21 Kasım 2022 16:58

Plaza de Mayo Anneleri’nin lideri yaşamını yitirdi: Mücadelesi ilham olmaya devam edecek

Arjantin’de 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde çocukları kaybolan annelerin başlattığı mücadelenin liderlerinden Hebe de Bonafini, 93 yaşında yaşamını yitirdi.

Hebe de Bonafini | Fotoğraf: Ministerio de Cultura de la Nación/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Arjantin’de 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde çocukları kaybolan annelerin başlattığı mücadelenin liderlerinden olan Hebe de Bonafini, hayatını kaybetti.

Kızı Alejandra, yazılı açıklamasında, Bonafini’nin pazar sabahı öldüğünü belirtti ve çok derin bir üzüntü içinde olduklarını söyledi. Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernández, “yorulmak bilmeyen bir savaşçı” olarak tanımladığı Bonafini onuruna üç günlük ulusal yas ilan etti.

Pagina12 gazetesinin haberine göre, Bonafini, küllerinin 1977’den beri çocukları için mücadele ettiği Plazo del Mayo’ya serpilmesini istedi.

BONAFINI’NİN YAŞAMI

4 Aralık 1928’de  bir işçi mahallesi olan El Dique’de, zemini toprak olan küçük bir evde doğdu. Babasının şapka fabrikasında çalışarak geçimini sağladığı bir ailenin en büyük kızıydı. Öğretmen olmayı hayal ediyordu. Normal okula gitmek istiyordu ama ne annesi ne de babası kabul etti. Onu terzilik öğrenmeye gönderdiler. Daha sonra dokumaya devam etti.

Eşi Humberto Bonafini ile mahallede tanıştı. O da babası gibi bir işçiydi. 1949 yılında evlendiler. Kısa bir süre sonra Hebe, 1950 yılında doğan en büyük oğulları Jorge Omar’a hamile kaldı. Üç yıl sonra Raúl geldi. 1965’te kardeşlerin en küçüğü Alejandra doğdu.

İki oğlu Ulusal Okulu bitirdi ve La Plata Ulusal Üniversitesi’ne (UNLP) girdi. Jorge Fen Bilimleri alanında Fizik, Raúl ise Doğa Bilimleri alanında Zooloji okuyarak başarılı oldu. Her ikisi de Marksist-Leninist Komünist Parti üyesiydi.

24 Mart 1976 darbesi gerçekleşti.

Önce Jorge götürüldü. Ardından Raul. Raul’ün ortadan kaybolmasından önce Hebe başkente bir ya da iki kereden fazla ayak basmamıştı. Oğlunu arayışı onu iktidar kurumlarının olduğu yere götürdü. Diğer pek çok anne gibi o da kızlık soyadını bırakmış ve oğlunun soyadıyla daha kolay özdeşleşebilmek için evlilik soyadını benimsedi.

MAYIS MEYDANI ANNELER NASIL KURULDU?

Bonafini, büyük oğlu Jorge Omar ile küçük oğlu Raul Alfredo’nun 1977’de, Jorge’nin eşi Maria Elena Bugnone Cepeda’nın da 1978’de zorla kaybedilmesinin ardından hayatı boyunca sürecek insan hakları mücadelesine başladı.

Bonafini çocuklarını bulmaya çalışırken aynı durumda olan başka kadınlarla karşılaştı. 13 kadınla birlikte Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı) Anneleri grubunu kurdu. Anneler, başkent Buenos Aires’teki Plaza de Mayo’da cumhurbaşkanlığı konutunun önünde her hafta protestolar düzenlemesiyle başladı. Hükümet bu gösterileri dağıttı ve grubun ilk lideri Azucena Villaflor’u kaçırıp öldürdü. Kadınlar, kayıp çocuklarının sembolü olarak başlarına beyaz çocuk bezi takmaya başladılar. Beyaz başörtüsü daha sonra hareketin sembolü oldu. Mücadele, Arjantin dışında geniş bir coğrafyada yankılandı ve Arjantin hükümeti üzerinde baskı oluşturdu. Grup, 1983’te diktatörlüğün sona ermesinden sonra mücadeleye devam etti.

Arjantin’de 1970 ve 80’li yıllarda öldürülen veya gözaltında kaybolan kişi sayısının 30 bin olduğu ifade ediliyor.

CUMARTESİ ANNELERİ: GÜLE GÜLE BONAFINI ANNEMİZ

Plaza de Mayo Annelerinin eylemleri, Türkiye’de de Cumartesi Anneleri’nin eylemlerine ilham verdi. Açıklama yayımlayan Cumartesi Anneleri, “Hakikat ve adalet arayışının dünyadaki sembollerinden bizim de ilham kaynağımız, Plaza de Mayo Anneleri Derneği Başkanı Hebe de Bonafini’nin vefatını öğrenmenin acısını yaşıyoruz. Güle güle Bonafini annemiz, hatıran ve mücadelen bize yol göstermeye devam edecek” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Yanık kadın cinayetlerinde azalma olduğunu söyledi: Kadın örgütleri raporu Bakanı yalanlıyor

SONRAKİ HABER

"Pençe-Kılıç" operasyonu | SOL Parti: Savaş çözüm değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...