08 Eylül 2022 16:15

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde Tez Koop-İş üyesi işçiler talepleri için eylemde

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde örgütlü olan Tez Koop-İş ile üniversite yetkilileri arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler eyleme başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde örgütlü olan Tez Koop-İş ile üniversite yetkilileri arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine sendika üyesi işçiler eyleme başladı.

İşçilere %5 zam dayatılırken haklarını talep eden işçiler üzerindeki baskılar da artıyor. İşçiler taleplerinden vazgeçmiyor, bugün öğle saatlerinde 19 Mayıs Üniversitesi Atatürk kültür Merkezi önünde toplanan yüzlerce işçi, rektörlük binası önüne kadar ellerinde pankart ve dövizlerle slogan atarak yürüdü.

Eyleme, emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Rektörlük önündeki basın açıklamasını Tez Koop-İş Şube Başkanı Tarık Sayın yaptı, açıklamada şunlara yer verildi:

"19 Mayıs Üniversitesi ile sendikamız Tez Koop-İş arasında yürütülmekte olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 23 Haziran 2022 tarihinde başlamıştır. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerini 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü adına bağlı olduğu işveren sendikası Türk Ağır Sanayii Ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yürütmektedir. Aynı dönemde Ondokuz Mayıs Vakfı (OMKAN) ve bağlı işyerlerinde çalışan işçiler adına da OMKAN Yönetim Kurulu ile de toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütülmektedir. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hala anlaşma sağlanamaması nedeniyle 19 Mayıs Üniversitesi işçileri taleplerini dile getirmek için eylemlere başlamıştır.

Sendikamız 19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı işyerlerinde uzun yıllardır örgütlüdür ve toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır. Bu dönem işveren sendikası TÜHİS’e üye olan üniversitede sendikamızın işverene iletmiş olduğu toplu iş sözleşmesi teklifine karşı hiçbir ilerleme kaydedilmemiş; TÜHİS kendi teklifini dayatma yaparak toplu pazarlık sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini engellemiştir.

İşveren sendikası TÜHİS tarafından; 19 Mayıs Üniversitesi işçilerine birinci yıl birinci altı ay dönemi için (01.07.2022-31.12.2023) % 5 ücret zammı teklif edilmiştir. Hayat pahalılığının giderek arttığı, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığı, elektrik, doğalgaz, gıda, yakıt gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde işveren sendikasının % 5 ücret zammı teklifi kabul edilebilir değildir.

Açıklanan nedenlerle, ekonomik krizin bu denli derinden hissedildiği bir dönemde toplu iş sözleşmesi sürecinin uzaması ekonomik sıkıntılarla da birleşince çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara yol açmış, çalışma barışını ortadan kaldırmıştır. Daha fazla geciktirilmeden bir an önce işçilerin mağduriyeti giderilmelidir. 19 Mayıs Üniversitesi işçilerine diğer kamu kurumlarındaki işçi ücretlerinin altında ücret dayatmasından vazgeçilmelidir. Yıllardır gece gündüz büyük bir özveriyle çalışan 19 Mayıs Üniversitesi ve OMKAN işçileri, harcadığı emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını almalıdır. Denildi. İşçiler haklarını alana kadar eylemlerine devam edecekler." (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de meslek örgütlerinden "Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek" kampanyasına destek

SONRAKİ HABER

Birgün'e "Çetelerin iktidarı" kapağı gerekçesi ile açılan dava 20 Ekim'e ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa