03 Ağustos 2022 10:55
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ağustos 2022 13:20

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'dan ayrıldı

Tayvan lideri, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'ye şeref madalyası verdi. Çin Ulusal Halk Kongresi ziyareti kınadı. ABD ve Endonezya ortak tatbikata başladı.

Fotoğraf: Tayvan Devlet Başkanlığı / AA

Paylaş

Çin'de yasama organı işlevi gören Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK), ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretini kınadı. Tayvan'dan ayrılan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise "Amerika ve Tayvan'ın ekonomik bağlarını nasıl derinleştirebileceğini, güvenlik ortaklığımızı nasıl daha da güçlendirebileceğimizi ve ortak demokratik değerlerimizi nasıl savunabileceğimizi tartıştık" açıklaması yaptı. Pelosi ve beraberindeki heyet Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edecek. 

"ÇİN MECLİSİ BU DAVRANIŞI KABUL EDİLEMEZ"

Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK), Pelosi'nin ziyareti ile ilgili açıklama yaptı. Ziyaretin Çin'in egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlali olduğu belirtilen açıklamada "ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in tüm muhalefetine ve protestolarına rağmen, 2 Ağustos'ta Tayvan'ı ziyaret etti. Bu davranış, tek Çin ilkesinin ve Çin-ABD ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerini ihlal etmiş, Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü, Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temelini zedelemiş, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yanlış mesaj vermiştir. Çin meclisi, bu davranışı kabul edemez ve güçlü şekilde kınar." ifadelerine yer verildi.

Anayasal sistemde "güçler birliği" ilkesinin geçerli olduğu Çin'de yasama organı işlevi gören ÇUHK'yi, diğer kurumlar gibi ülkeyi yöneten Çin Komünist Partisi şekillendiriyor. Genel Kurul toplantısı yılda bir kez yapılan meclisin olağan yasama faaliyeti 150 kişilik Daimi Komite tarafından yürütülüyor.

TAYVAN LİDERİ TSAİ, PELOSİ'YE ŞEREF MADALYASI VERDİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye Tayvan'ı ziyaretinde, ada otoriteleri tarafından "Şeref Madalyası" tevdi edildi.

Pelosi, ziyareti kapsamında, bu sabah beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya geldi. Tsai, görüşmede, Pelosi'ye, Tayvan'daki hükümetin devamı olduğunu öne sürdüğü Çin Cumhuriyeti'nin "Uğurlu Bulutlar Düzeni" adı verilen şeref madalyası ve özel şeridini takdim etti.

Tayvan lideri, Pelosi ve heyetine kritik bir dönemde Tayvan'ın yayında olduklarını somut olarak gösterdikleri ve ABD'nin Tayvan'ın kendini savunmasına desteğini ifade ettikleri için teşekkür etti. Tsai, "Ülkemizin egemenliğini kararlılıkla koruyacak, aynı zamanda demokrasi adına hattı müdafaayı sürdüreceğiz" dedi.

Pelosi de Kongre adına kendisine tevdi edilen onur için Tsai'ye teşekkür ederken, "ABD'nin Tayvan ile dayanışması hayatidir. Tayvan'da ve dünyanın geri kalanında demokrasiyi koruma kararlılığımız değişmemiştir. Ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'a destek sözünü terk etmediğini açıkça göstermiştir" dedi.

"ÇİN, TAYVAN'A ZİYARETİ ENGELLEYEMEZ"

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Pelosi, Pekin yönetiminin ziyaretine verdiği sert tepkilere ilişkin soruya, "Umarım şu açıkça anlaşılmıştır ki Çin Tayvan'ın bazı toplantılara gitmesini, katılmasını önlemeye çalışıyorsa da insanların Tayvan'a gelmesini engelleyemeyeceğini anladı." sözleriyle yanıt verdi.

Pelosi, öğleden sonraki programında ise Taipei'deki Jing-Mei İnsan Hakları Anıtı ve Kültür Parkı'nda Çin ve Hong Kong'dan insan hakları aktivistleri ile bir araya geldi.

PELOSİ, TAYVAN'DAN AYRILDI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'dan ayrıldı. Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik kongre heyetini taşıyan uçak, Taipei'deki Songşan Havaalanı'ndan ayrılarak Güney Kore'ye hareket etti. Pelosi, Tayvan'dan ayrılmadan önce yaptığı sosyal medya paylaşımında ise, "Amerika ve Tayvan'ın ekonomik bağlarını nasıl derinleştirebileceğini, güvenlik ortaklığımızı nasıl daha da güçlendirebileceğimizi ve ortak demokratik değerlerimizi nasıl savunabileceğimizi tartıştık" ifadelerini kullandı. Pelosi, "Kimsenin kuşkusu olmasın: ABD'nin Tayvan halkına bağlılığı sarsılmaz şekilde sürüyor ve gelecek on yıllarda da sürecek" dedi.

