini ve bu yüzde planlanan grevleri iptal ettiklerini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Zilan’daki HES projesi için iptal kararı

SONRAKİ HABER

Maltepe’de medyanın geleceği tartışılacak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...