01 Temmuz 2022 14:56
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2022 16:28

Ankara'da TÜİK önünde açıklama yapmak isteyen KESK üyelerine polis müdahale etti

TÜİK önünde açıklama yapmak isteyen KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, polis tarafından engellendi. KESK üyeleri pek çok kentte ek zam taleplerini dile getirdi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel

Paylaş

KESK Ankara Şubeler Platformu tarafından TÜİK önünde yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Polis, KESK üyelerini TÜİK’e yaklaştırmazken duruma tepki gösteren KESK üyeleri oturma eylemi yaptı. KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK'i gerçek verileri açıklamaya çağırırken, BES İzmir Şubesi üyesi emekçiler de ek gösterge düzenlemesine karşı iş bıraktı. KESK üyeleri Kocaeli, Adana ve Aydın'da da ek zam taleplerini dile getirdi.

ANKARA'DA ENGEL: ENGELLEMENİN NEDENİ YALANA DAYALI ENFLASYON ORANINA DESTEK SUNMAK MI?

KESK Ankara Şubeler Platformu tarafından TÜİK önünde yapılmak istenen açıklama polis tarafından engellendi. Toplantı ve gösteri yürüyüş haklarının Ankara Emniyeti tarafından engellenildiğini söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, "Bu egellemeniz, bu ülkedeki milyonlarca emekçinin, işçinin haklılığının önüne geçemeyecek kadar aciz bir davranıştır. Bu engelleme nedendir? TÜİK'in yalana dayalı, gerçekleri yansıtmayan enflasyon oranlarını açıklamasına destek sunmak mıdır? Buradaki tek gayemiz, gerçekliğe hitap edecek açıklamaların yapılması ve milyonlarca emekçi ve emeklilerinin hakkı olanı talep etmektir“ dedi.

"3600 EK GÖSTERGE KOSKACA BİR YALAN"

Meclis Genel Kurulunda görüşülen 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili de konuşan Yeşil, "Koskoca bir yalanı buradan teşhir etmek isteriz. 'Devrim niteliğinde bir düzenleme yapıyoruz, 3600 ek göstergeyi tüm emekçilere veriyoruz' dedikleri şey 600 puanlık artıştan ibaret. Kamu emekçilerinin yüzde 65'ini temsil etmeyen bir düzenleme üzerine 4 Temmuz’da TÜİK’in açıklayacağı sahte ve yalan enflasyon oranları çerçevesinde kamu emekçilerine enflasyon farkı verilecek" ifadelerini kullandı.

"ENFLASYON FARKINI HİÇBİRİMİZE YUTTURAMAZSINIZ"

Emniyetin keyfi ve antidemokratik uygulamasını kınadıklarını dile getiren Yeşil, "Kamu emekçilerin ekmeğini küçülten, tenceresini boşaltan, cüzdanını ters yüz eden bu uygulamalardan vazgeçin. Resmi enflasyonun yüzde 75’i, gıda enflasyonunun yüzde 100’leri, gerçek bağımsız enflasyonun yüzde 160’ları geçtiği ülkede, vereceğiniz enflasyon farkını hiçbirimize yutturamazsınız” dedi. 

Basın açıklamasını protesto amaçlı okumayan platform üyeleri, alkış ve ıslıklarla oturma eylemi yapmaya devam etti. (Ankara/EVRENSEL)


KESK İZMİR ŞUBELER PLATFORMU: TÜİK'İN SAYILARI YALAN, YOKSULLUK GERÇEK

KESK İzmir Şubeler Platformu, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyerek basın açıklaması yaparken, BES İzmir Şubesi üyesi emekçiler de ek gösterge düzenlemesine karşı iş bıraktı. Konak YKM önünde yapılan açıklamaya İzmir Tabip Odası da destek verdi.

“TÜİK'in sayıları yalan, yoksulluk gerçek” pankartı açan kamu emekçileri, “İnsanca bir yaşam insanca bir ücret istiyoruz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Sefalete teslim olmayacağız” sloganları attı.

Açıklamayı okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, “TÜİK aracılığı ile düşük gösterilen sanal verilere rağmen resmi enflasyon yüzde 73,5, gıda enflasyonu yüzde 91, ulaştırma enflasyonu yüzde 108 ile son 24 yılın zirvesine çıkmış durumda. Gittikçe ağırlaşan koşullarda 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak bizler değil, ülkede bulunan bir avuç insan dışında herkes ‘Geçinemiyoruz’ diye haykırırken siyasal iktidar bunları duymuyor” dedi.

KESK İzmir Şubeler Platformu basın açıklaması düzenledi

“BİRLEŞİK MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM”

Zamlar, artan vergiler, KDV ve ÖTV’lerden dolayı ücretlerine ve iyileştirmelerin geri alındığını söyleyen Karakaş, “Kamuda adil bir ek gösterge düzenlenmesin yapılmalı, 2008 Ekim sonrası işe başlayan 1 Milyon yedi yüz elli bin kamu emekçisi ve taban 3600 ek gösterge alınarak bütün Kamu Emekçileri yapılan düzenlenmeden faydalandırılmalıdır. KESK olarak buradan bir kez daha başta kamu emekçileri olmak üzere tüm emekçileri, işçileri, asgari ücretlileri insanca bir yaşam, insanca yaşamaya yetecek bir ücret için bir araya gelmeye, birleşik mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


KESK ADANA: SAHTE ENFLASYON DEĞİL, GERÇEK ENFLASYONU AÇIKLA

KESK Adana Şubeler Platformu, gerçeği yansıtmayan enflasyon oranları ve kamu emekçilerinin zam beklentisine ilişkin TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Çelik, tüm kamu emekçilerinin v e emeklilerin kümülatif maaşının 2022 yılı için en az vergi oranı artışı oranı yani yüzde 101 oranında artırılması gerektiğini dile getirdi.

“6 MİLYON KAMU EMEKÇİSİ GEÇİNEMİYOR”

TÜİK vasıtası ile düşük gösterilen sanal rakamlara rağmen yüzde 73,5 olarak resmi enflasyon rakamı ile Türkiye’nin dünya yüksek enflasyon sıralamasında ilk 6’da yer aldığını ifade eden Çelik, “Bizim her gün çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ise TÜİK resmi enflasyonun en az iki katına ulaştı.  Gittikçe ağırlaşan koşullarda sadece 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisi olarak bizler değil, adeta tüm ülke ‘Geçinemiyoruz!’ diye feryat ediyor” diye konuştu.

“KUR KURUMALI MEVDUAT SİSTEMİ İLE ZENGİNLERE 150 MİLYAR AKTARILDI”

Yıllardır emekçilerden alınan vergiler sermayeye rantiyeye, faizden beslenenlere,  savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya ayrıldığını dile getiren Çelik, “Kamu emekçileri olarak 20 yıl önce asgari ücretin 3,5 katına denk gelen ortalama maaşımız bugün asgari ücretin 1,5 katına indi. Peki, Asgari ücret mi arttı? Hayır. Asgari ücret 20 yıl önce de açlık sınırının altındaydı. Bugün de altında. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6.400 yoksulluk sınırı 20.500 TL’yi aştı” diye konuştu.

Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile halkın cebinden alıp bankada mevduatı olan zenginlere 150 milyar TL’den fazla para aktarıldığını ifade eden Çelik, “Üstelik dolar birkaç ay içinde hızla yükseldi, bugün 17 TL’ye dayandı. Kısacası bu soygun sisteminin faturası da bize kesildi.  Bu da yetmedi. Şimdide Gelire Endeksli Senet (GES) adı altında ülkenin en önemli Kamu İktisadi Teşebbüslerinin bütçeye aktarılan hâsılat paylarına göz koyuyorlar” dedi.

TBMM’de görüşülmekte olan yasa teklifinde memur ve emekli maaşlarının bahane edildiğini dile getiren Çelik, “Sadece bol yaldızlı, bol süslü cümlelere bakarsanız 1 Trilyonu aşan ek ödeneğin enflasyon altında ezilen, halk için, emekçiler için kullanılacağını zannedebilirsiniz. Ama ek ödeneğin 650 milyarı yani  yüzde 60’ı cari transferlere, borç verme giderlerine ve faiz giderlerine ayrılıyor. Yani her zaman olduğu gibi ek bütçede de aslan payı yine sermayeye, patronlara, faiz geliri elde edenlere verilmek isteniyor.  Kur Korumalı Mevduat Sisteminden yararlanan 250 bin civarındaki mevduat sahibine 40 Milyar TL ayrılıyor. Silahlanmaya ayrılan miktarlar da artıyor” dedi.

“YÜZDE 17’Sİ İŞÇİ VE MEMUR GİDERİ”

Buna karşın kamuda çalışan toplam 5 milyon memura, işçiye, sözleşmeliye personel gideri olarak ayrılan tutarın yaklaşık 189 milyar TL ile ek ödeneğin sadece yüzde 17’si olduğunu ifade eden Çelik, “SGK Devlet Pirim gideri olarak eklenen 28 milyar TL ise ek bütçenin sadece yüzde 2,6 ‘sına denk geliyor” dedi.

Tüm kamu emekçilerinin v e emeklilerin kümülatif maaşının 2022 yılı için en az vergi oranı artışı oranı yani yüzde 101 oranında artırılması gerektiğini dile getiren Çelik, “Bunun 7,5 puanlık kısmı Ocak- Haziran maaşlarımıza zaten yansımıştır. Buna önce yüzde 75 oranında gerçek enflasyon farkı eklenmelidir.  Ardından yüzde 7 olan toplu sözleşme  artışı eklenmelidir” dedi. (Adana/EVRENSEL)


KESK AYDI ŞUBELER PLATFORMU: EK ZAM İSTİYORUZ

KESK Aydın Şubeler Platformu da TÜİK verilerine ilişkin Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi.

“Sahte enflasyon rakamlarına göre artış değil, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” yazılı pankart açılan açıklamada basın metnini SES Aydın Şube Eşbaşkanı Öznur Özağaç okudu. TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Özağaç, “Her güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Artık yeter, geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın, özelleştirmeler iptal edilsin. İnsanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istiyoruz” dedi. (Aydın/EVRENSEL)


KOCAELİ EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: TÜİK RAKAMLARI YALAN, YOKSULLUK GERÇEK

Kocaeli Emek ve Demokrasi Güçleri, TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü binası önünde açıklama yaptı. Kitle adına açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Yeliz Karstarlı, TÜİK'in 2003 yılından beri açıkladığı mal ve hizmet sepetini ve ortalama fiyat listesini bu yıl açıklamadığını belirterek "Enflasyonu düşürmedeki son oyun, "sepetsiz enflasyon" dur. Enflasyon rakamlar, hangi mal ve hizmette ne kadar artış olduğunu gösteren sepet açıklanmadan kamuoyu ile paylaşılmıştır. Böylece zaten en başından beri şaibeli olan resmi enflasyon verileri inandırıcılığını tamamen kaybetmiştir" dedi.

Karstarlı "İktidarın enflasyon altında ezilen, mutlak açlıkla cebelleşen halka tek somut vaadi 'Biraz daha sabırdan' ibarettir. Biz emekçilerin sabredecek, dayanacak gücü kalmamıştır. Bu nedenle buradan yeniden ifade etmek isteriz. Çarpık enflasyon rakamlarını kabul etmiyoruz! TÜİK verilerine kamuoyunda güven yoktur diyoruz. Elektrik ve doğalgaz zamlarının yanı sıra her gün iğneden ipliğe herşeye yapılan zamların, tüm tüketim maddelerinde görülen fahiş fiyat artışlarının biz Emekçileri günden güne yoksullaştırdığını buradan tekrar haykırıyoruz" diye konuştu.

Patronların karını korumak için faturanın emekçilere kesildiğini ifade eden Karstarlı "Zenginden daha az, yoksuldan daha çok almaya dayalı  adaletsiz vergi düzeni ile fatura hep bize kesildi. Bizden alınan vergilerin bize değil patronların, sermayenin kasasına teşvik, vergi affı, vergi indirimi olarak aktarılmasına dayalı bu düzende fatura hep bize kesildi. Kamu Özel İşbirliği projeleri olan şehir hastanelerinin, hava limanlarının, köprülerin, yolların müteahhitlerine dolar üzerinden aktarılan garanti ödemeleriyle fatura hep bize kesildi. Bin bir türlü Ali Cengiz oyunu ile düşük gösterilen resmi enflasyona göre artırılan maaşlarımızla, ücretlerimizle fatura hep bize kesildi. Yandaş konfederasyonların, sendikaların “toplu sözleşmelerde” sanal rakamlardan ibaret TÜİK enflasyonuna göre yapılan maaş artışlarına attıkları imzalarla fatura yine hep bize kesildi" diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dedeoğulları’na saldırı davası: Sanık avukatları, iki kişinin suçu üstlenmesini istediklerini kabul etti

SONRAKİ HABER

Sivas Katliamında hayatını kaybedenler 29. yılında anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...