10 Aralık 2022 12:25

Bölümünde bir öğrenci temsilciliği hayal’et!

Katılımın yüksek olduğu seçimler, uzun bir süredir biriktirdiklerimizin getirisi. Öğrenci forumları, kantin masalarında yapılan tartışmalar ve bunların sonucunda edinilen kazanımlar…

Bölümünde bir öğrenci temsilciliği hayal’et!

Fotoğraf: Tim Marshall/Unsplash 

Kürşat AKINCI

Deniz DALKIRAN

ODTÜ Matematik Bölümü

Matematik öğrencileri olarak temsilcilik seçimleri sürecindeyiz. Her sınıfın kendi toplantısını yapıp kendi adaylarını çıkarması sonucu amfimizin önüne açtığımız seçim masasına ilgi oldukça yüksek. Her sınıfın kendi seçim sandığının bulunduğu bu masada, her sınıf için ikişer temsilci seçilecek. Seçimler ise bu yazının size ulaştığı haftanın cumasında sona erecek.

Bölüm öğrencilerinin ilgisinin ve katılımının yüksek olduğu bu süreç, aylar öncesine dayanan bir öğrenci hareketinin getirisi. Geçtiğimiz yıl boyunca alınan öğrenci forumları, kantin masalarında yapılan tartışmalar ve bunların sonucunda edinilen kazanımlar Matematik öğrencilerine bir araya gelindiğinde hak ve taleplerine ulaşabileceklerini gösterdi. Geçtiğimiz öğrenim yılının 2. döneminin sonunda Genç Hayat’ın 415. sayısında* bu süreci anlatmış, öğrenci temsilciliğinin bölüm idaresiyle müzakere edecek bir “aracıdan”, tüm ODTÜ sorunları etrafında birleşeceğimiz bir yapıya dönüştüğünden bahsetmiştik. Hayat ise bunun bir örneğini bize bir ay sonra gösterecekti.

ODTÜ’de yapılacak mezuniyetin Devrim Stadyumu’nda yapılmasını engellemeye çalışan rektörlük daha önce de Genç Hayat sayfalarında bahsedildiği gibi karşısında kendi kararlarını alan geniş bir ODTÜ öğrenci kitlesi buldu. Bu kararların alınışı ise o gün geçici olarak kurduğumuz “mezuniyet temsilcilikleri’’ üstündendi. Bu, öğrenci mücadelesinin yerelleştiği ölçüde daha geniş kitlelere ulaştığını, temsilciliğin bizim etrafında birleştiğimiz bir mücadele alanı olduğunu pratikte bir kez daha gösterdi. Bir yandan da her bir detayını ODTÜ öğrencileri olarak planladığımız mezuniyette matematik öğrencileri bu “mezuniyet temsilciliği” aracılığıyla o gün ODTÜ’de neler olacağına rektöre rağmen karar verip üniversite yaşamını yönetmek doğrultusunda bir inisiyatif aldı.

HER SINIF KENDİ TOPLANTISINI YAPIYOR

Her ne kadar arkadaşlarımızla bir araya gelip kendi taleplerimiz için mücadele ettiğimiz çok fazla örnek biriktirmiş olsak da kendi taleplerimiz için mücadele ihtiyacı bizim için sonu gelmeyecek bir şey. Biz de dönem başlamadan, “Bu dönem bunu nasıl daha iyi sağlayabiliriz?​” sorusu üzerine kafa yorduğumuz bir forum aldık. Hem her sınıfın kendine özgü koşulları sebebiyle farklılaşan talepleri olması hem de her sınıfın kendi içinde birlikteliğini kurmasının tüm matematik öğrencilerinin mücadelesini daha nitelikli ve kitlesel bir hale getirecek olması sebebiyle bu dönem düzenli sınıf toplantıları yapmaya karar verdik. Peki bu sınıf toplantılarında neler konuşuldu? 

