27 Haziran 2022 04:16

İstanbul Opera Festivali’nde Angela Gheorghiu sürprizi

13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, dünyaca ünlü Soprano Angela Gheorghiu’yu ağırlayacak.

Fotoğraf: İDOB

Paylaş

Özlem ERTAN

Uluslararası İstanbul Opera Festivali, tam 13 yıldır kesintisiz düzenleniyor. Pandemi sürecinde bile kentin tarihi mekanlarında yapılan şan konserleri ve opera temsilleriyle sanatı kitlelerle buluşturma misyonundan taviz vermeyen festival, bu yıl her zamankinden daha kapsamlı ve sürprizli olacak.

Zira geçtiğimiz cumartesi günü AKM’nin fuayesinde düzenlenen basın toplantısında, Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Türkiye’nin dünya çapında tenorlarından Murat Karahan’dan 13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ne dair öğrendiklerimiz bir hayli heyecan vericiydi.

HALİÇ’TE GÜN BATIMINDA

16-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde 7 Tenor Konseri, Puccini’nin ‘Tosca’ operası, Okan Demiriş’in ‘IV. Murat’ operası, Georges Bizet’nin meşhur operası ‘Carmen’ ve artık İstanbul Opera Festivali için bir klasik haline gelen, Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’sı sahnelenecek.

Ancak festivalin asıl sürprizleri mekan ve sanatçı detaylarıyla ilgili. Bu yıl ‘Saraydan Kız Kaçırma’ hariç tüm eserler, Haliç Kongre Merkezinin bahçesine yerleştirilecek büyük sahnede izleyiciyle buluşacak.

DOB Müdür ve Sanat Yönetmeni Murat Karahan, “Bu benim hayalimdi. Pandemiden dolayı yapamamıştık, ama bu sene yapacağız,” diyor ve Haliç’te gün batımında, arkada deniz manzarasıyla opera izlemenin ne kadar güzel olacağından bahsediyor. Karahan, Haliç’in 3 bin seyirci kapasiteli olacağını da sözlerine ekliyor.

ANGELA GHEORGHIU’DAN TOSCA

Festivalin ikinci ve asıl sürprizi ise dünyaca ünlü Soprano Angela Gheorghiu… Romen Soprano 20 Temmuz akşamı Puccini’nin ‘Tosca’ operasında Tosca rolüyle karşımızda olacak. Bu eserde diğer başrol Mario Cavaradossi’yi ise Murat Karahan oynayacak.

Festivalde izleyeceğimiz ‘Tosca’yı, Türkiye’de Tosca rolünü ilk kez oynayan Soprano Semiha Berksoy’un kızı, değerli Tiyatro Sanatçısı Zeliha Berksoy sahneye koydu. Gerek ‘Tosca’yı gerekse diğer eserleri İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası çalacak. Ancak eserler farklı opera kurumlarının prodüksiyonları...

‘Tosca’yı Ankara Devlet Opera ve Balesi, ‘IV. Murat’ı Antalya Devlet Opera ve Balesi, ‘Saraydan Kız Kaçırma’yı İstanbul Devlet Opera ve Balesi sahneliyor. ‘Carmen’ operasında uluslararası çapta yıldızı parlayan Mezzo-Soprano Ramona Zaharia’nın Carmen rolünü seslendireceğini de öğreniyoruz Murat Karahan’dan.

BALKAN OPERA BİRLİĞİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Murat Karahan’dan Uluslararası İstanbul Festivali’yle ilgili olmayan müjdeler de aldık. Balkanlardaki köklü opera kurumlarından Türkiye ile bir opera birliği oluşturup sanatçı değiş tokuşu yapmak konusunda bir öneri almışlar. Şu an ‘Balkan Opera Birliği’ oluşturmak maksadıyla şifahi görüşmeler yaptıklarını ve detaylarda uzlaşmaya vardıkları taktirde bunun gerçekleşebileceğini söylüyor Murat Karahan.

PATARA OPERASI BESTELENİYOR

Genel Müdür Murat Karahan, basın toplantısının soru-cevap bölümünde, İstanbul Opera Festivali için Türk bestecilere Anadolu ve İstanbul’un zengin tarihinden, kültüründen beslenen yeni eser siparişleri vermeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin sorumu yanıtladı.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olduğunda bestecileri kuruma davet edip yeni eserlere destek vermeye hazır olduklarını söylediğini belirten Murat Karahan, bu süreçte aralarında ‘Troya’, ‘Göbeklitepe’ ve ‘Sinan’ın da olduğu yeni eserler bestelendiğini ve bunların izleyiciyle buluştuğunu dile getirdi.

“Devlet Opera ve Balesinin sahneleyebileceği kalibrede her yeni esere açığız ve bekliyoruz,” diyen Murat Karahan, şimdilerde genç bir bestecinin, adını Antalya yakınlarındaki Antik Kent Patara’dan alan bir opera bestelemekte olduğu müjdesini de verdi.

Bu arada uluslararası kariyerine de devam eden Murat Karahan’ın temmuz ayının başında Berlin’de, Zubin Mehta yönetimindeki orkestra eşliğinde Puccini’nin ‘Turandot’ operasında oynayacağını da öğrendik.

Uluslararası İstanbul Opera Festivali, temmuz ayında izleyicilerini bekliyor. Tabii ki Devlet Opera ve Balesi tarafından her yıl olduğu gibi bu sene de düzenlenecek olan Bodrum Bale Festivali ve Aspendos Opera ve Bale Festivali de öyle… İzmir’deki Efes Opera ve Bale Festivali ise başladı bile.

7 TENOR’DAN OPERANIN YILDIZLARINA

13. ULUSLARARASI İstanbul Opera Festivali’nin açılışı 16 Temmuz Cumartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesinde düzenlenecek ‘7 Tenor’ konseri ile yapılacak. Tenorlar Bülent Bezdüz, Erdem Erdoğan, Levent Gündüz, Murat Karahan, Bülent Külekci, Hüseyin Likos ve Aydın Uştuk, Şef Zdravko Lazarov yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde aryalar, türküler ve napolitenler seslendirecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesinin sahneleyeceği ‘Tosca’ operası 20 Temmuz Çarşamba akşamı sanatseverlerle buluşacak. Zeliha Berksoy’un sahneye koyduğu eserde Tosca rolünü Angela Gheorghiu, Cavaradossi’yi Murat Karahan, Scarpia’yı ise Eralp Kıyıcı oynayacak.

Okan Demiriş’in ‘IV. Murat’ operası 23 Temmuz Cumartesi akşamı izleyici ile buluşacak.

27 Temmuz Çarşamba akşamı sahnelenecek ‘Carmen’ operasının başrolünde opera dünyasının parlayan yıldızlarından Romen Mezzo-Soprano Ramona Zaharia’yı izleyeceğiz.

Festival, 30 Temmuz Cumartesi akşamı, AKM Tiyatro Sahnesinde, Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operasıyla sona erecek.

 

ÖNCEKİ HABER

Süleyman Soylu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e 1 milyon liralık tazminat davası açtı

SONRAKİ HABER

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi Nâzım Hikmet’i andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa