08 Haziran 2022 14:42

MCP Manisa Seramik fabrikasında 17 işçi işten atıldı

Turgutlu’da bulunan MCP Manisa Seramik fabrikasında 17 işçinin işten atılmasına ilişkin açıklama yapan Kristal-İş Sendikası, “Sendikalaşma nedeniyle işten attığınız işçileri derhal geri alın” dedi.

Fotoğraf: Kristal-İş Sendikası

Reklam

Manisa Turgutlu’da bulunan MCP Manisa Seramik Ürünleri fabrikasında çalışma şartlarının ve mevcut haklarının iyileştirilmesi için Kristal-İş Sendikasına üye olan 17 işçi işten atıldı. İşten atmalara karşı işçiler ve sendika, bugün fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

“Bu işyerinde sendika hakkı engellenmektedir” ve “Sendika Anayasal hakkımızdır engellenemez” yazılı pankart açılırken, açıklamaya işten atılan Lezita işçileri, Öz Gıda-İş Sendikası, Eğitim Sen Turgutlu Şubesi, DİSK/Gıda-İş Manisa Temsilciliği, Emek Partisi, CHP Turgutlu ilçe örgütü, Yaşam-Der destek verdi. Basın açıklamasını Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş okudu.

Mart ayı içerisinde fabrikada çoğunluğun sağlandığını ve bakanlığa yetki başvurusunda bulunulduğunu söyleyen Çetintaş, işverenin yetki başvurusu sonrası işçilere baskı yaptığını aktardı.

“Manisa Seramik Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait fabrikadaki işveren vekilleri çoğunluk talebimizin hemen ertesinde sendikamız üyesi 10 işçiyi, haklarında geriye dönük hiçbir tutanak, ihtar vb. uyarı bulunmamasına rağmen verilen işleri yapmamakla, işi aksatmakla ve işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmekle itham ederek, kod-49’dan işten attı. Daha sonraki süreçte bu sayı 17’ye ulaştı” diyen Çetintaş sürece ilişkin bilgi verdi.

“İŞTEN ATILAN İŞÇİLERİ DERHAL GERİ ALIN”

Çetintaş, “Fabrika yönetimine bu aşamada çağrımızı açıkça yapıyoruz; sendikalaşma nedeniyle işten attığınız işçileri derhal geri alın. İşçilere yönelik baskılardan ve e-devlet şifresi isteyerek alenen suç işlemekten vazgeçin. İşçilerin sendika hakkına saygı duyun. Fabrika içindeki İşçi Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerini derhal alın. İşçilerin can güvenliğini riske atarak 16 saat çalıştırmaya zorlamayın” dedi.

Fabrika içerisinde uygulanan baskılara karşı işçilerin haklarını savunacaklarını söyleyen Çetintaş, “İşçileri haksız gerekçelerle işten atan, geride kalan işçiler üzerinde baskı kuran, işten atmakla tehdit eden, suç olmasına rağmen işçilerden e-devlet şifrelerini isteyen işveren ve işveren vekilleri hakkındaki yasal süreçlerin sıkı takipçisi olan sendikamız, aynı zamanda işten atılan işçilerin işe iadeleri sağlanana kadar da gerekli her türlü mücadeleyi kararlılıkla yürütmekten imtina etmeyecektir” diye ekledi. (Manisa/EVRENSEL)

Reklam