02 Kasım 2022 16:56

CHP’li Sındır, “Çiftçinin borcu AKP iktidarında 120 kat arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı 2023 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan CHP'li Kamil Okyay Sındır, "Çiftçinin borcu 2002'de 2,4 milyar liraydı, 2022'de 245 milyar" dedi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda CHP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Türkiye’nin tarım ürünleri dış ticaretinde AKP iktidarında net ithalatçı bir ülkeye dönüştüğünü, çiftçilerin borcunun 120 kat arttığını, üretim alanlarının daraldığını, tarımsal üretimde girdi fiyatlarındaki artışın yüzde 600’lere ulaştığını söyledi. Sındır, elektrikli traktör üretiminin akıbetini de Tarım ve Orman Bakanına sordu.

“TARIM ÜRÜNLERİNDE NET İTHALATÇI BİR ÜLKEYİZ”

AKP iktidarı tarafından Sudan’da arazi kiralanmaya çalışılmasını, Venezuela’da üretim yapılmak istenmesini eleştiren ve Türkiye’nin tarım ürünlerinde net ithalatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Sındır, “tarım alanlarımız 2002'den 2021'e 3 milyon 133 bin hektar azaldı. Yani Trakya tarım alanının yaklaşık 3 katına toplam yüz ölçümünün de 2 katına yakın eşdeğer bir alan, üretim dışında kaldı. Bir yanda Sudan'dan arazi kiralaması konusu diğer yanda Venezuela'da başta buğday dendi, sonra soya üretileceği ifade edildi. Bu kadar verimli ekilir arazimiz üretim dışında kalmışken, Tarım Bakanlığının yurtdışında arayış içerisine girmesi asla doğru değil. Bitkisel üretimde net ithalatçı bir ülkeyiz, hayvansal üretimde de kısmen ihracatçıyız. Türkiye İstatistik Kurumu’nun uluslarası ISIC Rev.3 sınıflandırması üzerinden 2021 yılında Türkiye’nin 'tarım, ormancılık ve balıkçılık' sektörü itibarıyla net ithalatçı olduğunu, net dış ticaret açığı verdiğini görebiliriz” dedi.

“ÇİFTÇİNİN GERÇEĞİ BORÇ SAYIN BAKAN”

AKP iktidarı boyunca üreticinin artan borçlarını rakamlar üzerinden açıklayan Milletvekili Sındır, “çiftçilerimizin kredi borcu 244 milyar 921 milyon lira; kamu bankalarına 189,5 milyar lira, özel bankalara 55,4 milyar lira, takibe alınmış 3,5 milyar liraya yakın kredi borcu var. Tarım Krediyi de buna ilave ederseniz ki tahmin ediyorum bu da 11-12 milyar lirayı geçmiştir. Akaryakıt istasyonlarına, ilaç ve gübre bayilerine veresiye borçlarıyla yaklaşık 300 milyar liraya yakın borcu var. Sayın Bakan ‘Tarımsal destek 2002'de 1,8 milyardı, 2022'de 39,2 milyara çıkardık; 22 kat artırdık’ diyor. Fakat gerçek şu ki: Çiftçinin borcu 2002'de 2,4 milyar liraydı, 2022'de 245 milyar; bu resmi rakamlar. Veresiyeleri de katarsanız 120 kata yakın çiftçinin borcunda bir artış var. Çiftçinin gerçeği borç sayın bakan.  Son bir yılda TÜİK rakamlarıyla gübreye yüzde 238, mazotta yüzde 226; hayvan yemlerinde yüzde 147, tarım ilaçlarına da yüzde 106 zam geldi. Gerçek rakamlarda gübrede yüzde 600'lere varan zamları görebilirsiniz. Çiftçi traktörüne bir depo mazotu 880 liraya doldururken, şimdi ancak 3 bin 172 liraya doldurabiliyor. Dolayısıyla, Tarımsal Girdi Fiyatı Endeksi'nde yıllık artış yüzde 135'in üzerinde, gıda ürünlerinde, Üretici Fiyat Endeksi yıllık yüzde 143,75 artış gösterdi” dedi.

“ELEKTRİKLİ TRAKTÖR ÜRETİMİ NE OLDU?​”

Üretimi 3 yılı geçmesine rağmen piyasaya sürülemeyen yerli elektrikli traktörleri Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sorarak sonlandıran Sındır, şöyle konuştu: “3 kere soru sordum Sayın Pakdemirli'ye, yanıt alamadım ama gelen bir yanıtta ‘Elektrikli traktörün seri üretimi için çalışmalar yapılarak Ziraat Bankası ve Önder Yol ortaklığında Gebze Dilovası'nda üretim fabrikası kurulmuş ve üretim için bütün hazırlıklar gerçekleştirilmiştir. Seri üretim faaliyetleri başlatılmış olup en kısa sürede üretim bandından çıkması planlanmaktadır.’ dedi bana Sayın Bakan. Elektrikli traktör üretimi ne durumda? Aynı soruyu şimdi size de soruyorum sayın bakan yerli elektrikli traktör üretimine ne oldu?​” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazetecilerle dayanışma çağrısı: Bir haber de senden

SONRAKİ HABER

Sarıyer'de TIR'ın altında kalan motosikletli kurye hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...