10 Haziran 2022 21:01

Adana’da açılan Gezi Davası’nda örgüt üyeliği suçlaması boşa düştü

Gezi Direnişi’ne ilişkin Adana’da açılan dava protestolardan tam 9 yıl sonra bugün sonuçlandı. 12 yurttaş, örgüt üyeliği ve propaganda suçlamalarından beraat etti.

Adana’da açılan Gezi Davası’nda örgüt üyeliği suçlaması boşa düştü

Fotoğraf: Evrensel

Volkan PEKAL
Adana

Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet ve Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Hakan Altınay’ın 18 yıl ceza alması ile yeniden gündeme gelen Gezi Direnişi’ne ilişkin Adana’da açılan dava protestolardan tam 9 yıl sonra bugün sonuçlandı.

Adana’da Gezi eylemlerine katıldıkları için haklarında terör örgütü üyeliği, propagandası ve 2911 sayılı kanuna muhalefet suçlamaları ile dava açılan 12 yurttaş, örgüt üyeliği ve propaganda suçlamalarından beraat etti. 7 kişiye 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1 fıkrası uyarınca 5'er ay, 33/1a maddesi gereği 2'şer yıl 1'er ay ceza verildi. 5'er aylık cezalar hakkında hükmün açıklanması geri bırakıldı.

SAVCI YASAL PARTİLERİ YASADIŞI ÖRGÜT GİBİ GÖSTERİLMİŞTİ

01 Haziran - 15 Temmuz 2013 günlerinde, Taksim’de gerçekleşen eylemlerle birlikte özgürlük isteyen yurttaşların Adana’da Atatürk Parkı’nda gerçekleştirdikleri eylemlere katılan 12 kişi 26 Temmuz 2013’te evlerinde gözaltına alınmış, Ahmet Cem Demir, Büşra Toprak, Diren Taşkıran, Hakan Karaca, Hasan Tatlı, Mehmet Ayan, Ozan Çakır ve Süleyman Can Özbiçer  tutuklanmıştı. Hazırlanan iddianamede Gezi eylemcileri, hiçbir yargı kararı olmamasına ve yasalara göre kurulmuş ve faaliyetlerine devam ediyor olmalarına rağmen üyesi oldukları SDP, SYKP, ESP, DHF kurumlarının silahlı terör örgütleri ile bağlantılı olduğu iddiası ile yasa dışı silahlı örgüte üye olmak ve örgütün propagandasını yapmakla suçlandı.  Adana 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava bugün sonuçlandı. Gezi eylemcileri örgüt üyeliği ve propagandası suçlamalarından beraat ederken 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan cezalar verildi.

“DAVA SİYASİ SAİKLERLE AÇILDI”

Bir süre tutuklu da kalan Gezi eylemcilerinin 9 yıldır örgüt üyeliğinden ceza alma tehdidi altında tutulduğunu dile getiren Av. Sevil Aracı, “Bugün verilen karar ile haklarındaki üyelik ve propaganda suçlamalarının yersiz olduğu ortaya çıkmış oldu. Ancak bu 9 yıl boyunca müvekkillerin yaşadığı huzursuzluğun ve sıkıntıların verilen beraat kararı ile tazmin edildiği söylenemez.” dedi. Davanın hiçbir hukuki dayanağı olmadan tamamen siyasi saiklerle açıldığını dile getiren Aracı, “2911 sayılı kanundan kaynaklı bir kısım cezalar verilmiş olsa da biz bu cezalandırma kararlarının da hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Cezalandırma kararları bakımından Bölge Adliye Mahkemesi ve Ağır Ceza Mahkemelerine başvurularımız olacak. Daha sonra müvekkillerin uzun yargılama nedeni ile uğradıkları zararların tazmini bakımından da hukuki yollara başvuracağız” diye konuştu.

“İKTİDAR, GEZİ KORKUSUNU ANLATAMADIĞI İÇİN ‘İBRETLİK’ CEZALAR İSTİYOR”

Geziyi kriminalize etmek için siyasi iktidarın baskısı ile açılmış bir davanın sonuçlandığını dile getiren Av. Tugay Bek, “Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre  80 ilde Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı düzenlenen 4 bin 900 eyleme toplam 3 milyon 545 bin kişinin katıldı. İktidarın muhalefete, farklı düşüncelere, tepkilerin sokağa taşmasına karşı tahammülsüzlüğünün ürünü bir dava söz konusu. Silahsız ve şiddetsiz olmasına rağmen Gezi eylemlerine ceza verilmesi hukuka aykırı. İktidar Gezi korkusunu anlatamadığı için ‘ibretlik’ cezalar çıkması için bastırmaktadır. Vatandaşa anayasadan doğan haklarını kullandığı içi ceza verilemez” dedi. (Adana/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et