25 Eylül 2022 15:02

Rusya’daki ‘seferberlik kaosu’ sürüyor: İnsanları çileden çıkarıyorlar

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatını başlatmasından 7 ay sonra seferberlik ilan etmesi Kremlin’in kendi destekçileri tarafından da eleştiriliyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı başladıktan 7 ay sonra gelen seferberlik ilanı sonrası yaşanan kaos Kremlin’in kendi destekçileri tarafından da eleştiriliyor. Rusya’nın 2 kıdemli milletvekili bir dizi şikayete değinerek bölgesel yetkililere duruma el koymalarını ve halkın öfkesini körükleyen “aşırılıkları” hızla çözmelerini emretti.

"HERKESE ASKER KAÇAĞI MUAMELESİ YAPILIYOR"

Al Jazeera’nın haberine göre, Rusya’nın üst meclisi Federasyon Konseyinin Başkanı Valentina Matviyenko, askere alınmaya uygun olmayan erkeklerin de askere çağrıldığına dair haberlere dikkat çekti. Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda Matviyenko, “Bu tür aşırılıklar kesinlikle kabul edilemez ve bunların toplumda sert bir tepkiyi tetiklemesini kesinlikle doğru buluyorum” dedi.

Seferberlik sürecinin uygulanmasında “tam sorumluluğa” sahip olduğunu söylediği Rusya’nın bölge valilerine yönelik mesajında şunları yazdı: “Kısmi seferberliğin uygulanmasının belirlenen kriterlere tam ve mutlak uyum içinde yürütülmesini sağlayın. Tek bir hata bile yapmadan…”

Rusya’nın alt meclisi olan Devlet Dumasının Başkanı Vyacheslav Volodin de ayrı bir paylaşımda endişelerini dile getirdi. “Şikayetler alınıyor” diyen Volodin, “Eğer bir hata yapılmışsa, bunu düzeltmek gerekir... Her düzeydeki yetkililer sorumluluklarını anlamalıdır” diye belirtti.

Kremlin destekçisi olarak bilenen televizyon kanalı RT’nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan da “Erlerin 35 yaşına kadar askere alınabileceğini açıkladı. Celpler 40 yaşındakilere gidiyor” dedi. Telegram kanalındaki mesajında Simonyan, “Sanki bilerek, sanki inat olsun diye insanları çileden çıkarıyorlar. Sanki Kiev tarafından gönderilmişler gibi” ifadelerini kullandı. 

Daha önce Kremlin İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valery Fadeyev, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya sorunları “acilen çözmesi” talebiyle mektup yazdığını duyurdu. Askeri deneyimi olmayan hemşire ve ebeler de dahil olmak üzere uygunsuz askere alma vakalarını sıralayan Şoygu, “Bazı (Askere alma görevlileri) sanki hepimizin asker kaçağı olduğunu düşünüyorlarmış gibi sabahın ikisinde yoklama kağıtlarını teslim ediyorlar” dedi.

ZELENSKİY’DEN RUSLARA ‘KAÇIN’ MESAJI

Sibirya’nın uzak ve yoksul bölgelerindeki etnik azınlıklar arasında da özel bir tepki oluştuğu belirtiliyor. Rusya’nın sınırlarını kapatmasından korkan birçok kişinin çarşamba gününden bu yana Moğolistan, Kazakistan, Finlandiya ya da Gürcistan’a geçmek için sınır kuyruklarına girdikleri görülürken, Kremlin ise göç haberlerinin abartılı olduğunu söylüyor.

Cumartesi günü Birleşmiş Milletlerde gazetecilerin neden bu kadar çok Rus’un ülkeyi terk ettiğini sorması üzerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “hareket özgürlüğüne” işaret etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise cumartesi günü bir video konuşmasında Rusça olarak “Bu suç seferberliğinden kaçmak, sakatlanmaktan ve ardından saldırgan bir savaşa katıldıkları için mahkemede hesap vermek zorunda kalmaktan daha iyidir” dedi.

SAVAŞ KARŞITI GÖSTERİLER

Askerlik deneyimi olmayan ya da askere alınma yaşını geçmiş erkeklerin askere çağrıldığına dair haberlerin ortaya çıkması, savaş karşıtı gösterileri de yeniden canlandırmıştı.

Bağımsız izleme grubu OVD-Info’ya göre son olarak cumartesi akşamı St. Petersburg’dan Sibirya’ya kadar 30 kent ve kasabada 740’tan fazla kişi gözaltına alındı. St. Petersburg’dan gelen görüntülerde kasklı ve çevik kuvvet teçhizatlı polislerin protestocuları yere yatırdığı ve minibüslere bindirmeden önce içlerinden birini tekmelediği görülüyor.

Putin tarafından imzalanan yeni bir yasaya göre ise, savaşmayı reddeden, firar eden, itaatsizlik eden ya da düşmana teslim olan Rus askerleri artık 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. Yasa hafta içinde parlamento tarafından onaylanmıştı.

RESMİ İLHAK BEKLENİYOR

Rusya’nın ana haber ajanslarına göre Rusya önümüzdeki hafta Ukrayna topraklarının bir bölümünü resmen ilhak edecek. Bu gelişme, Ukrayna’nın dört bölgesinde cuma günü başlayan referandumların ardından geldi. Kiev ve Batı oylamaları “sahte” olarak nitelendirerek tepki göstermişti. 

Bu arada Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Dmitry Bulgakov görevinden alındı. Ukrayna işgalinin başından bu yana askeri lojistikten sorumlu olan Bulgakov’un yerine, Rusya’nın Mariupol kuşatmasını yöneten Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Başkanı Albay General Mikhail Mizintsev getirildi.

BM’DE RUSYA-UKRAYNA GÜNDEMİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov cumartesi günü BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı muhalefetin Washington ve onun güdümündeki ülkelerle sınırlı olduğunu söyledi. “Batı’daki resmi Rus düşmanlığının eşi benzeri görülmemiştir” diyen Lavrov, Batı’yı Rusya ile ilişki kurmamakla eleştirerek “Temas kurmaktan hiçbir zaman geri adım atmadık” ifadelerini kullandı.

Lavrov, konuşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında da, oylamaların yapıldığı Ukrayna bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesi halinde nükleer silahlar da dahil olmak üzere Moskova’nın “Tam koruması” altında olacağını belirtti.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanı, Ukrayna’daki “krizin” barışçıl yollardan çözümüne yönelik tüm çabaları desteklediklerini söyledi. Reuters’ın haberine göre Wang Yi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada acil önceliğin barış görüşmelerini kolaylaştırmak olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Klaus bir barış ve kardeşlik elçisi...

SONRAKİ HABER

Bartın'da baraj inşaatından düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...