ODTÜ’de İranlı öğrencilerden eylem: İdamları durdurun
İran'da verilen idam cezalarına karşı ODTÜ bileşenleri ve İranlı öğrenciler eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel
ODTÜ'de Mahsa Amini’nin öldürülmesi nedeniyle başlayan protestolarda verilen idam cezalarına karşı İranlı öğrenciler ve ODTÜ bileşenleri eylem yaptı. İranlı öğrenciler, Devrim’de ODTÜ’lüleri de kendi aralarında görmek istediklerini; destek mesajı göndermeye ve içinde bulundukları mücadeleye destek vermeye davet ederek idamların durdurulmasını istedi.
İran’da Mahsa Amini’nin ölümünden sonra başlayan protestolar 63. gününde İran’ın kentlerinde ve yurtdışında birçok şehirde devam ediyor. İran ve yurtdışında gündemin baş köşelerinden biri de hükümet tarafından gözaltına alınanların idam cezasına çarptırılmış olması. İran parlamentosunda bulunan 290 milletvekilinin 227’sinin onayı ile protestoya katılan ve gözaltına alınanların idam cezası kabul edildi. Dünya’nın birçok noktasında idamların durdurulması için Türkiye’de 17.30’da denk düşecek şekilde birçok ülkede eylemler ve etkinlikler düzenledi. İdamların durdurulması için ODTÜ Devrim Stadyumu’nda 17.30’da buluşan İranlı öğrenciler ve diğer bileşenler, İran’da devam eden protestolar için yazılmış şarkılar ve marşlar eşliğinde bir araya geldiler.
"İRAN İÇİN MÜCADELEYE DESTEK VERİN"
Fotoğraf: Evrensel
İranlı bir öğrenci olan Milad, ODTÜ’de yapılan bu eylemin 4. eylem olduğu, İran’daki protestolar için 150’den fazla şehirde bugün etkinliklerin ve eylemlerin yapıldığı bilgisini veriyor. İranlı öğrenciler olarak edindikleri bilgiye göre 15 bine yakın kişinin tutuklandığını ve bu kitlenin büyük çoğunluğuna idam cezası verildiğinin altını çiziyor Milad. ODTÜ’deki İranlı öğrenciler olarak eylemde gerek önceki gerekse de şimdiki eylemlerde öldürülmüş veya şu an idam cezası ile yüz yüze gelen insanların fotoğraflarını ve hikayelerini yazdıkları dövizler hazırladıkları bilgisini aktaran Milad, bu eylem ile aynı ülkenin gençleri olarak üzüntülerini birbirleri arasında paylaştıklarının da ifade ediyor. Zor bir süreçten geçtiklerini, ülkelerinde yaşanan olayları sadece paylaşılan görseller ve videolar aracılığı ile öğrenebildiklerini anlatan Milad, ülkelerinde yaşanan bu protestolarda, kendi deyişleri ile “Devrim”de ODTÜ’lüleri de kendi aralarında görmek istediklerini, kendilerine verilen her türlü destekte mutlu olacaklarına vurgu yapıyor. Milad, ayrıca herkesi İranlılar için destek mesajı göndermeye ve içinde bulundukları mücadeleye destek vermeye davet ediyor. Kendilerinin de temennisinin bu eylemin yapacakları son eylem olması söylüyor. Milad ayrıca günün sonunda rahatça herkesi İran’da davet etmek istediklerini de belirtiyor.
