04 Ekim 2022 04:14

Öğrenciler KYK yurtlarında 75 gün iznin 30 güne düşürülmesine tepkili: "Mahkum değil öğrenciyiz"

Öğrenciler KYK yurtlarında 75 gün iznin 30 güne düşürülmesine tepkili: Tek tip yemek, zamlar yetmezmiş gibi şimdi izinler kısıtlanıyor.

Fotoğraf: Halil İbrahim Sincar/AA

Paylaş

Abdullah ŞANLI
Birhat ATEŞ
Diyarbakır/Van

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı KYK yurtlarında geçtiğimiz dönemlerde verilen 75 gün iznin 30 güne düşürülmesine Dicle Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri tepki gösterdi. Evrensel’e konuşan Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencisi Emine “Bir yıl içerisinde 30 gün izin kime yetebilir ki! Vize sınavlarından sonra ailemizin yanına dönmek istesek iznin yarısı bitmiş oluyor. Bizler yetişkin bireyleriz. Katılmak istediğimiz etkinlikler olabiliyor,  konserler olabiliyor veya acil işimiz çıkabiliyor. Bu kısıtlama ile KYK yurtları öğrenciler için cezaevine döndü resmen. Tek tip yemekler, giriş çıkış saat zorunlulukları ve özgürlüğümüzü kısıtlayan yurt yönetimi. Bu kadar şeyin üzerine bir de “denetimli serbestlik” gibi izin hakkımızı elimizden alıyorlar. Bizler mahkum değil öğrenciyiz” dedi.

"YURTLAR BİZİM İÇİN KABUSA DÖNDÜ"

Emine yurtların giderek öğrenciler için kabusa dönüştüğünü belirterek, “Yemekler yetersiz, doymak isteyen öğrenciler ekstra para ödemek zorunda kalıyor. Hepimiz aynı koşullarda değiliz. Aramızda aldığı geri ödemeli burstan başka hiçbir geliri olmayan arkadaşlarımız var. Yetersiz besleniyoruz ve yurdun bize reva gördüğü fiks menüyle doymuyoruz. Kahvaltımızı doğru düzgün yapamadığımız için dinlediğimiz derslerden de verim alamıyoruz” diyor.

BURSUN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YURDA GİDİYOR

Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğrencisi Sevcan da bu uygulama ile öğrenciler üzerinde baskı kurulmak istendiğini belirterek, “KYK yurtlarında kalmaya mahkum edilen öğrenciler olarak henüz yiyeceğimiz yemeği bile kendimiz tercih edemiyoruz. Bu hizmetlerin hiçbiri öğrencilere lütuf değil. Biz, mezun olduktan sonra geri ödeyeceğimiz bursun büyük çoğunluğunu her ay bu kuruma hizmet alabilmek için ödüyoruz, özgürlüklerimiz kısıtlansın diye değil” diyerek tepki gösterdi.

"SOSYAL YAŞANTIMIZ SINIRLANDIRILIYOR"

Van Türkiye Diyanet Vakfı Kız Yurdundan bir öğrenci ise yurtlardaki sorunların katlandığını söyleyerek “Yurtlar arasında nitelik problemi var bazı yurtların şartları çok kötü. Yurtlar arası geçiş yapmak için en önemli şart ise torpil oluyor. Erkek yurtlarında giriş çıkış saatleri üzerinde durulmuyor. Kadın yurtlarında ise bunun üzerinde oldukça duruluyor. Yine aynı şekilde erkek yurtları temizlenirken kadın yurtlarının temizliği öğrencilerden bekleniyor. Temizlik malzemeleri ise yine öğrencilerin kendi imkanlarıyla çözülüyor. Özellikle bizim kaldığımız yurdun Diyanete bağlı olmasından da kaynaklı bütün izinler ve geç girişler aileye bildiriliyor. Hepimiz yetişkin insanlarız ve herkesin ailesi bu konuda duyarlı değil. Çocuğu yurda geç gitti diye okuldan kaydını alabilecek aileler var. Burada cinsiyete dayalı bir ayrım da söz konusu. Yurtlarda bu kadar fazla sorun varken bir de üstüne izinlerin 30 güne düşürülmesi de sosyal yaşantımızı sınırlıyor. Kadın ve erkek öğrenciler arasındaki ayrımı da derinleştiriyor” dedi. Bir yıl boyunca verilen 30 günlük izin hakkını yetersiz bulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi KYK kız yurdundan başka bir öğrenci ise, “Koca bir yıl içerisinde zaten sömestir tatili 15 gün ve vize sonralarını düşününce ailesinin yanına giden öğrencilere izin kullanabileceği bir zaman dilimi kalmıyor. Bu uygulama kendimize ekstra zaman ayırmamızı elimizden alıyor. Yurtlardaki sosyal yaşantının da sınırlılığı böyle olunca yurttan fakülteye gidip geldiğimiz bir yaşantıya mecbur bırakılıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de gözaltına alınan 27 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

3 milyonluk araca bütçe var, musluk tamirine yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...