25 Ağustos 2022 12:35

Mezeköy’e 7 gün giriş çıkışları yasaklayan "Yasakçı kaymakam" haberimize de erişim engeli getirtti

JES şirketine karşı tepki gösterilmesin diye Mezeköy’e 7 gün giriş çıkışları yasaklayan ‘Yasakçı kaymakam’ haberimize de erişim engeli getirtti.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel 

Reklam

Özer AKDEMİR     

Aydın’ın Köşk İlçesine bağlı Mezeköy’de JES şirketi rahat çalışabilsin diye giriş çıkışlar yedi gün süreyle yasaklanan Köşk Kaymakamı, bir haberimize de erişim engeli getirtti. Kaymakam Tuğba Polat’ın başvurusu sonrası Aydın 1. Sulh Ceza Mahkemesi 28 Temmuz tarihli “Köylüler JES’e Karşı Nöbete Devam Ediyor: Kaymakamdan Köy Muhtarlarına JES Tehdidi!” başlıklı haberimize erişim engeli getirdi.

HABER KAYMAKAMIN KİŞİLİK HAKLARINI İHLAL ETMİŞ!

1 Ağustos tarihinde mahkemeye habere erişim engeli getirilmesi talebiyle başvuran Köşk Kaymakamı Polat, hakkında yayınlanan haberlerin ve paylaşımların kişilik haklarını ihlal ettiğini ileri sürdü. Haberimizi ve haberimizi kaynak gösteren sosyal medya paylaşımlarını “kişilik haklarına saldırı niteliğinde olduğu ve haberin amacının dışına çıkıldığı, haber verme hürriyeti veya basın ve yayın özgürlüğü kapsamında olmadığı, haber başlıklarının haber içeriklerini yansıtmadığı” gibi gerekçelerle haberimize ve sosyal medya paylaşımlarına erişim engeli getirdi. Gazetemizin bu karara itirazı da reddedilince haberimize erişim engeli getirildi.

ERİŞİM ENGELİ GETİRİLEN HABERİMİZDE NE YAZIYORDU?

Erimiş engeli getirilen haberimizde Köşk’e bağlı Mezeköy’de acele kamulaştırma ile ellerinden alınan tarla ve bahçelerinde JES sondajlarına karşı direnen Mezeköylülerin mücadelesi aktarılıyordu. Haberde, köy muhtarlarının sosyal medyada yayınlanan JES karşıtı görüşlerinden sonra Kaymakam Tuğba Polat tarafından makamına çağrılarak “muhtarların devlet memuru olduğu, bu türden açıklamalar yapamayacakları” yönünde uyarıldıkları yine köylülerin ve Aydın Çevre Kültür Derneği Başkanının anlatımları ile aktarılıyordu. Haber için görüştüğümüz köylülerinden Mehmet Tanırkan, “Muhtarları geçen günkü konuşmaları nedeniyle ‘sizler devlet memurusunuz, böyle demeç veremezsiniz’ diye tehdit etmiş kaymakam” demişti. Yine AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili de “Köşk kaymakamı da seçilmiş muhtarları tehdit etmiş. ‘Siz kesinlikle eyleme katılmayacaksınız. Devlet memursunuz’ demiş”  bilgisini vermişti.

KAYMAKAM KÖYE GİRİŞ ÇIKIŞLARI DA YASAKLAMIŞTI

23 Ağustos tarihinde JES’e özel mülk olan arazilerinde etten duvar örerek şirket araçlarının geçişine izin vermeyen köylülerin direnişi gece yarısı jandarma tarafından zor kullanılarak dağıtılmıştı. Köylüleri darbederek gözaltına alan jandarma şirket araçlarına yolu açarak iş makinelerinin incir ve zeytin bahçelerinin arasına girmesine olanak sağlamıştı. Jandarma saldırısının olduğu gün Köşk Kaymakamlığı da “Kamu düzeni ve genel güvenliğin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, Anayasadan ve kanunlardan doğan haklardan herkesin eşit şekilde faydalanmasını sağlamak amacıyla; kişi ve gruplar tarafından sosyal medya platformları ve basın yayın organları üzerinden kamulaştırmaya tepki gösterildiği şeklinde alınan bilgiler…” gibi gerekçelerle Mezeköy’e 7 gün boyunca giriş ve çıkışları yasaklamıştı.

JES ŞİRKETİNİN HAKLARINI KORUMAK İÇİN

Köylülerin “sağlıklı çevrede yaşama hakkı”, “Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı” gibi Anayasal haklarını görmezden gelerek yasak kararı alan Kaymakamlığın yasaklama gerekçesinde yazan “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının zafiyete uğrayabileceği” sözleri ise hukuksuz bir şekilde köylülerin arazilerine giren JES şirketinin haklarını koruma çabası olarak değerlendirilmişti.

GİRİŞ ÇIKIŞ YASAĞINA KAŞI DAVA AÇILDI

Öte yandan Köşk Kaymakamlığı tarafından alanın bu yasak kararının hukuksuz olduğunu belirterek, Aydın 1. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması ve yasak kararının kaldırılması talebiyle dava açtı. Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde “Dava konusu idari işlemin tesis edilme gerekçesinin, köylerine yapılan JES karşısında rahatsız olan ve tepki gösteren yerli halkın mücadelesine destek olunmaması ve özellikle de Mezeköy Mahallesinde barışçıl nitelikteki toplantı özgürlüğü hakkı ile bununla bağlantılı ifade özgürlüğü hakkının kullanılmasının engellenmek istenmesidir. 5442 Sayılı Yasanın 32/Ç maddesinde öngörülmemiş bir yetki Köşk Kaymakamlığı tarafından kullanılmıştır. Yasaklama kararının kanuni bir dayanağı bulunmamaktadır ” denildi.

AYDIN EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ İLE CHP’LİLER BUGÜN KÖYE GİDECEK

Bu arada yasak kararına karşı bugün Aydın Emek ve demokrasi bileşenleri hem yasak kararını protesto etmek hem de köylüerle dayanışma içinde olmak için Mezeköy’e gidecekler. Bugün ayrıca CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve Aydın İl Örgütü yöneticileri de öğle saatlerinde Mezeköy’e gidecekler.

Reklam