"ÖLEN İNSAN SAYISI AÇIKLANANIN 2 KATI"
İran’daki protestoların gidişatı açısından hükümet ile halkın birbirleri ile çatıştığını anlatan Milad, ülkedeki kentlerin kimi zaman halk kimi zaman da hükümet tarafından ele geçirildiği bilgisini paylaşıyor. Resmi rakamlara göre 300'e yakın insanın öldüğünü söyleyen Milad, halkın bundan önceki eylemlerde hükümetin açıkladığından daha fazla insanın öldüğünü öğrendiğini aktarıyor. Kendilerinin edindikleri bilgi ışığında, ölen insan sayısının açıklanan sayının en az 2 katı olduğunu düşünüyorlar. Bu ölümlerin bir kısmı sokakta, bir kısmının da gözaltında veya hapishanede olduğunu anlatan Milad, gözaltına alınanlara şiddet, taciz ve işkence uygulandığını dile getiriyor. Milad, hapishanede öldürülen insanların büyük çoğunluğunun beyin kanamasından öldürüldüğü gerçeğini ortaya koyuyor. Öldürülenlerin arasında çocukların da olduğunu, resmi rakamlara göre 40’a yakın 18 yaşından küçük çocuğun öldürüldüğü bilgisini paylaşırken Milad, gerçek rakamların bundan çok daha fazla olduğunu da belirtiyor. Bu rakamlar ile hükümetin halkı korkutmaya çalıştığını, öldürülen çocukların cenazesinin verilmeyeceğini söyleyerek bunu yaptığını söylüyor. İran’daki halklar olarak çok yalnız olduklarının altını çizen Milad, bu bilgi ışığında bir araya gelmeye ve güçlenmeye çalıştıklarını anlatıyor. İranlılar olarak kendilerinin devletlerden bir beklentileri olmadığını, o ülkelerin milletlerinden, halklarından umut ettiklerini söylüyorlar.
Fotoğraf: Evrensel
"GERİ GÖNDERİLME KORKUSUNA RAĞMEN ALANDAYIZ"
İranlı bir öğrenci, ülke içerisinde yaşananların dışarıya yansıtıldığı gibi olmadığını, İran devletinin “sıkıntı yok” imajı vermeye çalıştığını ama durumun bu olmadığını dile getiriyor. Devlet yöneticilerinin korkuyla yaşadıklarını, bu nedenden ötürü “Devrim Muhafızları”nı ve polisleri sokaklara sürdüklerini belirtiyor. Ölümlerin büyük çoğunluğunun muhafızlar tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizen öğrenci, daha yeni 10 yaşında bir çocuğu öldürdüklerini, yaklaşık 70 kişilik Sünni vatandaşın bir cami içinde katlettiklerini ve İran’ın Kürdistan bölgesinde insanları öldürmeye çalıştıklarını aktardı. Benzer bir durumun Azerbaycan bölgesinde bir Tıp öğrencisinin öldürülmesi ile yaşandığını, bu duruma karşı da halkın önümüzdeki günlerde sokağa çıkacağını belirtti. İran’da halkın cenazelere ve protestolara yoğun bir şekilde katıldığına dikkat çeken öğrenci, insanların sadece özgürlük istediklerini söyleyerek, çoğu insanın da sokağa çıkmadıklarını, nedeninin de canlarından olma korkusu içerisinde yaşamalarında görüyor. Türkiye’de yaşayanlar olarak kendilerinin yurtlardan atılma ve ülkelerine geri gönderilme gibi uygulamalarla karşı karşıya kalmaktan korktuklarının altını çizen öğrenci, yine de alanda olduklarını belirtiyor
"TÜRKİYE’DE GENÇLER EKONOMİK SORUNLARI İÇİN SOKAĞA ÇIKABİLMELİ"
Türkiye’de şu an yaşandığı gibi İran’da da gençlerin ekonomik ağırlıklı sorunlarla karşılaştığını söyleyen öğrenci, kendilerinin de ekonomiyi konuştukları bir zaman olduğunu, fakat artık özgürlüklerini elde etmek için kendi aralarında tartıştıklarını anlatıyor. Türkiye’deki gençlerin de ekonomik sorunlar için sokağa çıkabileceği ihtimali üzerinde duran öğrenci, kendilerinin bu noktayı geçtiklerini ve gençlerin artık özgürlüklerini ellerine almak istediklerini yineliyor. İran’da verilen idam cezasının en önemli gündem maddeleri olduğunu söyleyen öğrenci, zamanında Navid Afkari’nin yargılanıp öldürülmesinde olduğu gibi insanların sessiz kalmamasını gerektiğini anlatıyor.
Türkiye’deki gençlerin kendileri için “İtiraz etmeyelim, zaten durum iyileşecek” demelerinin sonraki nesiller için büyük sorunlara sebep olacağının altını çizen İranlı öğrenci, kendi anne babalarının zamanında yönetime karşı çıkmamış olmalarının bedelinin kendileri olduğunu söylüyor. İranlı öğrenci, eğer mücadele edilmezse kendilerinden sonraki nesil doğacağı zaman içinde yaşamak istemeyecekleri bir hayata atılmış olacakları tespitinde bulunuyor. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et