28 Haziran 2022 13:27

Açlık sınırı 6 bin 391, yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi!

Türk-İş verilerine göre haziran ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya, açlık sınırı ise 6 bin 391 liraya yükseldi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türk-İş, haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Buna göre haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6 bin 391 lirayla asgari ücretin 2 bin 137 TL üzerine tırmandı. Haziranda bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8 bin 313 TL’ye yükseldi. Mayıs ayında yoksulluk sınırı 19 bin 602 TL, açlık sınırı ise 6 bin 17 TL olarak açıklanmıştı.

Türk-İş verileri temel alındığında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında gerçekleşti. Son on iki ay itibarıyla artış oranı yüzde 117,29 olarak hesaplandı. 6 aylık artış oranı yüzde 55,96 oranında oldu.

Ocak ayı başında dört kişilik ailenin açlık sınırı 4 bin 13 TL ve yoksulluk sınırı 13 bin 73 TL seviyesindeydi. Buna göre açlık sınırı 6 ayda 2 bin 378 TL artarken, yoksulluk sınırı 6 bin 529 TL arttı.

YILBAŞINDAN BU YANA DOĞAL GAZA YÜZDE 75,5 ZAM GELDİ

Türk-İş raporunda yapılan değerlendirmede, “Hanelerde kullanılan doğal gaza bu ay yapılan yüzde 30’luk zamla birlikte yılbaşından bu yana toplam yüzde 75.5’lik zam yapılmış oldu. Elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğal gaza da yapılan zamların yanında, sürekli artan benzin ve motorin fiyatları da üretici ve tüketici fiyatlarını arttıran en başat sürükleyici etkenlerdendir. Bu sebeple, önümüzdeki aylarda yüksek enflasyon ile yaşam mücadelesi verilmesi kaçınılmaz görülüyor. Haziran 2022 tüketici güven endeksinin tarihinin en düşük seviyesinde olması fiyatlama davranışları bozulan tüketicilerin de bu öngörüye sahip olduğunu işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.

MARKETTE GIDAYA ALARM, KREDİ KARTIYLA SİMİT 

Raporda şu bilgilere yer verildi:

  • Ayçiçeği yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin ürünlerinin hepsi zamlandı. Margarin 1 ayda yüzde 11 zamlandı Bazı marketlerde sıvı yağlara alım sınırı ve ürünlere hırsızlığa karşı alarm takılması uygulamaları devam devam ederken tanesi 50 TL’yi bulan 200 gramlık tereyağı paketlerine de alarm takılmaya başlandı.
  • Çok tüketilen patates ise hâlâ 10 TL’nin üzerinde satılmaya devam ediyor. 
  • Ortalama sebze kg fiyatı 11,7 TL, ortalama meyve kg fiyatı 16,68 TL oldu. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 13,36 TL olarak tespit edildi.
  • Özellikle karpuzun haziran ayı sonunda bile tanesi ortalama 35 TL’ye satılmasıyla hem semt pazarlarında hem marketlerde dilimle karpuz satışı yaygın hale geldi.
  • Alım gücü düşen vatandaşlar simidi de kredi kartıyla almak durumunda kaldıklarından simitçi büfelerinde pos cihazları görülmeye başlandı.
  • 2001’den bu yana sırasıyla; pancar üretimine gelen kota, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve çiftçiye destek yerine örneğin bu aydan başlayıp ekim 2022’ye kadar sürecek sıfır gümrükle 400 bin ton şeker ithali izni gibi düzenlemeler, şeker fiyatlarının yıllar içinde artmasının en temel sebeplerini oluşturdu.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kiğılılar madene karşı mücadelede kararlı | "Bu bir vahşet, yaşam alanlarımızı koruyacağız"

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de açığa alınan hocalar bir haftadır rektörlüğün önünde: Bizi açığa alanlar arka kapıdan çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...