Yemekhane kuyruğu, soğuk amfiler, ringler, asistan yetersizliği, müfredat… ODTÜ’de öğrenci olmak temel ihtiyaçlara erişim ve nitelikli eğitim açısından oldukça zor diye özetleyebiliriz. Bölümün asistan yetersizliği alt dönemlerde zorunlu derslerde asistanların yetersizliğinden yakınmak gibi bir duruma yol açarken, üst dönemler mezun olduktan sonra işsiz kalma derdine düşmüş durumda. Bu talepler konusunda ısrarcı olmak açısından her sınıfın farklı eğilimleri olduğunu söylemek mümkün. 4. sınıflar asistan yetersizliği sorununun çözümü için bölüm hocalarıyla hareket edip YÖK’e kadar talep iletmek için planlamalar yaparken, müfredatın yeniden belirlendiği bölüm yönetiminin toplantılarına dahil olmak istiyor. Alt dönemler bilgisayar laboratuvarının açık olduğu saatlerin artırılması ve sınıfların açık olmasının peşine düşmüş durumda. Yemekhaneye dair problemlerin bir listesini yapmak isterdik ama sırası kadar uzun olup sizi boğsun istemedik! Aldığımız forumların neticesinde ısrarla talep edip kazandığımız tuvalet kağıdının, ısrarımızı bıraktığımız anda tekrar ortalıktan kaybolması da herkes için önemli bir sorun. Bazı bölümlerde bölümlerin en soğuk alanları olan tuvaletler bile sıcacık iken bizim amfide üşüyor olmamız kafaları hayli karıştırmış durumda. Peki temsilcilik ne durumda? 

ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİĞİ: NİYE VE NASIL?

Sınıf toplantılarından sonra matematik geneli bir forum yapıp temsilciliği orada konuşmamız gerektiğinde hemfikir olduk. Forumda sınıf toplantılarının bir aktarımı yapıldı. Tüm bu sorunlarımız ve taleplerimiz etrafında öğrenci temsilciliği gibi sistematik ve düzenli bir mücadele alanı oluşturmamızın iki açıdan önemli olduğunda uzlaştık: Elde edilen kazanımların sürekliliğini sağlanması, peşini bıraktığımızda ortadan kaybolan tuvalet kağıtları gibi, ve kitleselleşerek taleplerimizin peşine düşmemizin önünü açması. Öğrenci temsilcileri ise her şeyden önce kendi sınıflarında düzenli toplantılar yapıp sorunları ve taleplerini konuşacak. Toplantılardan sonra ise matematik genelinde öğrenci temsilciliği toplantıları alarak matematik öğrencilerinin bütünlüklü bir mücadele sürdürmesinin önünü açacak ve ODTÜ geneli forumlara da bu kararları taşıyarak buralarda tüm ODTÜ’lülerle birlikte tartışmanın ve hareket etmenin aracı olacak.

Öğrenci temsilciliğini sınıflarda daha detaylı konuşmak için ise tekrar sınıf toplantıları yapmaya karar verdik. Her öğrenci temsilcisi adayının kendini tanıttığı, seçimlerin nasıl yapılacağının teknik detaylarının konuşulduğu ve öğrenci temsilciliğinden beklentinin netleştiği toplantılar yapıldı. Son sınıf toplantısının bitişinin ertesi gününde kantinden aldığımız boş kolilerden sandık yapmamız, seçimlere dair afişleri bölüme asmamız ve amfinin önüne masa açmamızla seçim süreci başladı! Seçim masasında herkesin nöbetleşe durmasıyla seçim sürecinin kendisini de kolektifleştirdik. 

Müfredattan yemekhanesine, bizler karar mekanizmalarında yer almadıkça temel ihtiyaçlarımızdan aldığımız eğitime, büyük çoğunluğu hayatımızın merkezinde olan bu sorunların temelli çözümüne kavuşmamız zor gözüküyor. İhtiyacımızı en iyi gören ve o sorunları yaşayan bizlersek, bu konular hakkında karar mekanizmalarına dahil olduğumuzda da bu kazanımların devamlılığını garanti altına alacağımızı söylemek mümkün. 

* https://www.evrensel.net/haber/476181/kitlesel-mucade-leyi-ordugumuz-birlikteliklere-ihtiyac-duyuyoruz

Evrensel'i Takip Et