GÜNEY KORE VE JAPONYA'YI ZİYARET EDECEK

Pelosi Pasifik turunun sonraki duraklarında Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edecek. Ziyarette Pelosi'ye, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Gazi İşleri Komitesi Başkanı Mark Takano, Yollar ve Araçlar Komitesi Başkan Yardımcısı Suzan DelBene, İstihbarat Daimi Özel Komitesi üyesi Raja Krishnamoorthi ve Silahlı Kuvvetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi üyesi Andy Kim eşlik ediyor.

KOMÜNİST PARTİ MERKEZ KOMİTESİ TAYVAN'DA BULUNAN İKİ VAKIF İLE BAZI ŞİRKETLERE YAPTIRIM UYGULANACAĞINI AÇIKLADI

Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi'nin Tayvan İlişkileri Dairesi, Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin ardından, hükümete, "dış güçlerle ittifakla bağımsızlık arayışının felaketle sonuçlanacağı" uyarısında bulundu.

Dairenin Sözcüsü Ma Şiaoguang, yaptığı açıklamada, "Tsai Ing-wen ve Demokratik İlerici Parti (DPP) otoritelerini uyarıyoruz; provokatif eylemlerle ve dış güçlerle bir olarak 'bağımsızlık' arayışına girmek mahvınıza ve Tayvan'ın felakete sürüklenmesine yol açar." ifadelerini kullandı.

Açıklama, Pelosi ve heyetinin sabah saatlerinde Tayvan lideri Tsai ile yaptığı görüşmenin ardından geldi.

Öte yandan Komünist Parti yayın organı Global Times'ın haberine göre, Komünist Parti Merkez Komitesi'nin Tayvan Çalışma Ofisi de Pelosi'nin ziyaretinin ardından "ayrılıkçı faaliyetleri" nedeniyle merkezi Tayvan'da bulunan iki vakıf ile bazı şirketlere yaptırım uygulanacağını bildirdi.

ÇİN ORDUSUNDAN TAYVAN TATBİKATI

Pelosi ve heyetini taşıyan uçak dün gece Tayvan'a ulaşmıştı. İki haftadır hakkında spekülasyon yapılan, ABD ile Çin arasında gerilime sebep olan ziyaret, Pekin'in tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı, Pelosi'nin uçağının Tayvan'a inmesinin hemen ardından yaptığı açıklamada, ziyareti kınadığını bildirmiş, Savunma Bakanlığı da ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" düzenleyeceğini duyurmuştu.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Donanması’nın aktif görevdeki 2 uçak  gemisi de limanlarından ayrılarak denize açılmış, ordu, Tayvan adası çevresinde üç  günlük askeri tatbikat başlatmıştı. PLA  güçleri, adanın doğusundaki tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve  konvansiyonel füzeler kullanıyor. Tatbikatta, bölgedeki hava üssünden kalkan tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları da yer aldı. 

Tayvan ordusu ise 2 -4 Ağustos arasında Çin tarafından gelebilecek tehditlere karşı teyakkuz durumu ilan etmişti.

ABD VE ENDONEZYA ORTAK TATBİKAT DÜZENLEDİ

ABD ve Endonezya orduları da Çin ile yaşanan gerilimin gölgesinde Sumatra Adası'nda ilk kez başka ülkelerin de katılım sağladığı ortak muharebe tatbikatlarına başladı.

ABD'nin Cakarta Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, tatbikatların "özgür ve açık Hint-Pasifik politikasını desteklemek" için tasarlandığı savunuldu. ABD, Endonezya, Avustralya, Japonya ve Singapur'dan 5 binden fazla askerin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatlar, "2009'dan bu yana bölgedeki en büyük tatbikat" olarak gösteriliyor. Ordu, donanma, hava kuvvetleri ve deniz tatbikatlarını kapsayan ortak tatbikatlar, 14 Ağustos'a kadar devam edecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hakları tam verilmeyen Salcomp Xiaomi işçileri fabrikaya kapandı

SONRAKİ HABER

Menteşe Belediye Meclisi, çimento fabrikası ruhsat iptalini yine görüşmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...