28 Haziran 2022 17:35
Son Güncellenme Tarihi: 28 Haziran 2022 22:02

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini destekleyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme sona erdi. NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme sona erdi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini desteklemeyi kabul ettiğini söyledi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım için Türkiye ile mutabakata vardığını, Türkiye'nin endişelerinin giderileceğini söyledi.

NATO, TÜRKİYE, FİNLANDİYA VE İSVEÇ ARASINDA DÖRTLÜ GÖRÜŞME

Madrid'de NATO Zirvesinin yapıldığı IFEMA Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg görüştü. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ev sahipliğindeki görüşme, basına kapalı gerçekleşti, görüşme 2 saat sürdü.

ÜÇLÜ MEMORANDUM İMZALANDI

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreçleri hakkında üç ülkenin memorandum imzaladığı açıklandı. Memoranduma Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde imza attı. NATO Zirvesi'nin düzenlendiği Madrid'deki IFEMA Fuar Merkezi'ndeki imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson katıldı. İmza töreninde memorandum ile ilgili açıklama yapılmadı.

STOLTENBERG: İSVEÇ VE FİNLANDİYA, NATO'YA KATILIM İÇİN TÜRKİYE İLE MUTABAKATA VARDI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım için Türkiye ile mutabakata vardığını, Türkiye'nin endişelerinin giderileceğini söyledi. Stoltenberg, NATO ülkelerinin liderlerinin yarın İsveç ve Finlandiya'yı NATO'ya katılmaya davet için karar alacağını bildirdi.

Üç ülkenin ortak bildirisinde şu ifadeler yer aldı: "Finlandiya ve İsveç, tüm terör örgütlerinin Türkiye’ye karşı gerçekleştirdikleri saldırıları açık ve net biçimde kınar. Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin ve bağlantılı şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder. Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin sağladığı bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini hızla işleme koyacak. Finlandiya ve İsveç, PKK ve bütün uzantılarının para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır. Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler"

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanlarımız, Türkiye'nin bu hafta Madrid Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmasını destekleyeceğini teyit eden üçlü bir momerandum imzaladılar. Türkiye, geçtiğimiz haftalarda terör tehdidi konusundaki endişelerini dile getirdi. Finlandiya bu endişeleri ciddiye almıştır. Finlandiya, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kınıyor” denildi.

"NATO’YA ÜYELİK TARTIŞMASI ABD’DEN TAHAHHÜT ALMAK İÇİN ARAÇSALLAŞTIRILDI"

Dış basında görüşmelerin perde arkası yer aldı. Financial Times’a konuşan Batılı yetkililer, Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sorununu, özellikle Ankara’nın ABD yapımı yeni F-16 savaş uçakları ve mevcut savaş uçakları için modernizasyon kitleri satın alma yönündeki baskısıyla ilgili olarak Washington’dan taahhütler almak için araçsallaştırmaya çalıştığına inandıklarını açıkladı. ABD’li yetkililer Biden yönetiminin satışa desteğinin sinyalini verdiğini söylerken Kongre’nin anlaşmayı imzalaması gerektiğine dikkat çekti. Benzer bir iddia da İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’tan geldi. Reuters’a konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, Washington’un süreç boyunca ‘alçakgönüllü bir yaklaşım izlediğini’ öne sürerken, Türkiye’nin F-16 konusunu gündeme taşıyacağının beklendiğini aktardı.

ERDOĞAN "ZAHMET ETMESİNLER" DEMİŞTİ

Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularının karşısında "veto kartı"nı öne sürmüştü. Erdoğan, 16 Mayıs’ta İsveç ve Finlandiya'nın konuya dair Türkiye ziyaretiyle ilgili "Türkiye’ye geleceklermiş, zahmet etmesinler. Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bir güvenlik örgütüne katılımına biz evet demeyiz" demişti.

SULLIVAN: YARIN BIDEN İLE BİR GÖRÜŞME BEKLENİYOR

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin endişelerinin çözümüne yönelik önemli adımlar attığına inandıklarını söylemiş, "Finlandiya ve İsveç'in Türkiye'nin endişelerini çözmeye yönelik önemli adımlar attığına inanıyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin endişelerinin tamamen çözüleceğine ve bu ülkelerin NATO üyesi olacağına da inancımız tam" diye konuşmuştu.

Sullivan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın yarın bir görüşme yapmasının beklendiğini kaydederek "İki lider, ABD ile Türkiye arasındaki stratejik ve bölgesel konularda birlikte zaman harcama şansına sahip olacak. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği de görüşmede gündeme gelecektir ama ana odak olmasını beklemiyoruz." demişti.

ERDOĞAN İLE BIDEN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, TRT World'un haberine göre, ikili NATO üyelerinin Madrid'deki toplantısı da dahil olmak üzere bölgesel meseleleri ve Türkiye-ABD ilişkilerini ele almıştı. 

Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada "İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üye olacaklarsa ittifakın 70 yıllık mensubu Türkiye'nin güvenlik endişelerini dikkate almak zorundalar. Dörtlü görüşmeyi yapıp hangi noktaya geldiklerini göreceğiz. Biz kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz” söylemini yinelemişti. Erdoğan, bu sabah Biden ile bir görüşme yaptığını, bu akşam veya yarın tekrar bir araya gelebileceklerini söylemişti. Erdoğan, "Türkiye rastgele NATO'ya katılmış bir ülke değil, bu sabah Sayın Biden ile de bir görüşme yaptık, bu akşam ya da yarın bir araya gelme arzusunu ifade etti, olabilir dedik” demişti.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep’ten bir işçi: Korkmayalım, kaybedecek bir şeyimiz kalmadı!

SONRAKİ HABER

Ağrı’da selin bilançosu; 34 yapıda hasar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...